Obavijesti

Kolumne

Komentari 32

Zauzeli smo visoko 61. mjesto: Jesu li Hrvati zaista robovi?

Zauzeli smo visoko 61. mjesto: Jesu li Hrvati zaista robovi?
1

U Hrvatskoj ima najmanje 15 tisuća robova. Rezultat je to znanstvenog istraživanja australskog instituta "Walk Free Foundation". Zemlje su poredane po postotku

VIDEO

U Hrvatskoj ima najmanje 15 tisuća robova. Rezultat je to znanstvenog istraživanja australskog instituta "Walk Free Foundation". Organizacije koja posljednjih deset godina istražuje nove oblike modernog ropstva u svijetu. Ovih je dana objavljena prva redovna godišnja lista na kojoj su 162 zemlje svijeta. Poredane, prema postotku stanovnika neke zemlje, koji žive u ropstvu.

- Mi ne govorimo o ljudima koji su siromašni ili su donijeli pogrešne odluke u životu, ili onima koji teško rade i nezadovoljni su, već stvarnom ropstvu. O ljudima koji ne mogu pobjeći, koji su izloženi nasilju i koji se tretiraju kao stvari - tvrdi Kevin Bales, jedan od četvorice autora istraživanja, u kojem je sudjelovalo tridesetak znanstvenika.

Bales naglašava kako su pogrešne kritike prema kojima je ljude danas ružno nazivati robovima. Jer oni to - zaista jesu. 

Hrvatsku bi ovo istraživanje i te kako trebalo zabrinuti. Ne samo zbog stravične procjene da oko nas živi 15 tisuća stvarnih robova, već što smo u istraživanju o ropstvu na visokom 61. mjestu od 162 zemlje! Nekoliko je kriterija koji se smatraju modernim ropstvom. Pored eksploatacije djece, prisilnih brakova, prisilnog rada i fizičkog nasilja, robova je u Hrvatskoj najviše zbog dužničkog ropstva. Onog, primjerice, kada je i poslije višegodišnje otplate glavnica veća nego na početku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako Hrvatska i u ropstvu traži utjehu, ima naravno i gorih od nas. I u postotku i po broju robova. Da, Srbija je gora od nas. I Rusija. I Mađarska koja nas gnjavi s MOL-om. I Moldova, čiji Sheriff je bio koban za Dinamo.

Zašto je ipak u Hrvatskoj robova tako puno, a na Barbadosu ili u Mongoliji tako malo? U Istočnom Timoru ili na Bruneima primjerice, višestruko ih je manje nego u Hrvatskoj. I u postotku i u stvarnom broju. U Hrvatskoj robova ima 15 tisuća, na Bruneima samo 417 ili na Kubi, samo tisuću…Možda su tamo siromašni. I slobodniji. I nemaju HGK, FINA-u, HNB-u, SDP i HDZ. Ni uspješne banke s klijentima robovima u trostrukom minusu i kreditima u "švicarcima".

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang