Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Iskusna poduzetnica u programu mentoriranja: Mentor mi je uštedio pet godina života

Iskusna poduzetnica u programu mentoriranja: Mentor mi je uštedio pet godina života

Približava se godišnjica osnivanja udruge Klub poduzetnika seniora SENTOR. To je dobar trenutak za analizu postignutih rezultata i smjera u kojem se SENTOR i njegov program mentoriranja poduzetnika razvijaju

VIDEO

SENTOR okuplja iskusne, mahom umirovljene poduzetnike i menadžere koji djeluju pro bono kao mentori drugim poduzetnicima i pomažu im u prevladavanju izazova na koje nailaze u poslovanju. SENTOR je nastao kao odgovor na prepoznatu potrebu poduzetnika za savjetom nekoga tko je bio "u njihovim cipelama" i tko razumije probleme s kojima se suočavaju poduzetnici u različitim fazama razvoja biznisa.

Zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca, SENTOR je u proteklih godinu dana imao prilike raditi na razvoju i prilagodbi metodologije mentorstva, koja je u značajnoj mjeri preuzeta od partnerskog udruženja SOUNDBOARD iz Nizozemske. Ovo udruženje djeluje više od 40 godina, okuplja 300 mentora i godišnje pruža podršku za više od 2000 nizozemskih poduzetnika.

Mature,Businessman,Using,A,Digital,Tablet,To,Discuss,Information,With

Riječ SOUNDBOARD u prijevodu s nizozemskog jezika znači odjek i najbolje opisuje ono što je cilj mentorstva: dobiti povratnu informaciju od drugog/iskusnijeg poduzetnika i mišljenje o ciljevima koje poduzetnik planira ostvariti u idućem razdoblju. Mentorova je uloga, prije svega, slušanje. Nizozemski kolege sposobnost slušanja navode kao ključan kriterij za prepoznavanje dobrog mentora.

Osobine mentora 

Neke od važnih karakteristika su i objektivnost, posvećenost, empatičnost te sposobnost generalizacije vlastitih iskustava i njihove primjene na razumijevanje stanja u drugim malim i srednjim poduzećima.

Osim razvoja metodologije, SENTOR je u proteklih godinu dana, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca, organizirao mnogo promotivnih događaja na kojima su prezentirane vrijednosti sudjelovanja u mentorskom programu – i za mentorirane poduzetnike i za mentore.

- Nama je u Udruzi malih i srednjih poduzetnika ovaj projekt iznimno važan. Često procijenimo da postoje poduzetnici kojima baš treba iskustvo drugog poduzetnika, a ne savjet nekoga iz institucije. Takvi poduzetnici žele porazgovarati s drugim poduzetnikom/com, s nekim iskusnim, često čak i ne iz iste branše, a tko je sve to već prošao/la. Već i to što je netko bio 'u tim cipelama' daje pozitivno ozračje; svaka je situacija rješiva. Obje strane imaju što dati jedna drugoj - navodi Anny Brusić, direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika. 

Iskustva poduzetnika

Manuela Šola, vlasnica i direktorica PR agencije Komunikacijski laboratorij, dopredsjednica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, sudionica je u mentorskom programu, i to kao mentorirana poduzetnica, iako i ona ima više od 20 godina iskustva u biznisu. 

- Vjerujem da je proces učenja vrlo važan, bez obzira na to koliko dugo imaš kompaniju. Golemo bogatstvo možemo dobiti od ljudi koji rade mnogo dulje na tržištu i vrlo su uspješni u tome što su radili. Matchiranje koje su HUP i SENTOR obavili u mojem slučaju bilo je sjajno. Mene, konkretno, nisu spojili s nekim iz moje industrije, što je meni bilo vrlo korisno. Moj mentor je bio poduzetnik s višegodišnjim iskustvom koji je prošao razne transformacije kompanije, od početaka pa do prodaje. U naša tri sessiona skratio mi je poduzetničke muke za pet godina. Mislim da taj proces mentorstva trebamo puno više njegovati i to je nešto na čemu Hrvatska udruga poslodavaca i SENTOR kontinuirano rade - istaknula je Šola. 

Dobar osjećaj za obje strane

Pored prednosti za mentorirane poduzetnike, posebno je važno istaknuti vrijednosti koje uključivanje u mentorski program pruža iskusnim poduzetnicima - mentorima, s obzirom na to da je njihova uloga volonterske prirode. Uključeni mentori svjedoče o dobrom osjećaju koji proizlazi iz pomaganja mladim generacijama poduzetnika da stasaju te prilike da podijele svoje znanje i iskustvo. Iako su tijekom poduzetničke karijere bili uspješni, privlači ih da i dalje pozitivno utječu na svoje okruženje, da budu u kontaktu s drugim poduzetnicima i novinama u poslovanju te nastave učiti. Ipak, najveću nagradu vide u uspjesima poduzetnika koje su mentorirali i osjećaju ponosa zbog toga što su i oni pridonijeli tom uspjehu.

Trenutno podršku SENTOR-ovih mentora ima 20 poduzetnika, među kojima polovicu čine poduzetnici početnici - korisnici Potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ovi poduzetnici suočeni su s nedostatkom znanja vezanih za djelatnost u kojoj su odlučili registrirati poslovni subjekt te znanja potrebnih za analizu i pozicioniranje na tržištu i vođenje poslovanja.

Attractive,Aged,Businesswoman,,Teacher,Or,Mentor,Coach,Speaking,To,Young

Drugu grupu poduzetnika koji se prijavljuju za mentorstvo čine poduzetnici koji trebaju pomoć u upravljanju zaposlenicima. Riječ je o poduzetnicima koji ovu vrstu znanja nisu imali priliku stjecati kroz formalno obrazovanje, izvrsni su u svojem poslu, ali imaju veći broj zaposlenika i značajan dio svojeg vremena trebaju posvetiti njihovu praćenju, motiviranju i internoj organizaciji.

Treću skupinu poduzetnika čine vrlo uspješni poduzetnici u zrelim godinama života, gotovo cijeli svoj radni vijek poduzetnici, koji se nalaze pred važnom strateškom i privatnom i poslovnom odlukom o tome što dalje raditi u životu. Kod njih u obzir dolazi i izlazak kroz prodaju poslovanja, ali i daljnji rast u suradnji sa strateškim partnerom koji će poslovanje odvesti u novom smjeru.

Uključite se!

Poziv na uključivanje u mentorski program Kluba poduzetnika seniora SENTOR je otvoren - i za iskusne poduzetnike i menadžere, osobito umirovljene, koji žele biti mentori, i za poduzetnike suočene s izazovima u različitim fazama poslovanja koji žele razmijeniti svoja razmišljanja s iskusnim poduzetnicima. Mentorska podrška traje tri mjeseca, a za više informacija i prijavu na mentorski program potrebno je posjetiti www.sentor.com.hr

Dr. sc. Mirela Alpeza direktorica je CEPOR-a i redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje već 20 godina predaje i istražuje poduzetništvo. Posebno područje njenog interesa su obiteljsko poduzetništvo i prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kvaka24 biznis konferencija: Sigurnost u nesigurnom kontekstu modernog poslovanja
Budućnost poslovanja

Kvaka24 biznis konferencija: Sigurnost u nesigurnom kontekstu modernog poslovanja

Biznis konferenciju već četvrtu godinu zaredom organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili stručnjaci iz svijeta makroekonomije, sigurnosti, digitalne forenzike, zakonodavstva, financiranja i high techa

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’
KVAKA24

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’

Manuela Šola je uspješna poduzetnica. Predsjednica je Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Dopredsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te vlasnica i direktorica poduzeća Komunikacijski laboratorij. Ispričala nam je savjete za sve koji kreću u poduzetništvo
Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode
PRIJAVITE SE!

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode

Radionica će se održati 20. svibnja u 13 sati u Obrtničkoj komori u Zagrebu. Stručnjaci iz područja intelektualnog vlasništva pružit će poduzetnicima informacije o tome kako prepoznati i zaštititi intelektualno vlasništvo