Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa
4

Kako se hrvatsko gospodarstvo snalazi u situaciji rastuće nestabilnosti i velikih svjetskih kriza? Koji će makroekonomski pokazatelji obilježiti tekuću godinu? Koliko je sigurno poslovanje hrvatskih poduzetnika?

VIDEO

Na ova i mnoga druga pitanja koja se tiču bliske poduzetničke budućnosti pokušat će odgovoriti sudionici prvog panela Konferencije 24sata "Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor", pod nazivom "Sigurnost poslovanja u vremenu globalizacije, digitalizacije i velikih svjetskih kriza", kojim će moderirati Igor Alborghetti, glavni urednik Expressa.

Odgovore će potražiti od Višnje Božinović, članice Uprave za poslovanje sa stanovništvom i SME-ovcima, Raiffeisenbank Hrvatska, mr. sc. Gordana Kolaka, predsjednika Uprave Končara, Gorana Šaravanje, glavnog ekonomista Hrvatske gospodarske komore, te dr. sc. Emila Priskića, potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore.

Kao uvod u ovu konferenciju, zamolili smo članicu Uprave za poslovanje sa stanovništvom i SME-ovcima, Raiffeisenbank Hrvatska, Višnju Božinović, da nam prokomentira kakav je odnos poduzetnika i Raiffeisenbank Hrvatska te koliko banka utječe na to da se poduzetnici osjećaju sigurno i da mogu planirati poslovanje. 

- Poduzetnici kreiraju novu vrijednost, inoviraju, pomiču granice, a mi kao Banka smo tu da im pomognemo ostvariti viziju. Slušamo njihove potrebe i nastojimo pružiti punu potporu u pokretanju i realizaciji poslovnih projekata, kao i u njihovom svakodnevnom poslovanju. Trudimo se biti banka partner, ona koja podržava, a ne otežava. Pritom ulažemo puno u nove tehnologije te jednostavne i lako dostupne proizvode na digitalnim kanalima Banke. Prvi takav proizvod je kredit za obrtna sredstva, do čije se realizacije dolazi u nekoliko klikova na internetskom bankarstvu, bez dolaska u banku - istaknula je Višnja Božinović koliko su važni fleksibilnost i dostupnost banke za stabilno poduzetništvo. 

Konferencija Kvaka24: Hrvatska u novom ekonomskom okruženju

Da je osiguranje što veće unutarnje stabilnosti nužno, sa što više mehanizama, pogotovo zbog neizvjesne situacije na vanjskopolitičkom planu, slaže se i Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore i panelist u prvom panelu 4. poslovne konferencije Kvaka24:

Hrvatska će sigurno biti među najbrže rastućim ekonomijama europodručja ove godine zbog snažne domaće potražnje na temelju zapošljavanja i rasta plaća te ulaganja u infrastrukturu i ostalih aktivnosti u kojima priljev iz EU fondova igra važnu ulogu. Također imamo benefite od preuzimanja eura i ulaska u Schengenski prostor. Kad je riječ o inozemnom okruženju, očekujem slab rast u Kini, a zbog kompenziranja nedostatka domaće potražnje očekujemo da će Kina nastaviti s povećanjem proizvodnje dobara za izvoz što će s vremenom stvoriti cjenovne pritiske u ostatku svijeta tako da će inflacija padati. Očekujem da će najvažnije središnje banke svijeta rezati kamatne stope već ove godine. S druge strane, EU se i dalje suočava sa šokovima proizašlim iz ruske agresije na Ukrajinu, odnosno znatno višim cijenama energenata u odnosu na vrijeme prije pandemije te povećan regulatorni trošak vezan za energetsku tranziciju. Ukratko, očekujem da će inozemno okruženje ostati izazovno - najavio je glavni ekonomist HGK.

Jačanje digitalizacije doprinosi globalizaciji i pruža mnoge prilike, rješava mnoge probleme, no isto tako pospješuje produbljivanje jaza među zemljama zbog toga što nemaju sve zemlje mogućnost jednakoga korištenja tehnologije. S druge strane, iz obrtničke perspektive izazovi svakog doba su specifični, obrtnici su na njih kroz povijest navikli i u svim krizama pokazuju se kao iznimno otporan i agilan dio gospodarstva, što je posebno očito bilo tijekom posljednjih kriza. O obrtništvu smo razgovarali s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore, Daliborom Kratohvilom:

- Kao što ste sami spomenuli, zaista živimo i radimo u vremenima rastuće nestabilnosti i sad već uzastopnih kriza na globalnoj razini koje se po inerciji prelijevaju k nama. U ovom kontekstu moram istaknuti povećanje cijena energenata, koje mali obrtnik itekako osjeti i koje u velikoj mjeri utječe na njegovo poslovanje i likvidnost. Mjere Vlade u smjeru ograničavanja cijena energenata i produžetak tih mjera mnogima od nas omogućili su nastavak poslovanja. Na osobnom primjeru mogu navesti da je riječ o uštedi od 300 eura na razini mjeseca, što nije zanemarivo. Tu je velik problem nedostatka radne snage i prijeko nam je potreban fleksibilniji model zapošljavanja u razdobljima povećanog opsega posla. Naravno, riječ je o kratkoročnoj mjeri, dugoročno tome moramo pristupati strateški: demografskim mjerama, reformom obrazovnog sustava i njegovom prilagodbom na potrebe tržišta rada te generalno unapređenjem poslovnog okruženja - objasnio je Kratohvil kako je u obrtništvu. 

Mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, smatra da, kad je riječ o izazovima i prilikama za domaće kompanije, a posebice ako je naglasak na izvoznoj konkurentnosti, moramo biti svjesni kako upravo ostvarenost na domaćem tržištu predstavlja priliku za iskorak na vanjska tržišta. 

- Za stvaranje uspješnih izvoznih priča najvažnije je biti u mogućnosti potvrditi se na domaćem terenu. Pritom je dovoljno ugledati se na primjere nekih od najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih europskih zemalja, koje svojoj industriji i svojim nacionalnim proizvođačima daju prednost u svakom strateškom infrastrukturnom projektu. Od presudne je važnosti kako se u Hrvatskoj odnosimo prema toj činjenici te koliko uistinu razumijemo pretpostavke potrebne za stvaranje uspješnih izvoznih priča. Oslanjanje na domaće proizvođače i pružatelje usluga u strateškim nacionalnim projektima i investicijama osnova je za postizanje samodostatnosti i otpornosti na globalne krize i nestabilnosti kakvima smo svjedočili posljednjih godina - zaključio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara i panelist u prvom panelu konferencije. 

Zagreb: Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar grupe

A oni koji to nisu učinili, još stignu prijaviti se na četvrtu biznis konferenciju 24sata "Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor". Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, 7. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu, a dolazak su najavili i mnogi drugi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije, financiranja, IT-ja, sigurnosti, kibernetičke sigurnosti...

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje jer je broj mjesta ograničen.

Partneri konferencije su Fina, Raiffeisenbank Hrvatska, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Croatia osiguranje, Hrvatska udruga banaka, Setcor i KONČAR.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Uspjeh domaće tvrtke: 'Naša ambalaža čuva kvalitetu hrane u svim vremenskim uvjetima'
ODRŽIVOST U REGIJI

Uspjeh domaće tvrtke: 'Naša ambalaža čuva kvalitetu hrane u svim vremenskim uvjetima'

Posluju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji te surađuju s mnogim poznatim trgovačkim lancima. Doznali smo sve o proizvodima i uslugama ove domaće tvrtke i razgovarali o važnosti održivog poslovanja

'U škole je nužno uvesti izborni predmet financijska pismenost jer djecu o tome nitko ne uči'
ŠTEDOPIS

'U škole je nužno uvesti izborni predmet financijska pismenost jer djecu o tome nitko ne uči'

Ispravno upravljanje novcem životno je važna vještina. Štedopis se zalaže za uvođenje financijske pismenosti kao izbornog predmeta u školama za što su ključni financijski kompetentni nastavnici
Najpoznatiji slučajevi kršenja intelektualnog vlasništva: Što iz ovih primjera možemo naučiti?
'VELIKA SVJETSKA IMENA'

Najpoznatiji slučajevi kršenja intelektualnog vlasništva: Što iz ovih primjera možemo naučiti?

Povreda prava intelektualnog vlasništva događa se kad pojedinac ili tvrtka nezakonito koristi prava dodijeljena nositelju autorskog prava, bez njegovog dopuštenja. A evo kako to izgleda u praksi između poznatih svjetskih tvrtki