Obavijesti

Kvaka24

Komentari 4

Ines Bokan: 'Poslodavci se danas moraju prilagoditi novim generacijama i trendovima'

Ines Bokan: 'Poslodavci se danas moraju prilagoditi novim generacijama i trendovima'
2

S voditeljicom portala Posao.hr razgovarali smo o problemu s kojim se Hrvatska susreće, a to je nedostatak kvalificirane radne snage. Bokan smatra da poslodavci trebaju poboljšati uvjete rada i pronaći nove načine privlačenja kandidata

VIDEO

S obzirom na to da određeni broj Hrvata još traži posao i iseljava se u inozemstvo, poslodavci su primorani zapošljavati stranu radnu snagu. Očekuje se da će upravo deficit domaće radne snage biti jedan od ključnih problema hrvatske ekonomije, potvrđuje nam i Ines Bokan, voditeljica portala Posao.hr i jedna od panelistica biznis konferencije "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili mnogi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja.

'Poslodavci trebaju poboljšati uvjete'

Situacija na domaćem tržištu rada razlikuje se ovisno o regiji i industriji, no Hrvatska u ovom slučaju, kaže Bokan, prati globalne trendove i osjeti nedostatak radne snage već neko vrijeme.

- Kompanije koje su spremne na prilagodbu i ulažu napore u zadržavanje svojih zaposlenika imaju bolji položaj na tržištu. Najviše nedostaje radnika u građevini, turizmu i ugostiteljstvu, zdravstvu te IT poslovima. Generalno se osjeti nedostatak kvalificirane radne snage, neovisno o kojoj industriji govorimo. S obzirom na ovu situaciju, posloprimci su ti koji diktiraju trendove tržišta, a na poslodavcima je da se prilagode novim generacijama, trendovima i da pronađu nove načine privlačenja kandidata i budućih zaposlenika. Hoće li se taj trend zadržati toliko dugo koliko je tržište bilo u rukama poslodavaca, vidjet ćemo - istaknula je Bokan, koja će detaljnije o ovoj temi govoriti na panelu "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni".

Woman,During,Job,Interview,And,Four,Elegant,Members,Of,Management

Velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo imat će deficit radne snage, ali treba pratiti i globalna gospodarska kretanja koja će se odraziti na tržište rada, smatra naša sugovornica. No istodobno je važno osvijestiti i da poslodavci trebaju poboljšati uvjete rada za postojeće zaposlenike te raditi na aktivnostima privlačenja novih.

- Kako smo nekad mi migrirali u zapadnije zemlje, tako smo danas mi ta zapadna zemlja za inozemne radnike, pogotovo iz država trećeg svijeta. Spas za poslodavce je pronaći dobre radnike, neovisno odakle dolaze. Očekivano, tu su i razni izazovi za obje uključene strane, kao npr. jezik, kultura, radne navike i slično. Prisutnost stranih radnika osvještava važnost uključenosti i prihvaćanje raznolikosti u poslovnom svijetu. Smatramo da više ne možemo bježati od mogućnosti zapošljavanja stranaca nego je potrebno prihvatiti da granice ne postoje i onima koji imaju kompetencije i žele raditi pružiti priliku da se dokažu - zaključuje Ines Bokan.

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji

Osim na nedostatak radnika i globalna zbivanja poput rata u Ukrajini, hrvatski građani, ali i poduzetnici, privikavaju se na novu valutu. O tome s kojim se izazovima susreću naše kompanije i kako nova valuta utječe na poslovanje domaćih poduzetnika govorit će se na panelima "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka" i "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze".

Pokretanje videa...

Kvaka najavni video 00:43

Na trećoj biznis konferenciji platforme Kvaka24 stručnjaci će se osvrnuti i na obnovljive izvore energije na panelu "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija". Nezaobilazna tema konferencije je i umjetna inteligencija, o kojoj će mnogi IT stručnjaci govoriti na panelu "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu".

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen.

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, HEP, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva