Obavijesti

Kolumne

Komentari 138

Zašto Petrov ne izađe iz Vlade zbog priča o "preslagivanju"?

Zašto Petrov ne izađe iz Vlade zbog priča o "preslagivanju"?

Prije četiri mjeseca Božo Petrov raskinuo je dogovor sa SDP-om zbog birtijaških priča i tajnih sastanaka s Mostovcima. Sada Petrov uredno trpi javne priče o preslagivanju Vlade i izguravanju Mosta iz ove koalicije.

VIDEO

Kako je ono išla slavna priča...

Ružica Vukovac sjedila je na humanitarnom koncertu iza Nenada Stazića i Silvana Hrelje i načula kako oni u razgovoru spominju razbijanje Mosta nakon što s njima formiraju Vladu.

Ona je to brže-bolje prenijela svojim kolegama koji su također rekli da su i oni nešto slično čuli, netko je rekao da su ih neki esdepeovci čak i zvali na mobitel, a onda je Božo Petrov saznao za ponoćni razgovor Mostovaca u Vladi, pa je ljutito raskinuo već dogovorenu koaliciju s Milanovićem.

"U zadnjih pet tjedana prelazili smo preko puno stvari", objasnio je tada uzrujani Petrov. "Uzimali su nam saborske zastupnike, mi smo zanemarili pozive zastupnicima. Ja sam prije par dana rekao da je dosta šamaranja".

Objašnjavajući kako "ne može vjerovati da se u trenutku kad pregovori idu dobro s druge strane očekuje ovako nešto", Petrov je jasno poručio: "Jasno smo rekli da je toga dosta, da onaj tko hoće raditi, može raditi, ali s nama pošteno".

A evo danas, nakon višetjednih napisa, kalkulacija, tesktova, insinuacija, aluzija i neskrivenih poruka o tome da se Tomislav Karamarko želi riješiti Mosta u Vladi, Milan Bandić se u izjavi za N1 televiziju javno pohvalio kako je s Karamarkom razgovarao o "preslagivanju u Vladi".

Birtijaška priča

To, dakle, više nije (samo) birtijaška priča. To nije priča iza prozora bez zavjesa. To nije više stvar tajnih telefonskih poziva. Pa čak ni misterioznih sastanaka u Vladi.

To je sad javna stvar. Karamarko okolo traži nove partnere u Vladi.

Bandić je samo jedan u nizu, nakon što novi predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak već tjednima odgovara na pitanja hoće li Narodnjaci zamijeniti Most u Vladi.

Spominju se i Laburisti, a kalkulira se čak i s glavaševcima. 

Karamarko javno prijeti čak i smjenom premijera Tihomira Oreškovića koji se uortačio s Mostom. HDZ je dugo odbijao imenovati svojih nekokiko desetaka pomoćnika po ministarstvima, čime je pokazao da ne vjeruje u opstanak ove koalicije.
Karamarko, dakle, više ne preza ni od čega samo da se riješi Mosta. A što radi Most?

Zašto Božo Petrov sve to šutke trpi?

Petrov to voli javno 

Zašto je onako vehementno odbacio SDP, a sada tolerira da mu HDZ  radi o glavi? Zašto sada Petrov ne stane uzrujano pred novinare i poruči kako ne može sjediti u istoj Vladi s onima koji ga žele izgurati iz tog saveza?

Je li možda stvar u tome da je SDP sve to radio tajno, a HDZ to već radi javno?

Karamarko nakon šest mjeseci pregovora, pa onda i vladanja, više evidentno ne može podnijeti Most. Pun mu je kufer sukoba, otpora, smjena ministara, javnih protivljenja, natezanja za ovlasti po resorima. 

U medije se stalno guraju priče o tome da HDZ traži nove partnere, čak i s druge strane ideološke barikade koju je sam podigao.

Naravno, Milan Bandić si diže rejting kad spominje svoju ulogu u "preslagivanjima u Vladi", ali sama činjenica da su te priče već tjednima posve legitimna politička tema daje Boži Petrovu dovoljno povoda da se javno pobuni.

Da se opet uhvati one izjave kako "onaj tko hoće raditi, može raditi, ali s nama pošteno".

Ali on šuti. Šute i njegovi Mostovci. Stoički trpe sve te priče o izguravanju Mosta. Kao da ih se ništa do toga uopće ne tiče.

Izgovor im ne treba

Ne šute, međutim, zato što ih za te priče nije briga, niti što u njih ne vjeruju, već šute zato što ni one birtijaške priče o Milanovićevom razbijanju Mosta nisu bile pravi razlog za raskid već dogovorene suradnje.

Bio je to samo izgovor koji Petrovu sada više ne treba.

Sada više nema pozivanja na povjerenje i suradnju, na moral i pristojnost, nema više otpora "šamaranju" niti pozivanja na "poštenje". Sad je to šamaranje javno, otpori su javni, podvale su javne, kopanje jame je vrlo javno, kao što su javne i prijetnje i upozorenja. A javna je i podjela Vlade na Karamarkovu i onu drugu.

Ako su Milanovićevi pokušaji vrbovanja Mostovaca u pregovorima bili tajni, nije bila nikakva tajna da si Karamarko to ne može priuštiti jer mu je tada za koaliciju trebao cijeli Most. Ili barem što više Mostovaca. 

Kao što danas nije tajna da Petrov s Oreškovićem izgurava, pa i bojkotira Karamarka, niti je tajna da Karamarko traži nekoga s kim će izgurati Oreškovića i Petrova.

To je danas svakodnevica ove Vlade formirane na ruševinama dogovora Mosta i SDP-a. 

Mnogi su se pitali zašto Božo Petrov prije četiri mjeseca, kad je odbacio Zorana Milanovića, nije ostao vjeran sam sebi i odbacio i Tomislava Karamarka koji se prethodno sam eliminirao iz pregovora, pa krenuo na ponovljene izbore.

Tada to očito nije bila opcija.

Ali zato je sada, nakon samo tri mjeseca, aktualna opcija "preslagivanje Vlade".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera