Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Ostvario je svoj san te stvorio uspješan društveno koristan biznis u kojem uživaju i djeca

Ostvario je svoj san te stvorio uspješan društveno koristan biznis u kojem uživaju i djeca

Luka Veverec u Oroslavju je pokrenuo jedinstven projekt u Hrvatskoj – Park znanosti, s ciljem da djeci, ali i odraslima, približi znanstvene discipline poput matematike, fizike, kemije i mnogih drugih

VIDEO

Kako odsvirati "Odu radosti" u hodu? Je li moguće razgovarati šaptom na 30 metara? Kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Ovo su samo neka od pitanja na koja će sve dobne skupine u igri, na zabavan i svima razumljiv način, pronaći odgovore uz pomoć eksponata koje je potrebno pokretati, svirati, mjeriti, osluškivati, opisuje Luka Veverec Park znanosti u Oroslavju, koji je u potpunosti njegova ideja.

Taj hvalevrijedan autorski projekt Luka je pokrenuo 2013. godine., a 2017. projekt je podignut na višu razinu kad je uređen i jedinstveni muzej na otvorenom. Ovo je prvi park znanosti u Hrvatskoj, a u njemu mogu uživati sve dobne skupine. Projekt je zamišljen s ciljem promocije znanja i znanosti, a vođen je idejom opremanja javnih površina interaktivnim edukativnim sadržajem. Sadržaj čine eksponati koje je potrebno pokretati na razne načine i tako dobiti odgovor na pitanja kako i zašto pojedini eksponat funkcionira.  

Do uspjeha uz dobru financijsku pismenost 

Projekt je bio zahtjevan u svakom pogledu. Trebalo je realizirati ideje, ali i postaviti financijsku konstrukciju. Luka objašnjava da su svemu pristupili oprezno, s mnogo tablica, istraživanja i studija. 
- Nakon niza predstavljanja, sudjelovanja na manifestacijama i tematskim sajmovima, prepoznata je vrijednost i atraktivnost sadržaja koji osmišljavamo, izvodimo i nudimo. Rezultat je suradnja koju smo ostvarili s investitorima u Hrvatskoj i Europi u vidu trajnog postava eksponata u njihovim zajednicama. Poslovanju je pripomoglo sudjelovanje na Startup natječajima na kojima smo dobili određena sredstva potrebna za razvoj projekta na njegovu početku - objašnjava Luka te dodaje kako su u vrijeme lockdowna dovršili jednu od glavnih investicija – proširili su površinu parka, izveli nove eksponate i sagradili drveni amfiteatar u zelenome, mirnom okruženju, u kojem organiziraju radionice, ljetne kampove, rođendane, znanstvenopopularna predavanja, koncerte. U Park se može doći u manjim ili većim grupama, a najviše ga posjećuju škole. Projekt podržavaju i mnoge državne institucije - Ministarstvo obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, predsjednik Republike... 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Djeca - najdraži gosti  

Više je nego ikad teško poslovati, cijene skaču svaki dan, no Luka navodi kako je Park znanosti donekle zaobišla globalna kriza.
- Svjesni smo razdoblja u kojem se nalazimo, zato svakodnevno ulažemo napore i trudimo se da svojim idejama, promišljanjima, kratkoročnim i dugoročnim planovima te dogovorima unutar naše male zajednice doskočimo znatnijem utjecaju na poslovanje. I tijekom pandemije, kao i posljednjih mjeseci, zadovoljni smo poslovanjem, navedeni događaji nisu u većoj mjeri utjecali na poslovanje - istaknuo je Luka te dodao kako su impresije djece sjajne, a upravo im je to najveća reklama.

Preporuke posjetitelja brzo su se proširile usmenom predajom i društvenim mrežama, pa im od otvaranja Parka nije bilo toliko nužno ulagati u marketing. 
- Prema svim posjetiteljima, a posebno prema našim najdražim gostima, malim istraživačima, odnosimo se prijateljski, otvoreno, toplo i opušteno. Kad još to obilno začinimo igrom i smijehom tijekom stručnog vodstva i radionica, klinci su oduševljeni, a nama srce puno. To je apsolutno najbolja reklama - zaključuje Luka.

Rade i u zimskim mjesecima 

Park znanosti otvoren je od ožujka do sredine studenog, a da bi produljili rad Parka znanosti tijekom cijele kalendarske godine, izveli su i mobilnu varijantu projekta.

- Tijekom, a pogotovo nakon sezone rada, selimo se u svoju radionicu na radni zimski san, gdje osmišljavamo i izvodimo nove eksponate za naručitelje i 'kuhamo' planove za novu sezonu. Uveli smo i mobilnu varijantu, u kojoj odlazimo u sve kutke Hrvatske, ali i okolnih zemalja. U putnom formatu, u jednom danu, školu, grad ili zajednicu u koju smo pozvani pretvaramo u Park znanosti. Tako poslujemo cijelu godinu, a mogu reći da smo za predstojeću zimu već prilično bukirani - kazao je Luka te dodao kako sve eksponate sami smišljaju i izrađuju, a prilikom razrade tehničke dokumentacije poprilično mnogo vremena posvećuju upravo segmentu mobilnosti.

- Za svaki eksponat promišljamo o tri faze: transport, sklapanje i rasklapanje, te svaki od tih segmenata ispoliramo do zadnjeg detalja. Uz takvo precizno planiranje mobilnost Parka ne predstavljaju nikakav problem. Štoviše, praksa nam je da prilikom dolaska, primjerice, u školu imamo dva asistenta domaćina koji s nama sklapaju eksponate, a poslije aktivno sudjeluju u programu. Da samo vidite kakav je to ponos - kaže Luka.  

Dobar posao koji ispunjava srećom

Inače, 39-godišnji Luka završio je građevinski fakultet i u struci je radio sve do otvaranja Parka znanosti 2013. Posao danas vodi uz svoja dva brata, Matiju i Tomicu, a imaju i desetak stalnih suradnika u određenim segmentima poslovanja. Tijekom sezone bave se dogovaranjem i prijemom grupa, vode ture i održavaju radionice. Izvan sezone najviše vremena odlazi im na kreiranje novih sadržaja i gostovanja. 

- Kao i u životu, ima lakših i težih perioda, no ako treba podvući crtu, prvenstveno je ovo posao koji nas svu trojicu u većini vremena ispunjava i čini sretnim. Od početka poslovanja vodimo se onom starom: uzdaj se u se, a siguran sam da je ključ našeg uspjeha ono čega se držimo kao najvažnijih postulata za opstanak u biznisu: upornost, kreativnost i stalna edukacija - kaže Luka i dodaje kako je budućnost ovog biznisa svakako uskoro i franšizno poslovanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'
Brzina, točnost, povjerenje

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'

Transformacija poduzetničke ideje u isplativi posao zahtijeva kreativnost, ambiciju i fokus, ali da bi poduzetnici to i ostvarili, ključno im je pored sebe imati pouzdanog partnera na kojeg mogu računati bez obzira na to gdje se nalazili

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'
DIZAJN PREPUN ŠARENILA

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'

Premda danas nije lagano biti poduzetnik u Hrvatskoj, glavni cilj Silvije Celjak je primjenom inovacija, društveno odgovornim poslovanjem i poštovanjem ekologije pokazati kako je moguće stvoriti uspješnu tekstilnu firmu na našem području
Starim slavonskim hrastovima daje novi život: 'Neopisiva je energija koju prenosi to drvo'
SPOJ PRIRODE I UMJETNOSTI

Starim slavonskim hrastovima daje novi život: 'Neopisiva je energija koju prenosi to drvo'

Naša je sugovornica cijeli život težila osjećaju da nešto može napraviti svojim rukama. S obzirom na stil života u kojem cijeni prirodu i sve prirodno, izrodila se ideja o pokretanju vlastitog brenda, koji je nevjerojatan spoj prirode i umjetnosti