Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Digitalizacija gradilišta: Od 1. siječnja obavezno vođenje eGrađevinskog dnevnika

Digitalizacija gradilišta: Od 1. siječnja obavezno vođenje eGrađevinskog dnevnika

Od Nove godine građevinsku struku očekuju nova pravila - obveza vođenja e-građevinskog dnevnika. Program eGrađevinski dnevnik je nova platforma za digitalno vođenje procesa gradnje

VIDEO

Od 1. siječnja uvode se promjene koje će utjecati na građevinsku struku pa smo istražili o čemu se točno radi i koja pitanja su imali građevinari o nadolazećim novitetima. Bilo da je riječ o aktualnim izmjenama propisa, porezima, poslovnim savjetima ili bilo kakvim nedoumicama na koje nailazite u poslovanju, javite nam se s povjerenjem jer uz pomoć Hrvatske obrtničke komore odgovaramo na sva vaša pitanja.

Pitajte stručnjake iz Hrvatske obrtničke komore sve što ne znate o poslovanju u obrtu
Pitajte stručnjake iz Hrvatske obrtničke komore sve što ne znate o poslovanju u obrtu

Obrtnici – majstori na gradilištu koji su do sada vodili građevinski dnevnik, na gradilištima se pojavljuju u svojstvu voditelja manje složenih radova temeljem Zakona o poslovima i djelatnostima prostornoga uređenja i gradnje. Hrvatska obrtnička komora je s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja usuglasila da će se voditelje manje složenih radova, obrtnike, izjednačiti s voditeljima radova da na jednak način i s jednakim pravima mogu pristupati eGrađevinskom dnevniku i to u kontekstu Pravilnika o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera

1. Što predstavlja e-usluga eGrađevinski dnevnik i od kada kreće obveza primjene ove usluge?

Ova usluga je građevinski dnevnik koji se vodi kao elektronički zapis u programu eGrađevinski dnevnik. Početkom primjene e-usluge eGrađevinski dnevnik od 1. siječnja 2023. građevinski sektor prelazi na nova pravila rada, odnosno gradilišta se digitaliziraju, pa za sve sudionike ključna postaje nova platforma za digitalno vođenje procesa gradnje. Bitno je naglasiti da ova usluga ne predstavlja novu obvezu za obrtnike. Svi koji su do sada upisivali i vodili građevinski dnevnik, to će raditi i dalje.

Građevinski dnevnik je dokument o tijeku građenja kojim se dokazuje usklađenost uvjeta i načina građenja, odnosno izvođenja pojedinih radova s pretpostavkama i zahtjevima iz glavnog projekta, tipskog projekta, izvedbenog projekta te projekta uklanjanja, Zakona o gradnji, posebnih propisa predmnijevanim Zakonom o gradnji i pravila struke. Izvođač je obvezan voditi građevinski dnevnik o građenju građevine, odnosno o izvođenju pojedinih radova za koje je potrebna građevinska dozvola, glavni projekt, tipski projekt, projekt uklanjanja ili drugi akt na temelju kojeg se može započeti s građenjem te prilikom građenja građevina i izvođenja radova za koje je posebnim propisom kojim su uređene jednostavne i druge građevine propisana obveza prijave početka građenja.

2. Na koji način će majstori i osobe sa stečenim majstorskim statusom pristupati eGrađevinskom dnevniku?

Osobe koje imaju pravo upisa ili su ostvarile upis u obrtni registar za obavljanje djelatnosti za koju se traži majstorski ispit (stečeni majstorski status) iz područja graditeljstva ili osobe koje imaju položen majstorski ispit iz područja graditeljstva, koje te poslove obavljaju u okviru svojeg majstorskog zvanja, eGrađevinskom dnevniku će pristupati putem kartice koju izdaje Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Tijekom studenoga i prosinca 2022. godine Hrvatska obrtnička komora je u suradnji s AKD-om organizirala termine po područnim obrtničkim komorama u kojima je bilo moguće predati zahtjeve za izdavanje kartica za pristup eGrađevinskom dnevniku. Za sve one koji zahtjev nisu predali, ostavljena je mogućnost predaje zahtjeva u prostorijama AKD-a u Zagrebu, Kranjčevićeva ulica 5/II. kat, radnim danom od 8 do 16 sati.

Obrazac zahtjeva za izdavanje certifikata te ostale informacije možete detaljnije pročitati ovdje.

3. Za koje obrtničke radove se vodi eGrađevinski dnevnik i mogu li osobe koje nisu položile majstorski ispit, ali su otvorile vezani obrt temeljem iskustva u obavljanju djelatnosti, predati zahtjev za izdavanjem certifikata?

Pravilnikom o manje složenim radovima propisuju se manje složeni radovi koje vode osobe koje su završile odgovarajuću srednju školu po programu za tehničara odgovarajuće struke te imaju najmanje pet godina radnog iskustva u struci i položen stručni ispit, odnosno osobe koje imaju pravo upisa ili su ostvarile upis u obrtni registar za obavljanje djelatnosti za koju se traži majstorski ispit iz područja graditeljstva ili osobe koje imaju položen majstorski ispit iz područja graditeljstva, koje te poslove obavljaju u okviru svojeg majstorskog zvanja.

To su sljedeći radovi:

1. Zidarski radovi na građevinama 3.b skupine*

2. Fasaderski radovi na građevinama 3.b skupine

3. Krovopokrivački radovi na građevinama 3.b skupine

4. Tesarski radovi na građevinama 3.b skupine

5. Klesarski radovi na građevinama 3.b skupine

6. Vodoinstalaterski radovi na građevinama 3.b skupine

7. Radovi ugradnje instalacija grijanja do 20 kW

8. Radovi ugradnje instalacija klimatizacije do 12 kW

9. Plinoinstalaterski radovi do 12 kW

10. Elektroinstalaterski radovi na građevinama 3.b skupine s najviše dvije stambene jedinice, bez nadzora i upravljanja.

*Građevine 3.b skupine s najviše dvije stambene jedinice su zgrade stambene namjene s najviše dvije stambene jedinice čija građevinska (bruto) površina ne prelazi 400 m² i zgrade poljoprivredne namjene čija građevinska (bruto) površina ne prelazi 600 m², za koje se ne utvrđuju posebni uvjeti.

Osobe koje nisu položile majstorski ispit, ali su otvorile vezani obrt temeljem iskustva u obavljanju djelatnosti mogu predati zahtjev za izdavanjem certifikata. Hrvatska obrtnička komora će ih naknadno kontaktirati da im se dostavi dokumentacija iz koje se vidi da je ured za gospodarstvo odobrio upis djelatnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno
POČEO JE KAO ŠEGRT

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno

Dok Ilicom prolaze tramvaji i užurbani Zagrepčani, u jednom od prolaza, na broju 54, Franjo Trumbetaš više od 50 godina predano radi u limarsko-instalaterskom obrtu Bovje. Franjo je primjer koliko samo 'majstorsko znanje' može biti vrijedno

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'
OD OŠTARIJE DO RESTORANA

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'

Posao se prenosio s koljena na koljeno i generacije obitelji iz malog naselja Bregi u općini Matulji trudile su se da se ovo vrijedno naslijeđe održi. Obrt i restoran Kinkela danas vodi Ines, koja nam je otkrila kako su uspjeli opstati svih ovih godina
Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'
120 GODINA U POSLU

Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'

Dragan Žambok iz slavonskog sela Ruščice kovački je zanat naslijedio od djeda i oca te ga je, kad je došlo vrijeme za to, prenio na sinove. Iza četiri generacije dugog poslovanja, kako nam objašnjava ovaj vrijedni obrtnik, stoje znanje, rad i upornost