Obavijesti

Kvaka24

Komentari 5

Bogato iskustvo zlatara Nokaja: 'Naš nakit nosi prva dama, ali i mnoga domaća poznata imena'

Bogato iskustvo zlatara Nokaja: 'Naš nakit nosi prva dama, ali i mnoga domaća poznata imena'

Prateći rad svojih roditelja, Mario je već u srednjoj školi znao da će njegova karijera ići zlatnim putem. Ljubav prema nakitu stekao je u mladim danima, kad je u obiteljskoj radionici istraživao alate i drago kamenje, u koje se na prvu zaljubio

VIDEO

Mario Nokaj zlatarstvom se počeo baviti još u trećem razredu srednje škole. Zahvaljujući obiteljskom obrtu Zlatarna Mario, koji su njegovi roditelji osnovali prije više od 30 godina, Mario je učio zanat još u najranijoj dobi. Prije 12 godina ova obitelj odlučila se na rebranding zlatarne. Postali su Lapidarium i preselili svoj obrt u zagrebačku Radićevu ulicu, gdje se i danas nalaze. U zlatarni Lapidarium dostupne su vlastite kolekcije zlatarske obitelji i kolekcije drugih dizajnera nakita. Upravo zbog autorskog pristupa prepoznati su diljem svijeta, ali i među mnogim domaćim poznatim imenima.

'Zadovoljstvo ovog zanata su sretni kupci'

Mario je oduvijek, priča nam, nešto izrađivao rukama. Zanimao se za elektroniku, ali kreativnost je prevagnula, pa je često još u djetinjstvu radio i skulpture. Slijedom toga nekako je prirodno došlo, kaže, do zanimanja za izradu nakita, posebno zbog obiteljskog biznisa. Kao dijete u obiteljskoj je zlatarnici otkrivao alate i drago kamenje, koje je oblikovao i o kojem je svakodnevno učio kroz rad.

- Najljepši dio ovog posla su osmišljavanje i, naravno, isporuka. Posebno je izrađivati zaručničko prstenje. Proces izrade najčešće počinje opisom stila osobe koja bi ga trebala dobiti. Uključujemo u obzir i romantične ili minimalističke karakteristike, izbor materijala, kamena, dijamanta ili nekog drugoga kamena koji bi se osobi koja dobiva prsten trebao svidjeti. Bitne su boje i, naravno, okvirna cijena. Mlađi klijenti često imaju ograničen budžet, pa pri izradi prstena i taj segment uzmem u obzir. Klijentu predstavim ideju i skicu, koju odnedavno prikazujemo na sofisticiranom 3D prikazu u vrhunskom softveru koji prednjači na tržištu - kaže nam Mario i dalje opisuje proces izrade prstena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon potvrde skice slijedi tehnički dio. Bitno je pripremiti materijal. Od topljenja zlata do zlatnog prstena s kamenom prolazi i desetak faza. Formira se kruna za kamen, zatim 'šina' ili tijelo prstena, koje obujmljuje krunu gdje će se pozicionirati kamen. Nakon toga tijelo i kruna se spajaju. U ovoj fazi moguće je dodati prethodno dogovorene detalje. Slijedi ključna faza, a to je ugradnja ili 'fasanje' kamena te za kraj finalno poliranje, da bi prsten zasjao u punom sjaju - navodi naš sugovornik. 

Najveće zadovoljstvo ovog zanata je, kaže nam, vidjeti sretne kupce koji nakon zaručničkih prstenja naručuju i vjenčano prstenje, prve darove za djecu i kroz godine darove za sebe i svoje bližnje. Međutim, priznaje kako su se navike kupaca u usporedbi s prije desetak godina ipak promijenile. 

- Nakit se najčešće odabire kao dar, no danas ženski kupci sve češće biraju nakit za sebe. Imaju određeni ukus, znaju što žele. Prije im je bio važniji materijal, a danas žene pažnju najviše posvećuju formi. Zato mi u Lapidariumu nastojimo dizajn staviti u prvi plan. Nakit mora sadržavati svevremenost, suptilne nijanse i kvalitetan finiš - ističe Mario.

Surađivao i s prvom damom 

Kako bi zadržao i stvorio kvalitetan odnos sa svojim postojećim, ali i budućim kupcima, Mario je svjestan da je danas za poslovanje sve više važna prisutnost na društvenim mrežama. 

- Tijekom godina rada pratili smo trendove poslovanja i prilagođavali se medijima. Među prvim smo zlatarnama koje su imale web stranicu. Naše Facebook i Instagram profile prati značajna zajednica ljudi. No cilj nam je širiti se i dalje, kroz nove digitalne kanale i webshop prilagođen kupcima, u cijelosti 'user friendly' - napominje Mario. 

Ovaj dugogodišnji zlatar može se pohvaliti i mnogobrojnim suradnjama. Tijekom 30 godina rada kreirao je nakit za mnoge posebne prigode i za poznate ljude, među kojima je i prva dama. 

- Lijepo je sresti osobu poput Sanje Musić Milanović, koja zna što želi i sjajno to nosi, a to nam je velika motivacija u radu. Svoje povjerenje pružili su nam i Martina Tomčić, Barbara Kolar, Ivana Čuljak, Ana Maria Ricov, Gabriela Pilić. Glumice Mia Melcher, Anđela Ramljak i Tara Thaller neke su od dama koje također rado nose naš nakit. Poseban je osjećaj u televizijskom 'prime timeu' vidjeti svoj dizajn kako se ističe - ponosno govori ovaj zlatar, koji redovito nastupa i na međunarodnim sajmovima u Italiji i Njemačkoj te surađuje s inozemnim tvrtkama i zlatarnicama. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

'Ovisimo o globalnim situacijama'

S obzirom na globalna zbivanja i u nedostatku sirovina za mnoge djelatnosti, upitali smo Marija ima li problema s nabavkom materijala i kako visoke cijene zlata utječu na njegovo poslovanje. 

- Kao i sve druge industrije koje trebaju sirovine, i mi ovisimo o globalnom kretanju cijena plemenitih kovina. Međutim, zlato i srebro se lako recikliraju, tako da naši klijenti ponekad donesu na preradu svoj nakit, koji potom redizajniramo. Zato cijena može biti umanjena i za 70%, što je odlično za kupca, a mi potvrđujemo status zelene industrije koja poštuje načela smanjenja ugljikova otiska – kaže Mario. 

Iako je u obiteljskom obrtništvu više od 30 godina, nikad nije, kaže, razmišljao o promjeni struke jer za sebe bolji model poslovanja ne vidi. 

- Obrtništvo je plemenita kategorija poslovanja jer svojim rukama i znanjem stečenim kroz generacije stvaramo proizvode i usluge za susjede i sugrađane. Iza obrtničkog statusa stoje profesija, cehovi, komora i pravila struke, a sve ostalo je amaterizam ili trgovina koji kupcu ne daju ono što zaslužuje za novac koji daje - iskreno pojašnjava Mario. 

Kao i u svakom poslu, i Mario je kao zlatar naišao na neke prepreke tijekom poslovanja. Ali niti jedna od njih ga, kaže, nije obeshrabrila na poduzetničkom putu. 

- Nezahvalno je da prepreke stvaraju institucije koje bi nam trebale pomagati. Komplicirani procesi davanja poticaja iscrpljuju nas i traže da se dokazujemo, unatoč tome što sve podatke o našem poslovanju imaju. Nadam se skoroj digitalizaciji tih procesa te da oni koji zaslužuju pomoć budu nagrađeni – napominje naš sugovornik i na kraju poručuje: 

- Obrtništvo je svakodnevni rad. Iza razvijanja obrta stojimo mi, svojim imenom i prezimenom, uz moguće rizike i nagrade. To je proces koji ponekad traje generacijama i zato su strpljenje i upornost ključni - zaključuje zlatar Mario Nokaj. 

Hvala HDLU i Maku Melcheru na umjetnini pored koje je snimljen Mario Nokaj na naslovnoj fotografiji. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'
KVAKA24: BUDITE EUSMART

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'

Na radionici pod nazivom 'Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo' stručnjaci, ali i mali te srednji poduzetnici, složili su se u jednome - ulaganje u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu uvijek se isplati

Majstori ljepote čekaju vas na Velesajmu, a mi poklanjamo 4 ulaznice najbržima!
PRIJAVITE SE

Majstori ljepote čekaju vas na Velesajmu, a mi poklanjamo 4 ulaznice najbržima!

Od 8. do 10. ožujka, na Zagrebačkom Velesajmu održat će se stručno događanje 'Majstori ljepote – Dani frizera i kozmetičara HOK-a', a mi vodimo četiri najbrža čitatelja i čitateljice na ovaj spektakl ljepote
Prijavite se na besplatni tečaj i kroz tri poglavlja upoznajte osnove budućih tehnologija
za mala i srednja poduzeća

Prijavite se na besplatni tečaj i kroz tri poglavlja upoznajte osnove budućih tehnologija

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju organizira Launch event u sklopu kojih će se održati uvodna prezentacija o projektu Digital Master, panel na temu "Kako tehnologija ulazi u mala i srednja poduzeća” i networking