Obavijesti

Kolumne

Komentari 49

Za HDZ obitelj je svetinja. Ali ipak ne veća od samog HDZ-a

Za HDZ obitelj je svetinja. Ali ipak ne veća od samog HDZ-a
1

Na slučaju obiteljskog nasilja župana Alojza Tomaševića na vidjelo je izašlo sve licemjerje HDZ-a, njegovih dužnosnika i sljedbenika, kao i crkvenih predstavnika, u vezi zaštite obiteljskih vrijednosti i morala.

VIDEO

HDZ je potpisao i progurao referendum o braku kao ustavnoj kategoriji. HDZ je napisao rigidan nacrt Obiteljskog zakona. HDZ se na svakom uglu zaklinje u obiteljske vrednote i kršćanske vrijednosti.

Obitelj je za vladajuću stranku oduvijek bila svetinja.

A onda, bio je dovoljan samo jedan obiteljski incident pa da na vidjelo izbije svo licemjerje takve politike. Ne samo visokih dužnosnika HDZ-a, nego i mnogih konzervativaca, svećenika, samozvanih vjernika, pa i same obitelji supruge župana Alojza Tomaševića.

Od izjava anonimnih HDZ-ovaca na stranačkim portalima da je župan udario svoju ženu "samo jednom" i da je ona "već drugi dan hodala po gradu". Preko tvrdnje Josipa Đakića, saborskog zastupnika da se tako nešto "dogodi". Pa do optužbi da su mediji sve "predimenzionirali".

Tu je, naravno, bilo i priopćenje samog župana u kojem se ispričava svima - samo ne svojoj supruzi koju je maltretirao i (makar jednom) udario.

Isprika svima, samo ne ženi

Ispričao se Alojz Tomašević biračima i žiteljima svoje županije, dakle onima koji su ga takvog birali; ispričao se svojoj obitelji, onoj koja je nagovarala njegovu suprugu da ne prijavi nasilje; ispričao se "svojim prijateljima iz HDZ-a", dakle onima koji relativiziraju njegov grijeh.

Za sve je, kako i priliči, optužio "suprotne političke tabore koji potenciranjem neistina i dezinformacija te njegovim blaćenjem iskazuju dugogodišnje političke frustracija i izborno gubitništvo".

Nije, međutim, spomenuo predsjednika svoje stranke koji je zbog afere raspustio županijski ogranak, a prijeti mu i isključenjem.

Tu je, naravno, i županova obitelj koja je maltretiranu suprugu i majku nagovarala da ne prijavljuje nasilje kako ne bi naškodila njegovoj karijeri, a onda očajna žena nije zvala policiju već je pisala predsjedniku stranke. Kao da bi od njega trebala dobiti zaštitu.

Taj predsjednik stranke, Andrej Plenković, vadi se da nije vidio sporne mejlove i svalio odgovornost na mlade ljude koji nisu "prinijeli njegovoj pozornosti" suprugina pisma. Ali nije isključio Tomaševića iz stranke, kao što je baš ovih dana pokrenuo postupak za isključenjem Hrvoja Marušića zbog prijetnji strijeljanjem članovima nevladinih udruga.

Obitelj ipak nije tolika svetinja.

Utjeha nasilnicima

Jučer se u zaštitu župana Tomaševića oglasio i isusovac Ivan Iko Mandarić koji je u podužem postu na Facebooku ustao protiv onoga što naziva "linčem" HDZ-ova župana. I ni na jednom mjestu nije izrazio brigu, solidarnost ni utjehu njegovoj napadnutoj supruzi.

Utjeha ide nasilnicima, a ne žrtvama.

Vjerojatno nema potrebe podsjećati na činjenicu kako su se HDZ-ovci naslađivali nad aferom sa suprugom Borisa Lalovca koju su ugostile desničarske televizije. Ništa slično ne možemo očekivati u ovom slučaju.

I nezaboravimo još nešto: gradonačelnik Požege prebio je ovoga proljeća lokalnog novinara dok je ova obavljao novinarski posao. HDZ nije ni trepnuo.

Toliko o osudi nasilja.

Žrtva kao nasilnik

Uglavnom, u cijeloj ovoj priči županova supruga ne samo da ispada najmanje bitna za sve one koji su povezani s HDZ-om, već je neki od žrtve pokušavaju prikazati kao nasilnika. Onoga koji ugrožava suprugovu karijeru, pa i samu stranku.

I Plenkoviću je, naravno, na prvom mjestu ugled stranke, kao i njegov vlastiti u jeku skandala koji mu je eksplodirao u lice nakon što se mjesecima "kiselio" po stranačkim serverima.

Obiteljske vrijednosti HDZ brani tako da u prvom redu štiti partiju, zatim svog župana, svakako ugled stranke i ugled njegovih dužnosnika, relativizira se krivnja i optužuju, naravno, mediji.

Predsjednica države nije još ustala u, makar formalnu, zaštitu žena od obiteljskog nasilja. Nisu se oglasile ni udruge inače tako povećene obitelji. Šuti i Crkva, što je možda i bolje kad se vide poruke njezinih pripadnika. 

A od definicije obitelji otkrili smo da je najvažniji muž, pogotovo ako je hadezeovac, u čiju obranu se angažiraju čak i njegova djeca i rodbina, nasuprot supruzi i majci.

Cosa nostra

HDZ je svojedobno podržao brak kao ustavnu kategoriju, ali preko komentara svojih brojnih dužnosnika pokazuje na koji način percipira ulogu bračnih supružnika. HDZ se snažno zaklinje u obitelj, ali samo ako ta obitelj šuti i trpi. Ili ako putem pisama, daleko od policije i javnosti, traži neku vrstu zaštite od šefa stranke, kao nekakvog mafijaškog kuma.

Čijih se sankcija stranački nasilnik vjerojatno boji više nego policije i sudova.

I onda ono najbolje: Tomašević prkosno poručuje da odbija dati ostavku na mjesto župana, i to nakon što mu je Plenković signaizirao da to "nije samo pitanje procedure, nego i pitanje morala".

Moral i spačka

A moral je, kako smo već imali puno puta prilike vidjeti, kod nekih ljudi u toj stranci prilično rastezljiva kategorija.

Pa mogu podmićivati novinare, mogu premlaćivati novinare, mogu maltretirati supruge. 

I potom za sve to, da zaokružimo ovu priču, dobivati povjerenje hrvatskih birača.

Birača koji uče na postupcima i reakcijama HDZ-a i njegovih dužnosnika, članova, pristalica, poklonika i istomišljenika koji pokazuju kako se treba odnositi prema nasilju u obitelji.

Sve je to, kao i uvijek, spačka medija, političkih protivnika i same supruge.

HDZ-u je obitelj svetinja, ali ne veća od HDZ-a. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode