Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Društveno odgovorno poslovanje pospješuje imidž tvrtke - evo kako!

Društveno odgovorno poslovanje pospješuje imidž tvrtke - evo kako!

Kad neka tvrtka, iznad strogo zakonom propisanih obaveza, integrira brigu za okoliš i društvo u sustav donošenja odluka, govorimo o društveno odgovornom poslovanju. Evo koja hrvatska tvrtka može poslužiti kao uzor u tome

Danas se uspješnom tvrtkom smatra ona koja profit ostvaruje na društveno odgovoran način te u poslovanju vodi brigu o ekonomskom utjecaju, ali i o utjecaju na društvo i okoliš. Pod društveno odgovornim poslovanjem (DOP) podrazumijeva se vrsta poslovne samoregulacije s ciljem poboljšanja lokalne zajednice, gospodarstva i okoliša.

S vremenom, te uz konstantna poboljšanja i rad, ovakav model poslovanja ima za posljedicu održivost, pa tako i odgovornije i bolje društvo. Ovu praksu provode tvrtke diljem svijeta, a sve više ovakvih primjera možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Primarni cilj društveno odgovornog poslovanja tvrtke je učiniti boljitak za lokalnu zajednicu, ali i pospješiti svoj imidž.

DOP tvrtki daje dodatnu vrijednost

Svijest o važnosti društveno odgovornog djelovanja sve je više prisutna u društvu, pa se DOP smatra vrlo pozitivnim trendom. U skladu s tim, javnost svjedoči mnogim pokretima u svijetu koji potiču na izbjegavanje određenih tvrtki zbog načina njihova poslovanja, bilo da ono nije ekološko ili je riječ o zavaravajućim praksama. 

Društveno odgovorno poslovanje može utjecati na poboljšanje imidža tvrtke, potaknuti druga poduzeća da učine isto, a prvenstveno je cilj pomoći društvu i okolišu te zadovoljiti korisnika. Danas sve više tvrtki prati ovaj trend i odlučuje svoje poslovanje učiniti društveno odgovornim. Jedan od primjera tvrtki koji ovakvu praksu provode u Hrvatskoj zasigurno je Financijska agencija, koja već godinama u svom poslovanju brine za ljude i okoliš.  

Podrška i razvoj zajednice

Mnogo je toga što FINA osigurava zajednici, počevši od potpore u obrazovanju u manjim sredinama do stvaranja mogućnosti zapošljavanja. Želeći smanjiti raseljavanje talentiranih mladih ljudi, FINA je pokrenula deset razvojnih IT centara po cijeloj Hrvatskoj. Ondje su potencijalnim zaposlenicima osigurani izvrsno okruženje, stabilna primanja, plaćanje prekovremenih te stimulacije za dodatan angažman. Osim razvojnih centara, FINA podržava akademsku zajednicu ulažući u obnovu i razvoj njihovih laboratorija, učionica i financiranje opreme. Studentima se nudi i mogućnost stipendiranja, kao i obavljanja stručne prakse. 

Portrait,Of,A,Beautiful,,Young,And,Intelligent-looking,Indian,Asian,Woman

Kako bi pomogla podizanju financijske pismenosti građana, Fina je s Hrvatskom udrugom banaka i udrugom Padobran, uz partnerstvo Hrvatske udruge poslodavaca, pokrenula projekt ''Znanjem do financijskog oporavka'', posebice za one koji su zbog prezaduženosti i ovrha izgubili financijsku neovisnost. A svoju su društvenu odgovornost pokazali i u vrijeme pandemije koronavirusa i potresa.

Naime, FINA je bila partner državi prilikom odlučivanja o moratoriju na ovrhe. U tom razdoblju od šest mjeseci zaustavljeno je provođenje ovrha. Osim toga, Fina je donirala milijun kuna za izgradnju nove područne škole u Dubrancu, nakon što je dotadašnja zgrada zbog potresa u prosincu 2020. proglašena neuporabljivom.

Briga i očuvanje okoliša

Pored pomaganja zajednici, FINA je već godinama posvećena brizi o okolišu i ciljano se trudi osvijestiti svoju poslovnu sredinu te konkretnim akcijama pomoći u očuvanju prirode. Od prošle je godine izbacila jednokratnu plastiku te je svakom zaposleniku omogućila staklenu čašu, keramičku šalicu za kavu, metalnu žličicu i platnenu torbu.

Isto tako, promotivne materijale izrađuju od recikliranog papira, a interna digitalizacija i digitalne usluge omogućile su tvrtki smanjenje uporabe papira, čime pridonose globalnom pokretu za smanjenje sječe drveća, a sudjeluju i u akciji pošumljavanja Dalmacije (Boranka), čiji su i ponosni sponzor.

FINA je podržala i akciju čišćenja jadranske obale ''Plava vreća'', sličnu akciju na Medvednici, projekt pošumljavanja O2 te inicijativu ''Zasadi stablo, ne budi panj'', prilikom koje su Finini zaposlenici sadili drveće na lokacijama vrtića i osnovnih škola. Što se tiče planova u društveno-odgovornom aspektu, FINA nastavlja raditi na digitalizaciji društva, financijskoj pismenosti građana, ulagati u mlade nade i talente, obrazovni sustav te očuvanje okoliša.

Valja zapamtiti kako smo planet naslijedili te ga ostavljamo budućim generacijama, zbog čega smo svi odgovorni slijediti praksu poput one koju provodi FINA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Postoji li uopće grana gospodarstva koja može "pogurati" Hrvatsku?
KOLUMNA KVAKA24

Postoji li uopće grana gospodarstva koja može "pogurati" Hrvatsku?

U današnjem digitalnom dobu, IT igra ključnu ulogu u transformaciji gospodarstava širom svijeta. U Hrvatskoj, IT industrija ubrzano napreduje i sve više se prepoznaje kao pokretač domaće ekonomije, a mogla bi uskoro dostići i turizam

Put od tereta ovrhe do slobode: Uvijek postoji način, a ovo su ključni koraci u rješavanju duga
RAZGOVARALI SMO S VINKOM ILAK

Put od tereta ovrhe do slobode: Uvijek postoji način, a ovo su ključni koraci u rješavanju duga

Blokirane račune ima 227.000 građana, a više od 14.000 poduzetnika duguje 488 milijuna eura. O ovrhama, dugovima i financijskoj pismenosti Hrvata, razgovarali smo s Vinkom Ilak, članicom Uprave Fine
U Hrvatskoj 227 tisuća građana ima blokiran račun. Uz ove savjete izbjegnite dug
INFORMIRAJTE SE

U Hrvatskoj 227 tisuća građana ima blokiran račun. Uz ove savjete izbjegnite dug

Hrvati imaju najviše ovrha prema telekomunikacijskim kućama, a prema posljednjim podacima, više od 14 tisuća poduzetnika ukupno duguje 499,2 milijuna eura. Dobra je vijest da se u odnosu na prošlu godinu taj dug ipak smanjuje