Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Poslodavci koji žele opstati morat će ulagati u sustavno gospodarenje energijom

Powered by HEP

Poslodavci koji žele opstati morat će ulagati u sustavno gospodarenje energijom

Iako je prošla brzinom svjetlosti, 2021. bila je neprijateljica mnogima. Nerijetko se govori o tome da će se posljedice pandemije tek osjetiti, i to već iduće godine. Evo kako se poslodavci mogu pripremiti za nadolazeće razdoblje

U ožujku prošle godine nastupila je pandemija koronavirusa, a svijet kakav smo poznavali uvelike se promijenio. Mnogi su se segmenti svakodnevice poremetili, između ostalog i ekonomija, koja je trenutno nedvojbeno na klimavim nogama. Danas je situacija drastično drukčija nego što je bila do prije dvije godine. Mnoge su tvrtke morale mijenjati poslovne modele kako bi se prilagodile situaciji, a neke od njih krenule su ulagati u ono što im dugoročno osigurava manje troškove. Tako danas sve više poslodavaca počinje investirati u poboljšanje energetske učinkovitosti, kao i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za vlastitu potrošnju.

Oscilacije na tržištu energije

Svijest o nužnosti ostvarenja energetske učinkovitosti, pa tako i potražnja za dodatnim energetskim uslugama, uvelike je porasla u odnosu na posljednjih nekoliko godina, zbog čega se tržište električne energije brzo mijenja. Osim toga, cijena energije na globalnom tržištu često je promjenjiva, a tu su i nove direktive Europske unije koje snažno potiču razvoj niskougljičnog društva. Važan aspekt predstavlja i rast zahtjeva koji se odnose na objedinjenu energetsku uslugu, koja uključuje opskrbu različitim energentima, ali i usluge iz područja gospodarenja energijom.

An,Electricity,Meter,Measures,The,Current,Consumed.,Save,Symbolfoto,For

Program pogodnosti za kupce

Ovakav izvjestan i sveprisutan trend stvorio je budući poslovni model energetskih tvrtki pod nazivom Energija kao usluga (''energy-as-a-servise''), koji uz isporuku energije pruža cjelovitu energetsku uslugu kupcima, između ostalog i tvrtkama. Jedna od takvih usluga je i Program pogodnosti koju nudi HEP ESCO, član HEP grupe. 

Riječ je o Programu pogodnosti za kupce HEP Opskrbe kategorije poduzetništvo koji ne koriste javnu uslugu. Po principu ''one-stop-shop'', Program objedinjuje opskrbu električnom energijom i dva paketa energetskih usluga u području gospodarenja energijom i poboljšanja energetske učinkovitosti.

Prvi paket, ''Sustavno gospodarenje energijom i priprema za ESCO projekt'', korisniku omogućava uvid u potrošnju i njezino planiranje, pravodobno reagiranje na nepravilnosti, ali i ostvarivanje ušteda. Drugi paket, ''Edukacijske usluge'', pomaže podizanjem svijesti uključiti zaposlenike u aktivnosti gospodarenja energijom. Ovo je vrlo važno jer će se putem toga iskoristiti puni potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti i ušteda koje su u ovim kriznim vremenima neophodne. Program pogodnosti namijenjen je kupcima HEP Opskrbe, kategorije poduzetništvo, koji ne koriste javnu uslugu. Zahvaljujući Programu, tvrtke će imati priliku dugoročno kontrolirati troškove električne energije, a time će ostvariti i znatne uštede.

Smanjenje ovisnosti o uvozu, razvoj energetike prema europskoj Energetskoj uniji, suradnja među državama članicama, energetska učinkovitost, dekarbonizacija energetskog sektora, istraživanje i pilotiranje novih tehnologija - samo su neki od ciljeva Europske unije, ali i Hrvatske elektroprivrede, koja intenzivno radi na projektima energetske učinkovitosti i razvija projekte obnovljivih izvora energije. 

Small,Blue,Piggy,Bank,And,Euro,Cash,Near,An,Electricity

HEP na taj način evoluira iz proizvođača i opskrbljivača energijom u dobavljača održivih energetskih rješenja i novih energetskih usluga. 

Powered by HEP

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva