Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Ne možete naplatiti potraživanje? Evo što savjetuju iz Hrvatske obrtničke komore

Ne možete naplatiti potraživanje? Evo što savjetuju iz Hrvatske obrtničke komore

Posljednjih mjeseci postavljali ste pitanja u rubrici Pitajte HOK. Zanimali su vas nelojalna konkurencija, problemi s naplatom potraživanja te minimalna plaća. Provjerite što su nam rekli stručnjaci

VIDEO

Bilo da je riječ o porezima, poslovnim savjetima ili bilo kakvim nedoumicama na koje nailazite u poslovanju, javite nam se s povjerenjem jer uz pomoć HOK-a odgovaramo na sva vaša pitanja. 

1. U Zaprešiću je na svakom uglu otvoren frizerski i kozmetički salon. Kako može osoba koja nije kvalificirana otvoriti obrt i nuditi uslugu ispod cijene i općenito se baviti obrtom? Postoji li inspekcija? Zašto se to dopušta? Kako mogu obrtnici koji su se školovali i krvavo pekli svoj zanat nešto zaraditi uz nelojalnu konkurenciju? Nadam se nekakvom rješenju i da će se bez bojazni moći ući u salone u Zaprešiću.

Hrvatska obrtnička komora od svojeg osnutka zalaže se za kvalitetno strukovno obrazovanje za obrtnička zanimanja i za provjeru uvjeta prilikom registracije djelatnosti. Prilikom otvaranja vezanih obrta, a to su oni za koje je zakonodavac procijenio da je potrebno zadovoljiti uvjet kvalifikacije – kako bi se zaštitila struka i potrošači, primjerice kod zanimanja opasnih za zdravlje, provjeravaju se kvalifikacije. Nasuprot tome, zakonski i podzakonski akti koji reguliraju trgovačka društva ne propisuju provjeru kvalifikacija prilikom otvaranja trgovačkih društava. Hrvatska obrtnička komora aktivno se zalagala za to da se provjera kvalifikacija primjenjuje i prilikom otvaranja trgovačkih društava. Smatramo da je za kvalitetno obavljanje poslova svake djelatnosti nužno obrazovanje odgovarajuće potrebama poslova zanimanja koje se obavlja, jer se tako osiguravaju potrebna stručna znanja i vještine. Upozoravali smo da će bez propisanih uvjeta kvalifikacija za otvaranje trgovačkih društava doći do degradacije struke i ugrožavanja prava potrošača. Odgovarajuća stručna sprema daje potrebne kompetencije kojima se mogu izbjeći takve situacije.

Pitajte stručnjake iz Hrvatske obrtničke komore sve što ne znate o poslovanju u obrtu
Pitajte stručnjake iz Hrvatske obrtničke komore sve što ne znate o poslovanju u obrtu

Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu s danom 1. travnja 2019. godine, inspekcijski poslovi u području obavljanja neregistrirane djelatnosti prešli su u djelokrug Državnog inspektorata. U komunikaciji s nadležnim Državnim inspektoratom Hrvatska obrtnička komora uvijek je naglašavala da je nužno zajednički nastupiti pri regulaciji Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti jer su oni koji rade mimo propisa nelojalna konkurencija i ugrožavaju opstanak svih onih obrtnika koji posluju legalno. Državni inspektorat najavio je učinkovitije provjere obavljanja neregistriranih djelatnosti i strože postupanje prema počiniteljima predmetnih prekršaja. Nadzor nad provođenjem navedenog zakona nije u ingerenciji Hrvatske obrtničke komore, ona je osnovana i djeluje u cilju promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtništva te upozorava nadležne institucije na probleme u praksi, čime stvara sponu između zakonodavca i nadzornih tijela, a sam nadzor prepušten je institucijama koje su u tu svrhu osnovane i čija je to osnovna funkcija.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

2. Što učiniti da mali OPG naplati predani urod jabuka u hladnjaču, a ima potpisan ugovor s njom?

OPG-ovi nisu obvezni članovi Hrvatske obrtničke komore, no nemogućnost naplate potraživanja jednako ugrožava poslovanje obrta. Nenaplaćena potraživanja donose nove troškove i zbog toga je važno poznavati pravne karakteristike ugovora kojima se definiraju međusobne obveze, kao i odgovarajuća sredstva osiguranja plaćanja. Nerijetko se događa da obrtnici imaju veća potraživanja od dugovanja, a računi im budu blokirani. Hrvatska obrtnička komora već godinama upozorava na nepravedne propise koji obrtnike u području ovrhe stavljaju u neravnopravan položaj. U međuvremenu je postignuta zaštita nekretnine koja služi za stanovanje, ali ne i novca na poslovnim računima. Zbog toga ustrajemo u traženju zaštite dijela ostvarenog dohotka od ovrhe i zaštite od ovrhe poslovnog računa zbog osobnih dugova.

Izrada Općih uvjeta poslovanja koje bi obrtnici objavili na svom webu, ako ga imaju, ili u poslovnim prostorijama, a koji bi sadržavali odredbu da u slučaju spora stranke moraju prvo pokušati spor riješiti mirnim putem na Centru za mirenje HOK-a, a ako ne uspiju, tek onda rješavaju spor na redovnom sudu, jedno je od rješenja. Upravo su ovršni predmeti idealni za rješavanje sporne situacije na brži, jednostavniji i jeftiniji način pred Centrom za mirenje HOK-a.

3. Zašto se dopušta da minimalna plaća bude niska, a omogućuju naknade poput obroka, nagrada, božićnica, koji su za poslodavce neoporezivi? Od čega će se živjeti u mirovini?

Visinu minimalne plaće za svaku kalendarsku godinu uredbom utvrđuje Vlada RH na temelju Zakona o minimalnoj plaći, na prijedlog ministra nadležnog za rad te nakon konzultacija sa socijalnim partnerima. Hrvatska obrtnička komora nije socijalni partner, zbog čega ne sudjeluje u konzultacijama o utvrđivanju visine minimalne plaće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno
POČEO JE KAO ŠEGRT

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno

Dok Ilicom prolaze tramvaji i užurbani Zagrepčani, u jednom od prolaza, na broju 54, Franjo Trumbetaš više od 50 godina predano radi u limarsko-instalaterskom obrtu Bovje. Franjo je primjer koliko samo 'majstorsko znanje' može biti vrijedno

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'
OD OŠTARIJE DO RESTORANA

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'

Posao se prenosio s koljena na koljeno i generacije obitelji iz malog naselja Bregi u općini Matulji trudile su se da se ovo vrijedno naslijeđe održi. Obrt i restoran Kinkela danas vodi Ines, koja nam je otkrila kako su uspjeli opstati svih ovih godina
Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'
120 GODINA U POSLU

Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'

Dragan Žambok iz slavonskog sela Ruščice kovački je zanat naslijedio od djeda i oca te ga je, kad je došlo vrijeme za to, prenio na sinove. Iza četiri generacije dugog poslovanja, kako nam objašnjava ovaj vrijedni obrtnik, stoje znanje, rad i upornost