Obavijesti

Kvaka24

Komentari 17

Goran Šaravanja: 'Da nismo prešli na euro, kunske kamatne stope danas bi bile puno veće'

Goran Šaravanja: 'Da nismo prešli na euro, kunske kamatne stope danas bi bile puno veće'
4

O tome kako se hrvatsko gospodarstvo snašlo s novom valutom, kako preživjeti s novim poskupljenjima, ali i što nam je donio ulazak u Schengen, razgovarali smo s glavnim ekonomistom Hrvatske gospodarske komore Goranom Šaravanjom

VIDEO

Ulaskom u 2023. godinu Hrvatska je dobila novu valutu, a početak godine obilježen je i ulaskom u Schengenski prostor. O time kako nova valuta utječe na gospodarstvo naše zemlje, što nas čeka u budućnosti, ali i kakva je energetska sigurnost te perspektiva Hrvatske, bavit će se sudionici biznis konferencije "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili mnogi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja.

Jedan od stručnjaka koji će sudjelovati na prvom panelu, "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze", je Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore.

Što su nam donijeli euro i Schengen?

Ulaskom u eurozonu hrvatsko gospodarstvo postalo je konkurentnije i otpornije. S tim se slaže i Šaravanja, ali dodaje da će s makroekonomskoga gledišta ipak trebati više vremena da vidimo sve pozitivne strane. Ističe kako bi kunske kamatne stope danas bile znatno više da nismo prešli na euro. Međutim, istodobno se na globalnoj razini susrećemo i s visokom inflacijom, a upravo se na to građani najviše žale.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Visoka inflacija nikad nije bila sretna okolnost, ali prema podacima o plaćama vidimo da one snažno rastu ove godine, što ipak pomaže ljudima. S obzirom na opći nedostatak radnika možemo očekivati da će plaće rasti u srednjem roku, dok će inflacija postupno jenjavati - pojašnjava Šaravanja. 

Konferencija Kvaka24: Hrvatska u novom ekonomskom okruženju

U makroekonomskom smislu, ulazak u eurozonu i Schengenski prostor, dodaje Šaravanja, ima velike prednosti za hrvatsku radnu snagu.

- Prelazak na euro i ulazak u Schengen donijeli su nam lakši protok ljudi i roba, što prijevoznici i logističari itekako osjete u pozitivnom smislu na poslovanje. Institucionalno, ušli smo u jezgru EU, odnosno preskočili objektivno razvijeniju Češku, Mađarsku i Poljsku. Zbog toga je i raspoloženje investitora bolje, kao i to što nema više tečajnog rizika - kaže Šaravanja. 

No, prema prognozama, ove godine ipak nas očekuje sporiji rast ekonomije, što potvrđuje i naš sugovornik.  

- Gospodarstvenike će i dalje brinuti nedostatak radne snage, ali poslujući u Schengenskom prostoru i euro području, svakako će imati više prilika povećati izvoz - zaključuje Šaravanja, koji će o ovim pitanjima s ostalim stručnjacima razgovarati na trećoj biznis konferenciji Kvaka24.

Konferencija Kvaka24: Panel Inovacije u prodaji i marketingu

Globalna zbivanja i budućnost poslovanja

Osim presjeka trenutačne ekonomske situacije u Hrvatskoj, na drugom panelu, "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni", stručnjaci će se baviti pitanjima deficita radne snage u sljedećim godinama, a pokušat će odgovoriti i na pitanja hoće li inflacija, epidemije ili ratovi te sankcije ugrožavati gospodarstva Hrvatske i EU jednako kao deficit radne snage. 

A s obzirom na to da Hrvatska obiluje obnovljivim izvorima energije, stručnjaci s područja energetike na panelu "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija" osvrnut će se na proizvodnju solarne energije, ali i na utjecaj nove valute i vlastitu proizvodnju energije.  

Pokretanje videa...

Kvaka najavni video 00:43

U situaciji globalne krize zbog ratnih događanja u Ukrajini kompanije se susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti. Na koje bi sve načine potencijalna eskalacija sukoba na globalnoj razini, uz već prisutne poremećaje u dobavnim lancima sirovina, mogla utjecati na poslovanje, odgovorit će poduzetnici i direktori velikih tvrtki na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka".

Na posljednjem panelu - "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu" - govorit će se o sveprisutnoj umjetnoj inteligenciji, koja je otvorila vrata tektonskim promjenama u poslovanju. Kako se na njih pripremiti, što očekivati i tko su predvodnici implementacije AI rješenja u hrvatskom biznisu, doznajte 6. lipnja na trećoj biznis konferenciji Kvaka24. 

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen. 

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, JOB Hunter, KONČAR i Posao.hr
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'
KVAKA24: BUDITE EUSMART

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'

Na radionici pod nazivom 'Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo' stručnjaci, ali i mali te srednji poduzetnici, složili su se u jednome - ulaganje u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu uvijek se isplati

Majstori ljepote čekaju vas na Velesajmu, a mi poklanjamo 4 ulaznice najbržima!
PRIJAVITE SE

Majstori ljepote čekaju vas na Velesajmu, a mi poklanjamo 4 ulaznice najbržima!

Od 8. do 10. ožujka, na Zagrebačkom Velesajmu održat će se stručno događanje 'Majstori ljepote – Dani frizera i kozmetičara HOK-a', a mi vodimo četiri najbrža čitatelja i čitateljice na ovaj spektakl ljepote
Prijavite se na besplatni tečaj i kroz tri poglavlja upoznajte osnove budućih tehnologija
za mala i srednja poduzeća

Prijavite se na besplatni tečaj i kroz tri poglavlja upoznajte osnove budućih tehnologija

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju organizira Launch event u sklopu kojih će se održati uvodna prezentacija o projektu Digital Master, panel na temu "Kako tehnologija ulazi u mala i srednja poduzeća” i networking