Obavijesti

Kolumne

Komentari 129

Zašto Karamarko uživa kad Milanović njime plaši birače?

Zašto Karamarko uživa kad Milanović njime plaši birače?
1

Širenjem straha od šefa HDZ-a Milanović mobilizira birače i skreće pažnju s vlastitih neuspjeha, dok Karamarko širenjem straha kamuflira političke nedostatke

VIDEO

Na plakatima zaboravljenog Marka Veselice iz zaboravljene Hrvatske kršćansko-demokratske unije osvanuo je originalan slogan: "Ne bojte se".

Ne objašnjava se podrobno čega se to građani ne bi trebali bojati, Veselice, njegove stranke, parlamentarnih izbora ili općenito životnih izazova koji stoje pred nama, ali to zapravo nije previše bitno.

Bitno je pitanje koje se samo od sebe prirodno nameće: kako to da se Tomislav Karamarko nije toga sjetio?

Zašto predsjednik HDZ-a nije na svoje predizborne plakate stavio slogan "Ne bojte se"?

Time bi neutralizirao glavni predizborni adut Zorana Milanovića kojim mobilizira svoje biračko tijelo. 

Strah kao oslonac

Strah od Karamarka oslonac je cijele SDP-ove kampanje. Svi plakati, ono malo koliko ih ima, idu u tom smjeru, u tom pravcu idu i svi Milanovićevi nastupi u stilu "mi ili oni". Za njega nema alternative. Umjesto da privlači birače svojim programom, obećanjima i pozitivnom kampanjom, on ih plaši Karamarkom.

A Karamarku, pak, ni jednoga trenutka nije palo na pamet pobiti tu kampanju i poručiti biračima da je strah od njegova dolaska na vlast bespredmetan. Da ga se ne moraju plašiti. Da nije tako strašan kao što to Milanović uporno tvrdi.

Nije pokušao razbiti taj strah, ne bi li time pokolebao ljevicu i natjerao je da, kao i mnogo puta do sada, slegne ramenima i odluči da ipak nema potrebe začepiti nos i glasati za ovakvog Milanovića i ovakvu Vladu.

Jasno je i zašto to nije učinio.

Karamarko naprosto misli da ga strah čini većim. Umjetnim strahom kompenzira manjak poštovanja kojeg nikako da zaradi svojim programom, retorikom, pameću, karizmom, obrazovanjem, nastupom...

I pored toga, Karamarko vjeruje da svaki pravi vođa desnice mora širiti strah.

Strah umjesto poštovanja

Misli kako je to odlika pravog desničara: da ga se građani boje, da od njega strepe, da protivnici od njega bježe, da suparnici pred njim zašute, da novinari paze što pišu, povjesničari što istražuju, oporbenjaci što zahtijevaju prije nego što ih on "razmontira" i "svede na šest posto glasova"...

Kad ga već ne poštuju, neka ga se makar boje.

Primjerice, predsjedniku HDZ-a nije nijednom palo na pamet demantirati žalbe pojedinih novinara i kolumnista da su izloženi Karamarkovoj cenzuri. Očito vjeruje da mu takav imidž, osnovan ili ne, samo priprema teren za trenutak kad zasjedne na vlast.

I tako dobivamo bizarnu situaciju: Milanović širi strah od Karamarka, a Karamarko u tome uživa, bez obzira što bi ga upravo taj strah mogao koštati pobjede na izborima.

Strepite!

U studenome 1996. godine, na onom famoznom prosvjedu za Radio 101, originalni Predrag Raos, kao jedan od tadašnjih opozicionara, ušao je u legendu kad je s balkona Doma arhitekata uputio prijetnju Tuđmanovoj vlasti: "Strepite! Strepite!".

Strepite od građana koji će vas srušiti s vlasti.

Karamarko danas neizravno šalje poruku građanima da "strepe" od njegova dolaska na vlast. I sve to unatoč činjenici da je Ivo Sanader trijumfirao na dvama izborima tako što se trudio suzbijati strah ljevičarskih birača od njegova HDZ-a.

Nije ih plašio, nego zavodio. Često i kupovao. Posljedično, naravno, i prevario.

Karamarko, međutim, ne želi ništa od toga. 

On uživa u strahu kojeg Milanović debelo eksploatira, pazeći dobro da ničime ne kontrira tom imidžu. Dobro im dođe obojici.

Milanović njime skreće pažnju s vlastitih neuspjeha, a Karamarko njime prikriva očite nedostatke. 

A samo jadni Veselica poseže za sloganima koje nitko ne čuje.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera