Obavijesti

Kolumne

Za bolji svijet: 10 konkretnih koraka i ideja za nas početnike

Za bolji svijet: 10 konkretnih koraka i ideja za nas početnike
1

Neki dan sam pročitala novinarski članak s rečenicom koja me prilično uzdrmala. Za 30 godina, kažu stručnjaci, u morima i oceanima bit će više plastike, nego riba.

VIDEO

Više plastike, nego riba. Plastike... Kako je to moguće?? Plivat ćemo u moru s našim unučićima (ako će se uopće u takvoj PVC juhici moći plivati), a oko nas će plutati boce, četkice za zube, shopping vrećice, štapići za uši.. Priroda i žive vrste povući će se pred navalom potrošačke invazije. Distopijska scena, ali sasvim realna!

Svakodnevno gledamo slike zagađenih oceana, natrpanih deponija, djece zemalja u razvoju koja odrastaju u smeću, ali ne zamaramo se previše, nije naša briga.

Ekologija kod nas nije sexy tema. Na naslovnicama su tračevi iz Sabora, živi i rasuti zidovi, nove odjevne kombinacije s kraljevskih dvora, natezanja oko bivših ratova koji nikako da završe. Teme budućnosti nikako da dođu na red. Plastika se spominje najčešće u kontekstu plastičnih operacija starleta, rijetko kao problem.

Ljuta sam na sebe. Moj stil života, ruku na srce, nit je organski nit je eko, uopće nisam dobar primjer. Gomilam bespotrebne predmete, garderobu, bahato uzimam vrećice s blagajne.. Ovaj planet je naš zajednički dom i odgovornost, nedopustivo je biti ovakav ignorant. Odlučila sam promijeniti svoje ponašanje, korak po korak, a voljela bih da to učinimo zajedno, od danas. Dosta je praznog lamentiranja i osjećaja krivnje, krenimo s konkretnim koracima. Evo mog plana.

1. Da bismo proizvodili manje otpada, prestanimo opsesivno kupovati gluposti koje nam ne trebaju, to je prvo pravilo! Prokopala sam po ormaru, imam bar 10 majica koje nikad nisam obukla, cipele koje "čekaju posebnu priliku", dječje igračke koje su klinci drugi dan zaboravili. Ništa od toga nisam ni trebala kupiti, ponese me čisti potrošački zanos.

2. Počinjem odvajati sav otpad. Ne po principu "kad stignem", i "ako uspijem", već oslobađam veći prostor kuhinje s posebno označenim kutijama - papir, plastika, metal, staklo. Ukućane ću upozoriti da se toga drže. Zajedno s klincima ćemo nositi kutije do kontejnera, napravit ćemo od toga mali obiteljski ritual. Svatko će imati "svoju" kutiju za koju je zadužen i truditi se da je prvi popuni, mislim da će im to biti i zabavno.

3. Izbjegavajmo plastiku koliko god je moguće. Ne postavljajmo si nerealne ciljeve, nije moguće sasvim živjeti bez plastike, pogotovo ovim našim užurbanim načinom života. Ali puno toga je moguće supstituirati, samo je potrebna organizacija. Evo primjer: nikad ne uzimajte plastične vrećice u dućanu, to je najlakše izbjeći. Godišnje se proizvede 500 milijardi tih vrećica, zastrašujuća količina. Ponesite od kuće svoje i koristite ih dok se ne raspadnu!

4.Ne koristite jednokratnu plastiku - posuđe i pribor za jelo, slamčice.. Gdje god možete, koristite svoje. U uredu imajte svoj pribor, u kafiću naglasite da ne želite slamčicu u piću, a svoje piće nosite u staklenoj bočici.

5. Ako imate priliku, kupujte proizvode u kartonskoj ambalaži, umjesto u plastičnoj. Postoje deterdženti u kartonu, razne vrste hrane, nosači za limenke... Odaberite te namirnice.

6. Najveći dio moje potrošnje je garderoba. Instagram nas je sve prilično upropastio, očekuje se da sam na svakom eventu u novoj kombinaciji. Posuđivat ću sve što mogu! Probat ću dogovoriti s prijateljicama jednomjesečne buvljake. Nema plaćanja, samo zamjenjivanje.

Tako bar godinu dana ne moramo kupovati novo, garderoba ide u krug. Prava cirkularna ekonomija.

7. Ukoliko imate izbor, odlučite se na piće u limenci, ne u plastici. Ako je vaše omiljeno piće baš u plastičnoj boci, potrudite se da završi reciklirana.

8. Primam svu poštu elektronski! Kontaktirala sam banku, telekom providera, sve svoje dobavljače i klijente. Ne trebaju mi fakture, ni obavijesti u papirnom obliku, sve možemo riješiti on line. Bezbroj dragocjenih šume bespotrebno strada za ovu uslugu koja realno nikom više ne treba.

9. Budite glasni! Ne morate prigovarati svojim prijateljima i ukućanima, znam da nitko ne voli rospije. Ali dajmo im primjer! Utječite na političare, korporacije, pišite im svoje prijedloge, budite aktivni. Pratite koje kompanije su društveno odgovorne i rade na zaštiti okoliša. Neke se ne zamaraju svojom ulogom u zagađenju i treba ih redovito prozivati i vršiti pritisak. A neke su prigrlile ekološke standarde, koriste obnovljive izvore energije i trude se raditi u skladu s održivim razvojem.

10. Jako važno. Učimo svoju djecu odgovornom ponašanju već od prvih koraka! Pokažimo im kako se reciklira, vodimo ih po ekološkim akcijama, objasnite im zašto to radite i predstavite kao neku igru. Malci upijaju kao spužve, svi ti koncepti će im ubrzo postati svakodnevica. Odgojimo ljude bolje i plemenitije od sebe, to je najbolje što za naš planet možemo učiniti.

Nadam se da sam vas ovim primjerima potaknula bar na razmišljanje. I ja sam na početku zajedno s vama, al ne čini se baš nemoguće za provesti. Ne moramo prijeći na keto dijetu, ne moramo svaki dan radit 200 trbušnjaka, samo promijeniti nekoliko navika i tu i tamo smeće malo dulje prošetati kvartom. Mislim da mi to svi možemo, nema izgovora! Kreni od sebe za bolji svijet, već danas! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith