Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Sestre Ines i Katarina pretvorile obiteljsku tradiciju u moderne komade koje traže i Amerikanci

Sestre Ines i Katarina pretvorile obiteljsku tradiciju u moderne komade koje traže i Amerikanci

Brend Ru'o Linen na tržištu postoji već dvije godine. Riječ je o modernim i unikatnim, ručno rađenim posteljinama, spavaćicama i ogrtačima, a sezonski se mogu naći i odjevni predmeti poput haljina, košulja, haljinica za krštenja i majica

VIDEO

U srcu očuvanja tradicionalnog ručnoga krojenja, u Slavoniji, Ines Klarić i Katarina Bukovac razvile su uspješnu poduzetničku priču koje se zasniva na obiteljskoj tradiciji. Svoju ljubav prema šlinganju uklopile su u moderan dizajn i na principima kvalitete ručne izrade ponudile su domaćem, ali i stranom tržištu, originalan proizvod. 

Proizvodi za nasljedstvo

Šlinganje je, inače, tehnika izrade bijelog bušenog veza na platnu pomoću igle ili, u današnje vrijeme, šivaćim stojem. Svoj brend Ru'o Linen ove su Slavonke pokrenule prije dvije godine, a cijeloj poduzetničkoj priči prethodili su, kako nam kaže jedna od sestara, sanjarenje, stvaranje i razvoj. Najveću inspiraciju su pronašle, kaže Ines, u svojoj majci Ani. 

- Prva ideja bila je ponuditi šlingane posteljine, spavaćice i ogrtače, to se činilo kao dobra niša na tržištu i željeli smo u intimu doma naših kupaca šlingu vratiti u prvi plan. Svakako, željeli smo napraviti proizvode za nasljedstvo i postići kvalitetu koja traje – kaže nam Ines. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo ime njihova brenda također je povezano s dubokom tradicijom. Naime, Ru'o je "ruho", što u slavonskim selima znači miraz ili dota. A dio miraza čini ruho, odnosno tekstilni predmeti poput posteljina, stolnjaka, ručnika i odjeće. 

- Ru'o se tako učinilo kao idealno ime za naš brend. Osim kolekcija posteljina, spavaćica i ogrtača, sezonski se mogu naći i odjevni predmeti poput haljina, košulja, haljinica za krštenje, majica i sl. Također, mogu se naći predmeti za uređenje doma poput vezenih slika ili jastučnica, a poseban je i stolni program, primjerice stolnjaci, personalizirani ubrusi i razna miljeta – dodaje Ines. 

Posebno blago Slavonije

Sve svoje kolekcije ove vrijedne Slavonke kreiraju same, a cijeli proces izrade ide u nekoliko nimalo lakih faza. 

- Prvo kreiramo modele pa onda uklapamo mustre za šlinganje. Za šlingu koristimo stare mustre čuvane u selima županjske Posavine koje su se davno koristile za ukrašavanje ruha. Priprema platna i ocrtavanje mustri također radimo na tradicionalan način, koji se izvorno zove fodrukanje. Na papir se oslika mustra, papir se po toj mustri izbode rupicama te se kroz te rupice utiskuje plavi prah i oslikava motiv na platno – objašnjavaju nam sestre. 

S obzirom na to da je šlinganje zahtjevan proces, sestre rado surađuju s udrugama tradicionalnog rukotvorstva. Za šivanje također koriste usluge malih obrta i krojačkih salona u Slavoniji, koji su, kažu sestre, posebno blago njihova podneblja. 

- Kad je riječ o šlinganju, svakako je važno spomenuti selo Bošnjake, koje smatraju izvorom šlinge, i udrugu Bošnjački šlingeraj, s dugom i vrijednom tradicijom. Udruga Sikirevački motivi ima posebnu priču sa Sunčanom čipkom i Sikirevačkim motivima, koje koristimo u jednome modelu moderne košulje po uzoru na stare rubine. Suradnja s krojačkim salonom Marijana iz Trenkova jedna nam je od dražih kad je o šivanju riječ. Također imamo vrlo dragu suradnju s dućanom Croatyque u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, u kojemu možete kupiti neke naše proizvode – rekla nam je Ines. 

 Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Proizvod čiji je proces dug i zahtjevan

Šlinga je vrlo specifičan i zahtjevan ručni rad. To je zapravo rezani vez, opisuje nam Ines, u kojem se platno izrezuje i koncem se obrađuju rupice ili štapići. Premda su ga strojevi ubrzali, proces je i dalje dug i vrlo zahtjevan fizički jer su nužni pokreti i rukama i nogama. 

- Vrijeme potrebno za izradu ovisi prvenstveno o tipu mustre, tj. njenoj gustoći ili bogatstvu. Što je mustra bogatija, potrebno je više vremena. Možemo reći da za jednu veliku posteljinu treba minimalno 10 dana – ističe Ines i dodaje da je, nažalost, danas sve manje mladih koji uče tehnike ručnog rada. Međutim, sve je više onih koji cijene tradiciju takvih proizvoda. 

- Naši su kupci većinom žene. Rekla bih da za šlingu ipak trebaju određena ozbiljnost i godine u kojima kupujete kvalitetnije proizvode i u kojima sami uređujete svoj prostor, a imate želju za ovim stilom i tipom proizvoda – kaže Ines. 

Turbulentno razdoblje za poduzetnike

Zbog globalnih zbivanja više je nego ikad teško poslovati. Cijene materijala skaču u nebo svaki dan, a Ines nam je otkrila koliko je njima ovo turbulentno razdoblje utjecalo na posao. 

- Dio dobavljača materijala nama nije dizao cijene. Takvi dobavljači svakako su manjina, ali gesta znači puno u smislu da je dugoročna i međusobna podrška važnija od trenutnih izazova. Sve sirovine su porasle do 30%, a i na uslugama se osjeti razlika. Razumijemo da je većini to nužan korak, pa je nužno tome se prilagoditi. Izrada naših proizvoda skupa je sama po sebi, tako je i naš cjenovni rang finalnog proizvoda viši, pa smo zbog toga odlučile ne povećavati cijene – kažu nam vlasnice brenda Ru'o Linen. 

A da danas nije dovoljno imati samo vrhunski proizvod, složila se i Ines, koja nam je rekla kako su im u prepoznatljivosti brenda najviše pomogle društvene mreže.  

- Društvene mreže svakako su odličan kanal zbog jednostavnog načina prezentacije i komunikacije. Kupcima je važno doznati više informacija, tako da se često jave putem društvenih mreža s pitanjima prije narudžbe, a često imaju i zahtjeve posebne izrade – kaže Ines i dodaje da su u posljednje dvije godine ostvarile suradnju s inozemnim tržištem, a to je najčešće naša dijaspora, ali Ru'o Linen našao se u rukama Europljana, a nedavno i Amerikanaca. 

Jedna od prepreka koje su navele sestre svakako je ona na razini države. Previše je, slažu se, financijskih davanja na svim razinama uz gotovo nikakvu podršku. Iako to nije motivirajuće niti za njih niti za ostale poduzetnike, sestre su složne u stavu da prostora za napredak itekako ima.  

- Zato smo mi optimistične i idemo malim koracima naprijed. Spremamo se za novu sezonu i proljetnu kolekciju – zaključile su Ines i Katarina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva