Obavijesti

Kvaka24

Komentari 3

Razvili sustave kojima putuje sav novac u zemlji: Oni su desna ruka bankarskog sektora

Razvili sustave kojima putuje sav novac u zemlji: Oni su desna ruka bankarskog sektora

Svoja su rješenja izvozili od Londona, Saudijske Arabije pa sve do Južnoafričke Republike, a osim besprijekorne reputacije u Hrvatskoj i Sloveniji, ugled su ostvarili u Britaniji, gdje su podružnicu otvorili na mjestu na kojem je nastao Revolut

VIDEO

Dženan Lojo, direktor tvrtke TIS Grupa, možda kao student nije ni sanjao da će svoje prve poslovne korake napraviti u firmi u kojoj je i danas. Nakon završenog FER-a i obaveznog vojnog roka zaposlio se kao pripravnik, a sljedeće su godine označile početak njegovog uspona prema vrhu. Nakon 20 godina i različitih pozicija, Dženan je danas na čelu ove IT tvrtke koja, osim poslovanja s inozemnim tržištem, surađuje s većinom hrvatskih banaka. Osim u financijskom sektoru, rade zavidne projekte u medicini, gdje su razvili revolucionarni sustav koji će uskoro pomagati milijunima beba i njihovim roditeljima. 

'Britanski startupovi su dobrodošli'

Glavni fokus ove domaće IT firme ipak je na razvoju kompleksnih sustava u financijskoj industriji. Najčešći klijenti su neke od najpoznatijih domaćih i svjetskih banaka, ali rado surađuju i podržavaju, kaže naš sugovornik, dobre startup ideje, neovisno o tome gdje se startupovci geografski nalazili. Fintech industrija danas više nije ograničena geografski, pa je jednostavnije i iz Hrvatske djelovati u, primjerice, Velikoj Britaniji, tržištu na kojem je TIS Grupa izrazito aktivna. 

- Upravo radimo na projektu zahvaljujući kojem ćemo britanskim startupovima i fintechima omogućiti da svoje poslovanje prošire i na Hrvatsku, što će sasvim sigurno donijeti mnoge benefite na naše tržište i dati dodatni zamah domaćoj IT industriji - najavljuje Dženan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ova tvrtka nudi i sustav IBM Sterling, koji koriste sve domaće banke. Pomoću njega "putuju" svi podaci koje domaće banke razmjenjuju, uključujući platni promet

- Riječ je o sustavu koji bih opisao kao 'plumbing', odnosno vodovod. Razvijamo mreže na kojima korisnici razmjenjuju podatke kroz datoteke. To možda nije najseksi niti najatraktivnije područje u IT-ju, ali radimo na sustavu koji nudi sigurnost, automatizaciju, skalabilnost, praćenje i upravljanje transferima. Ovaj sustav koristi od 80 od 100 svjetskih banaka, a mi smo ponosni što smo na njegovoj implementaciji radili i u 6 od 10 najvećih britanskih banaka. Zanimljivo je spomenuti i da se naš ured nalazi u zgradi u kojoj je nastao veliki britanski Revolut – objašnjava naš sugovornik.

Uspješan tim TIS-ovih stručnjaka sudjelovao je i u razvoju Nacionalnoga klirinškog sustava (NKS). Riječ je o sustavu pod okriljem Fine koji su radili zahvaljujući prethodnom iskustvu na razvoju sličnih rješenja. NKS predstavlja sam temelj domaćeg platnog prometa i neizmjerno su ponosni, kaže naš sugovornik, što su imali prilike raditi na tako važnom sustavu, kojim se služi baš svatko od nas.

- U prijevodu, putem tog sustava putuju novčane transakcije između banaka u Hrvatskoj, odnosno svaka uplata kojom šaljete novac nekome u drugu banku. No za nas je, kao i za cijeli ovaj sustav, zapravo bila ključna 1995. godina, kad se radila reforma platnih prometa u Sloveniji. Mi smo tad za jednu od najvećih slovenskih banaka razvili rješenje za platni sustav i tad je počeo naš intenzivan rast u inozemstvu i etabliranje u tvrtku koja ima proizvod na području platnog prometa. Uvođenjem SEPA platnih instrumenata u Sloveniju, imali smo određenu prednost kad je Hrvatska pristupala SEPA području, na čijem smo uvođenju radili u 5 od 6 najvećih hrvatskih banaka – navodi nam direktor ove tvrtke. 

Od dinara, tolara i kuna do eura

Zahvaljujući pravodobnoj pripremi, njihovim razrađenim sustavima i znanju, u domaćem bankarskom sektoru je, smatra Dženan, tehnički aspekt konverzije kune u eure prošao uglavnom uspješno. U usporedbi s promjenom valute u susjednoj Sloveniji, u Hrvatskoj je, kaže Dženanov zamjenik i član uprave, Vjekoslav Martinčić, cijeli proces ipak bio malo složeniji. 

- Slovenija je uvela euro 2007. godine u tržišnim uvjetima koji su bili drugačiji nego što su danas. S odmakom od 15 godina ostaje dojam da se u to vrijeme tom procesu moglo pristupiti mirnije s obzirom na rokove koje smo imali i manji broj banaka u kojima smo istodobno sudjelovali na zamjeni valute, što nam je omogućavalo da se opuštenije uhvatimo u koštac s takvim izazovom. Treba uzeti u obzir i da je od tog vremena došlo i do promjene klasične IT arhitekture banaka uvođenjem novih kanala, poput mobilnog bankarstva, novih platnih instrumenata, poput instant plaćanja ili inicijativa otvorenog bankarstva, što je priču učinilo u najmanju ruku zanimljivijom – pojašnjava nam Vjekoslav,  koji je u TIS-u također 20 godina.

S obzirom na promjenu valute i tehnološke trendove koji su pred nama, Vjekoslav smatra da bi digitalizacija trebala ostati u fokusu poslovanja banaka, ali i svih tvrtki. 

- Što se tiče domaćeg bankarskog sektora, očekuju se procesi daljnje digitalizacije poslovanja banaka, kao i modernizacije IT sustava kroz implementaciju cloud rješenja, otvaranja infrastrukture prema sve većem broju pružatelja financijskih usluga na tržištu te implementaciji tehnoloških noviteta poput daljnje uporabe umjetne inteligencije – ističe Vjekoslav. 

Digitalizacija poslovanja još je jedno važno područje kojim se TIS već desetljećima uspješno bavi, a kako s digitalizacijom stoji Hrvatska, otkrio nam je Dženan.

- Poduzeća često u anketama navode da im je digitalizacija na listi prioriteta, no u praksi to baš i nije tako. Najveći je problem što srednje i male tvrtke nemaju digitalizaciju u fokusu. Uspoređujući sa Slovenijom i Velikom Britanijom, hrvatske tvrtke pokazuju manju zrelost prilikom uvođenja digitalizacije u svoje poslovanje. To se, naravno, može promijeniti nekim regulativama kojima bi tvrtke bile primorane prenijeti svoje poslovanje na digitalno, a upravo jedan od takvih primjera je uvođenje eRačuna – kaže nam Dženan.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Revolucionarna tehnologija u medicini 

Kad je riječ o umjetnoj inteligenciji, ovi stručnjaci proširili su svoje poslovanje i na medicinsku industriju. U moru financijskih projekata upravo je SENDD jedan od onih, ističe Dženan, koji su se cijelom timu nekako emocionalno urezali u pamćenje.  

- Riječ je o digitalnom sustavu za rano otkrivanje potencijalnih neurorazvojnih odstupanja koji se temelji na tehnologiji umjetne inteligencije. Uz pomoć njega liječnici analiziraju razvija li se dijete normalno ili možda postoje neki razlozi za brigu. Namijenjeno je dojenčadi od 2 do 3 mjeseca, a vjerujemo da će to s vremenom postati nekakav redovan pregled kao što je danas pregled kukova kod djece – ističe Dženan, koji budućnost projekata vidi upravo u umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju.

- No to ne znači da će umjetna inteligencija zamijeniti ljudski rad. U konkretnom slučaju projekta SENDD, liječnik mora biti prisutan fizički i sudjelovati u učenju sustava te potvrditi zaključke koje aplikacija predloži – dodaje direktor TIS-a.

Od IT sektora do pivara i ronioca

Premda u IT sektoru i vođenju ovakve tehnološke tvrtke često nedostaje slobodnog vremena, naši sugovornici Dženan i Vjekoslav svojim primjerom to opovrgavaju. Naime, Dženan obožava putovati, a slučajno se rodila i ljubav prema ronjenju i podvodnoj fotografiji.  

- Ronjenje kao hobi dogodio se nakon jednog izleta na Maldive. Inače nisam ljubitelj ležanja na suncu, tako da mi je ronjenje donijelo neku novu dimenziju godišnjeg odmora. Nastavno na to rodila se i ljubav prema podvodnoj fotografiji. Počeo sam se i natjecati, ali nemam još nekih medalja. Uvijek me nekako zadese četvrta i peta mjesta. Tu sam još junior – simpatično ističe Dženan. 

A da je nakon posla moguće biti i pivar informatičar, dokazuje Vjekoslav, koji svaki slobodni trenutak rado iskoristi za kuhanje piva. 

- S obzirom na to da pivarstvo predstavlja multidisciplinaran hobi koji objedinjuje područja od mikrobiologije i botanike do kemije voda i strojarstva, odmak od uobičajene poslovne svakodnevice je dobrodošao, a i rezultat ovog hobija mnogo je više opipljiv, odnosno pitkiji u odnosu na aplikacije i programe – dodaje Vjekoslav.

Ono što na kraju naši sugovornici poručuju je da se ulaganje u IT obrazovanje itekako isplati te da je to sektor koji je, unatoč svemu, najmanje okrznut krizama

- S obzirom na ogroman napredak kojem svakodnevno svjedočimo na području IT industrije, naši mladi mogu biti sigurni da će biti dio velikih stvari u budućnosti – zaključuje Vjekoslav Martinčić, zamjenik direktora TIS Grupe. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva