Obavijesti

Kvaka24

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Brzina, točnost, povjerenje

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'

Transformacija poduzetničke ideje u isplativi posao zahtijeva kreativnost, ambiciju i fokus, ali da bi poduzetnici to i ostvarili, ključno im je pored sebe imati pouzdanog partnera na kojeg mogu računati bez obzira na to gdje se nalazili

Sadržaj donosi: RBA

Digitalna transformacija u bankarstvu uključuje mnoge prednosti, kao što je ažuriranje tradicionalnih sustava, procesa i poslovnih modela kako bi se ponudile besprijekorne i sigurne usluge putem digitalnih kanala. To jednostavno znači da su procesi brži i jednostavniji, što je posebno korisno današnjim poduzetnicima. 

Tako, recimo, danas uz samo nekoliko klikova i u kratko vrijeme poduzetnici mogu podignuti online kredit, a o prednostima online kredita u usporedbi s tradicionalnim procesima te o digitalizaciji usluga i poslovanja bankarskog sektora razgovarali smo s Lanom Matić, Product Managericom iz Raiffeisenbank Hrvatska.

'Bitno im je znati na koga mogu računati'

Više od 15 godina iskustva u bankarskom sektoru te u poslovanju s malim i srednjim poduzetnicima omogućilo je Lani stjecanje neprocjenjiva znanja. Tim u kojem danas radi kao glavni Product Manager bavi se razvojem proizvoda za digitalno kreditiranje malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. Jedan od većih projekata unutar sustava RBA upravo je razvoj digitalnoga kreditiranja, koji je kao ideja nastao prije nekoliko godina kao odgovor na sve brži razvoj tehnologije i sve veće potrebe klijenata. 

- Prednosti ovakvog načina kreditiranja su jednostavnost, brzina i dostupnost. Namjera nam je omogućiti našim poduzetnicima da se bave svojim poslom, onim u čemu su najbolji, a mi im kao pravi poslovni partner nudimo jednostavno rješenje u prevladavanju potreba za financiranjem. Poduzetnicima je bitno znati na koga mogu računati i tu je uloga njihove poslovne banke od izrazito velike važnosti - ističe Matić te dodaje da u samo nekoliko koraka i s vrlo jednostavnim pristupom dolazite do ponude kredita, koji se odobrava u postupku apliciranja, a sukladno poslovnim politikama banke, i to u manje od 10 minuta

Cijeli postupak svakako olakšava to što se kredit potpisuje digitalno. Ta opcija dostupna je i novim klijentima banke. A da su ovu uslugu dobro prihvatili i klijenti, govori podatak kako je u malo više od godinu dana plasirano više od 1000 kredita

Kredit dostupan u nekoliko klikova

Online krediti prilagođeni su potrebama poduzetničkog poslovanja, a dobra je vijest, ističe naša sugovornica, da su se poduzetnici uvjerili kako su online krediti sigurni i pouzdani. Postupak dobivanja online kredita počinje tako što, opisuje sugovornica, poduzetnici podnose zahtjev za kredit putem internet bankarstva mojaRBA u intuitivnom sučelju koje klijenta vodi kroz postupak podnošenja zahtjeva. Potrebno je unijeti samo iznos i rok otplate kredita koji tražite te nakon podnošenja zahtjeva traži se samo jedan dokument od poduzetnika, tj. tri od obrtnika, jer se koriste svi javno dostupni podaci kako bi provjerili kreditnu sposobnost. 

- Uz pomoć algoritama i modela rizika, donosimo odluku o odobrenju kredita u samo nekoliko sekundi. Nakon provedene analize banka donosi odluku o odobrenju ili odbijanju kredita. Ako je kredit odobren, poduzetnika ćemo obavijestiti o uvjetima kredita, kao što su kamatna stopa, rok otplate i ostali detalji. Ova je informacija klijentu dostupna odmah na ekranu. Ako prihvati ponudu kredita, potrebno je potpisati ugovor, a to postiže digitalnim potpisom odmah nakon prihvata ponude. Nakon potpisivanja ugovora banka će izvršiti isplatu novca na poslovni račun klijenta - opisuje Matić. 

Danas su poduzetnicima u bankarskom sektoru najvažniji, kaže ona, pružanje pouzdane i prilagođene financijske podrške, brza i efikasna usluga te konkurentni uvjeti. 

- Kad biraju banku od povjerenja, obično uzimaju u obzir faktore poput povijesti suradnje, kvalitete usluge, ponuđenih proizvoda i usluga, troškova transakcija, razine sigurnosti i pouzdanosti te prilagođenosti bankarskih rješenja njihovim potrebama i ciljevima poslovanja. No najveće mjerilo uspješnosti nama su usmene pozitivne reakcije klijenata i daljnje preporuke - ističe naša sugovornica. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Budućnost bankarskog sektora

Što se tiče budućnosti, očekuje se sve veća digitalizacija bankarskih usluga, što će poduzetnicima omogućiti brži pristup financijskim proizvodima i uslugama, smanjiti administrativne troškove te poboljšati ukupno iskustvo korisnika.

- Tehnologije poput umjetne inteligencije i analitike podataka pružit će napredne alate za upravljanje financijama, analizu rizika i donošenje informiranih odluka. U RBA svoj daljnji put temeljimo na razvoju mobilnih aplikacija i digitalnih platformi koje će poduzetnicima omogućiti upravljanje svojim financijama na brz, siguran i praktičan način - kaže sugovornica.

Potrebne su i, dodaje, daljnje mjere podrške kako bi se olakšali uvjeti poslovanja te potaknulo daljnji rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. 

- Mali i srednji poduzetnici čine značajan dio gospodarstva te igraju ključnu ulogu u stvaranju radnih mjesta i ekonomskom razvoju. Međutim, poduzetnici se često suočavaju s raznim izazovima. Unatoč tome, mnogi mali i srednji poduzetnici pokazuju inovativnost, otpornost i sposobnost prilagodbe te doprinose ekonomiji zemlje - dodaje.

Vođena upravo time, RBA stalno radi na pronalasku novih rješenja, dodaje Matić, kao i na unapređenju postojećih. 

- Znamo da je slika malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj uvijek imala najširi spektar boja i da na njoj gradimo svoju ekonomiju u velikom obujmu. Omogućimo zato poduzetnicima da i dalje stvaraju svoje boje, a mi ćemo im kao njihova banka nastojati osiguravati najšire palete proizvoda - zaključuje sugovornica Lana Matić. 

Sadržaj donosi: RBA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'
DIZAJN PREPUN ŠARENILA

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'

Premda danas nije lagano biti poduzetnik u Hrvatskoj, glavni cilj Silvije Celjak je primjenom inovacija, društveno odgovornim poslovanjem i poštovanjem ekologije pokazati kako je moguće stvoriti uspješnu tekstilnu firmu na našem području

Starim slavonskim hrastovima daje novi život: 'Neopisiva je energija koju prenosi to drvo'
SPOJ PRIRODE I UMJETNOSTI

Starim slavonskim hrastovima daje novi život: 'Neopisiva je energija koju prenosi to drvo'

Naša je sugovornica cijeli život težila osjećaju da nešto može napraviti svojim rukama. S obzirom na stil života u kojem cijeni prirodu i sve prirodno, izrodila se ideja o pokretanju vlastitog brenda, koji je nevjerojatan spoj prirode i umjetnosti
Za sreću je potreban humus: 'Proputovali smo svijet da bismo otkrili savršen recept'
INSPIRATIVNA PRIČA

Za sreću je potreban humus: 'Proputovali smo svijet da bismo otkrili savršen recept'

Silvija je osam godina provela u korporaciji, ali cijeli je život htjela pokrenuti nešto svoje. Od malih nogu voljela je kuhati i raditi sve što je imalo veze s hranom, a otkrila nam je i kako je na naše tržište dovela jednu bliskoistočnu namirnicu