Obavijesti

Kolumne

Komentari 87

Zašto je Varga išao Audijem na skijanje? Pa zato što može

Zašto je Varga išao Audijem na skijanje? Pa zato što može
1

Zašto nakon toliko godina, toliko afera, lekcija i zgražanja jedan ministar još misli da može službenim autom otići na skijanje? Zato što zna da mu se ništa neće dogoditi.

VIDEO

Zašto je Siniša Varga otišao automobilom na godišnji odmor?

Zato što ni jedan ministar dosad nije zbog toga bio smijenjen.

Godinama se o takvim stvarima govorilo, komentirale su se afere, dijelile opomene i lekcije, vadili strani primjeri, učilo i ponavljalo gradivo, dizala se buka i slijegalo ramenima. 

Ali nitko zbog toga nije odletio s dužnosti.

Uvijek se našla neka isprika ili olakotna okolnost, pokazalo se razumijevanje, još malo se namjestila ona famozna letvica. Ili bi se naknadno pokajnički uplaćivao novac u proračun. Ni ovaj slučaj nije iznimka.

Ministar Arsen Bauk se čak ovom prilikom pohvalio da on nije populist, jer da jest, onda bi vjerojatno rekao kako to što je njegov kolega učinio "nije prihvatljivo". Umjesto toga, poručio je kako je "bolje da se ode s vozačem da se ne izazove prometna nesreća što je moguće zbog posla koji se radi". 

Iz Vlade su službeno poručili kako odlazak na skijanje u Italiju službenim automobilom nije sporno jer ministrima službeni automobil stoji na raspolaganju 24 sata.

Sami traže granicu

A javio se i premijer Zoran Milanović koji tvrdi da ministri "sami moraju znati gdje je granica". "Ministar je u ovom slučaju krivo procijenio situaciju", kaže Milanović, najavljujući da će se uredba o korištenju automobila dodatno "pojasniti i kanalizirati". Za one koji sporije kopčaju.

Ali ministar opet nije smijenjen. Iako je krivo procijenio.

I sad zapravo dolazimo do ključnog pitanja: kako je moguće da nakon toliko godina, toliko afera, toliko tekstova, toliko moralnih lekcija s obje strane političke barikade, jedan ministar još uvijek misli da može bez problema sjesti u službeni automobil i odvesti se na skijanje u Italiju?

Jedno je kad premijer kao čuvana osoba ode sa službenim automobilom na skijanje, iako je nešto sasvim drugo kad si naruči da ga službeni zrakoplov odveze na Krk.

Ali da jedan ministar, koliko god bio uvjeren u vlastitu veličinu, misli kako može otići u Italiju na skijanje vozilom Ministarstva zdravlja, na račun i o trošku države, i da to učini nakon toliko sličnih primjera koje je javnost osudila, to je zapravo ono što je u cijeloj priči nevjerojatno.

A zašto je tome tako? Zato što je Varga znao da mu se ništa neće dogoditi.

Sve se mora napisati

Umjesto da smijeni Vargu kao primjer za sve ministre ove i budućih vlada, premijer Milanović je najavio promjenu uredbe o korištenju službenih vozila, ogradivši se u istom dahu kako je "opet neće moći potpuno precizno postaviti".

Znači, u posebnoj stavki zabranit će se odlazak službenim vozilima na skijanje, pa će onda neki drugi ministar otići na paraglajding.

I premijer će zaključiti da je to "siva zona" ili nešto slično.

Neke stvari, međutim ne treba objašnjavati. Ne treba ih tumačiti. Ne treba ih posebno učiti. Neke stvari se naprosto podrazumijevaju.

Ne ide se službenim automobilom ministarstva na skijanje u inozemstvo.

Ako se ide, onda je to prvi i zadnji put. Za tog, kao i za sve ostale ministre.

I nije to više samo stvar troška, kojeg je Varga nadoknadio nakon što je afera izbila u javnost, nego je to pitanje pristojnosti.

Nema smjena prije izbora

Neka Siniša Varga osnuje svoju tvrtku i pusti svoje zaposlenike da službenim automobilima zvrndaju kuda god hoće, ako misli da je to u redu. Ali dok se to ne dogodi, on nema pravo koristiti službeni automobil matičnog ministarstva da zvrnda po stranim skijalištima.

Jer, to onda otvara barem jedno u nizu pitanja: ako se ovako odnosi prema autu, što tek radi s ostalim resursima ministarstva?

Naravno da Zoran Milanović neće smijeniti Sinišu Vargu. Ne samo zato što mu je prijatelj, ne samo zato što dolazi iz njegove stranke (a principi se u ovoj koaliciji pažljivo raslojavaju u skladu sa stranačkom pripadnošću), nego i zato što misli da bi mu još jedna smjena ministra samo nanijela dodatnu štetu na ulasku u izbornu godinu.

Onda bi morao poduzeti nešto u slučaju Zmajlovića, pa onda vidjeti što radi Vedran Mornar, pa što ne radi Branko Grčić i tako redom.

Uostalom, ima Varga u svom portfelju i neke ozbiljnije teme za raspravu o "prelaženju granica", pa nije nikakvo čudo da je bez problema uzeo službeni Audi, spakirao opremu i odvezao se na skijanje.

On misli da je to njegovo. 

Kao što premijer misli da je njegovo pravo da prelazi preko ovakvih stvari. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode