Ne možete naplatiti potraživanje? Evo što savjetuju iz Hrvatske obrtničke komore | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Ne možete naplatiti potraživanje? Evo što savjetuju iz Hrvatske obrtničke komore

Ne možete naplatiti potraživanje? Evo što savjetuju iz Hrvatske obrtničke komore

Posljednjih mjeseci postavljali ste pitanja u rubrici Pitajte HOK. Zanimali su vas nelojalna konkurencija, problemi s naplatom potraživanja te minimalna plaća. Provjerite što su nam rekli stručnjaci

VIDEO

Bilo da je riječ o porezima, poslovnim savjetima ili bilo kakvim nedoumicama na koje nailazite u poslovanju, javite nam se s povjerenjem jer uz pomoć HOK-a odgovaramo na sva vaša pitanja. 

1. U Zaprešiću je na svakom uglu otvoren frizerski i kozmetički salon. Kako može osoba koja nije kvalificirana otvoriti obrt i nuditi uslugu ispod cijene i općenito se baviti obrtom? Postoji li inspekcija? Zašto se to dopušta? Kako mogu obrtnici koji su se školovali i krvavo pekli svoj zanat nešto zaraditi uz nelojalnu konkurenciju? Nadam se nekakvom rješenju i da će se bez bojazni moći ući u salone u Zaprešiću.

Hrvatska obrtnička komora od svojeg osnutka zalaže se za kvalitetno strukovno obrazovanje za obrtnička zanimanja i za provjeru uvjeta prilikom registracije djelatnosti. Prilikom otvaranja vezanih obrta, a to su oni za koje je zakonodavac procijenio da je potrebno zadovoljiti uvjet kvalifikacije – kako bi se zaštitila struka i potrošači, primjerice kod zanimanja opasnih za zdravlje, provjeravaju se kvalifikacije. Nasuprot tome, zakonski i podzakonski akti koji reguliraju trgovačka društva ne propisuju provjeru kvalifikacija prilikom otvaranja trgovačkih društava. Hrvatska obrtnička komora aktivno se zalagala za to da se provjera kvalifikacija primjenjuje i prilikom otvaranja trgovačkih društava. Smatramo da je za kvalitetno obavljanje poslova svake djelatnosti nužno obrazovanje odgovarajuće potrebama poslova zanimanja koje se obavlja, jer se tako osiguravaju potrebna stručna znanja i vještine. Upozoravali smo da će bez propisanih uvjeta kvalifikacija za otvaranje trgovačkih društava doći do degradacije struke i ugrožavanja prava potrošača. Odgovarajuća stručna sprema daje potrebne kompetencije kojima se mogu izbjeći takve situacije.

Pitajte stručnjake iz Hrvatske obrtničke komore sve što ne znate o poslovanju u obrtu
Pitajte stručnjake iz Hrvatske obrtničke komore sve što ne znate o poslovanju u obrtu

Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu s danom 1. travnja 2019. godine, inspekcijski poslovi u području obavljanja neregistrirane djelatnosti prešli su u djelokrug Državnog inspektorata. U komunikaciji s nadležnim Državnim inspektoratom Hrvatska obrtnička komora uvijek je naglašavala da je nužno zajednički nastupiti pri regulaciji Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti jer su oni koji rade mimo propisa nelojalna konkurencija i ugrožavaju opstanak svih onih obrtnika koji posluju legalno. Državni inspektorat najavio je učinkovitije provjere obavljanja neregistriranih djelatnosti i strože postupanje prema počiniteljima predmetnih prekršaja. Nadzor nad provođenjem navedenog zakona nije u ingerenciji Hrvatske obrtničke komore, ona je osnovana i djeluje u cilju promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtništva te upozorava nadležne institucije na probleme u praksi, čime stvara sponu između zakonodavca i nadzornih tijela, a sam nadzor prepušten je institucijama koje su u tu svrhu osnovane i čija je to osnovna funkcija.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

2. Što učiniti da mali OPG naplati predani urod jabuka u hladnjaču, a ima potpisan ugovor s njom?

OPG-ovi nisu obvezni članovi Hrvatske obrtničke komore, no nemogućnost naplate potraživanja jednako ugrožava poslovanje obrta. Nenaplaćena potraživanja donose nove troškove i zbog toga je važno poznavati pravne karakteristike ugovora kojima se definiraju međusobne obveze, kao i odgovarajuća sredstva osiguranja plaćanja. Nerijetko se događa da obrtnici imaju veća potraživanja od dugovanja, a računi im budu blokirani. Hrvatska obrtnička komora već godinama upozorava na nepravedne propise koji obrtnike u području ovrhe stavljaju u neravnopravan položaj. U međuvremenu je postignuta zaštita nekretnine koja služi za stanovanje, ali ne i novca na poslovnim računima. Zbog toga ustrajemo u traženju zaštite dijela ostvarenog dohotka od ovrhe i zaštite od ovrhe poslovnog računa zbog osobnih dugova.

Izrada Općih uvjeta poslovanja koje bi obrtnici objavili na svom webu, ako ga imaju, ili u poslovnim prostorijama, a koji bi sadržavali odredbu da u slučaju spora stranke moraju prvo pokušati spor riješiti mirnim putem na Centru za mirenje HOK-a, a ako ne uspiju, tek onda rješavaju spor na redovnom sudu, jedno je od rješenja. Upravo su ovršni predmeti idealni za rješavanje sporne situacije na brži, jednostavniji i jeftiniji način pred Centrom za mirenje HOK-a.

3. Zašto se dopušta da minimalna plaća bude niska, a omogućuju naknade poput obroka, nagrada, božićnica, koji su za poslodavce neoporezivi? Od čega će se živjeti u mirovini?

Visinu minimalne plaće za svaku kalendarsku godinu uredbom utvrđuje Vlada RH na temelju Zakona o minimalnoj plaći, na prijedlog ministra nadležnog za rad te nakon konzultacija sa socijalnim partnerima. Hrvatska obrtnička komora nije socijalni partner, zbog čega ne sudjeluje u konzultacijama o utvrđivanju visine minimalne plaće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto  učimo, a mogućnost zarade je odlična!'
KVAKA24 INTERVJU

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto učimo, a mogućnost zarade je odlična!'

Josip Meštrić druga je generacija majstora obrtnika u obitelji, a kako sam kaže, potražnja za kvalificiranim majstorima serviserima ne prestaje. Bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim mjesecima - posla ima napretek

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'
KVAKA24 INTERVJU

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'

Andrijana Žoldin iz Vinkovaca već 30 godina ponosno stoji iza svake frizure koja izađe ispod njezinih prstiju, a nama je otkrila kakav je to bio put i kako se danas prilagođava brzim promjenama u industriji ljepote
'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'
KVAKA24 INTERVJU

'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'

Da je posao majstora obrtnika dobar izbor za one koji ne vole ponavljanja istih situacija ili za one koji ne podnose dosadna zanimanja, uvjerava nas Goran Cerović, uspješni obrtnik elektrotehničar iz Bjelovara