Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Startaj uz ZICER: 'Predstavljamo sjajna rješenja za hranu, najam, odlaganje, zabavu i zdravstvo'

Startaj uz ZICER: 'Predstavljamo sjajna rješenja za hranu, najam, odlaganje, zabavu i zdravstvo'

O novoj Startup Factory generaciji piše Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator ovog programa za ubrzani rast startupova. Čini ga 11 timova koji se nadmeću za financijsku podršku ukupnog iznosa od 800.000 kuna

VIDEO

U ZICER-u je krajem rujna počelo intenzivno sa sedmom generacijom Startup Factoryja. Riječ je o prvom hrvatskom akceleracijskom programu za startupove, koje provodi najveći domaći startup hub. Startup Factory program do sada je uspješno prošlo 88 razvojnih timova, a 32 startupa ostvarila su bespovratna financijska sredstva u iznosu većem od 4,3 milijuna kuna, koja im je za razvoj inovativnih rješenja osigurao Grad Zagreb. 

Raketna inženjerka iz NASA-e kao inspiracija

Kroz posljednjih sedam godina provedbe Startup Factory akceleratora svi smo mnogo toga naučili te program kontinuirano dograđujemo i unapređujemo. Za novi ciklus pripremili smo edukacije i radionice koje provode vrhunski domaći i strani stručnjaci. Na samom početku cilj nam je omogućiti sudionicima novi pogled na rješavanje problema i generiranje kvalitetnijih inovativnih rješenja. Tako smo tijekom prvog tematskog bootcampa sa sudionicima radili na usvajanju konkretnih alata za postavljanje temelja poslovanja. Između ostalog, istaknuli smo važnost definiranja i prepoznavanja ciljnih korisnika i njihovih potreba. U program smo uključili Aishu Bowe, serijsku poduzetnicu, startup stručnjakinju koja je dio karijere provela u NASA-i kao raketna inženjerka. Aisha je došla u naš akceleracijski program zahvaljujući podršci Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, koje je to omogućilo i s kojim intenzivno surađujemo u razmjeni iskustava hrvatskih i američkih startup ekosustava.
Uz edukacije i radionice bitnu ulogu u programu ima vodstvo iskusnih mentora, koji temeljem individualnog pristupa rade s timovima na specifičnim područjima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Prijaviteljima je novčana potpora od 800.000 kuna

Startup Factory program također je bogat mnogim neformalnim druženjima kroz koja se Startup Factory finalisti povezuju sa startup zajednicom – iskusnim kolegama, od kojih uče o tome kako se nositi s padovima i pogreškama koje su ih ipak na kraju dovele do uspjeha. Uza sve navedeno timovima je dostupna i poticajna ZICER-ova infrastruktura. Program je natjecateljskoga karaktera. Najbolje timove, njih pet, na kraju Programa očekuje i bespovratna financijska potpora Grada Zagreba u ukupnom iznosu od 800.000 kuna. Prijaviteljima je novčana potpora često glavni motivator za ulazak u program, no nakon završetka akceleratora redovito se pokazuje kako su znanja i vještine stečene u ZICER-u te povezivanje sa zajednicom najveća vrijednost ovog programa.
ZICER-ov višestruko nagrađivani akceleracijski program upravo je u tijeku. Završit će 16. studenog 2022. na startup konferenciji Zagreb Connect, koja je ujedno veliko finale Startup Factoryja. Svake godine napredak postignut kroz program je značajan. Svim polaznicima sedme Startup Factory generacije želim mnogo uspjeha i vjerujem kako će im se njihovo vrijeme koje ulažu u sudjelovanje isplatiti te da će postići održivost svojeg startupa što prije.

Sjajna rješenja za poljoprivredu, skladištenje i održavanje 

U šestoj generaciji prevladavala su inovativna rješenja za zdravstvo, a u sedmoj, ovogodišnjoj, startupovi su orijentirani na prehranu, zabavu i odlaganje stvari. Evo detaljnije o svakom.

Buksa.hr je online platforma za dijeljenje prostora koja povezuje sve one kojima nedostaje prostor s onima koji imaju višak prostora, a ne znaju što bi s njim. Najmodavcima daje mogućnost da zarade na svom neiskorištenom prostoru, a najmoprimcima da oslobode svoj životni prostor od suvišnih stvari, pronađu stalno i jeftino mjesto za parkiranje ili ured u lokalnoj zajednici. Rezervacija prostora, naplata najma i isplata najmodavcima vrši se preko platforme, a korisnici mogu biti i fizičke i pravne osobe.

CAPRA informacije - CAPRA je projekt fokusiran na paralelni razvoj hardverskih i softverskih rješenja koja će omogućiti efikasnu kontrolu divljih vrsta životinja koje uzrokuju štete u poljoprivredi i prometu, uništavaju bioraznolikost i prenose bolesti, a sve češće nalazimo ih u urbanim sredinama. Daljinski nadzor i aktivacija te prilagođenost korisnicima uz maksimalnu sigurnost za ljude i životinje glavne su značajke CAPRA sustava. CAPRA sustavi prilagođeni su svim dionicima uključenim u gospodarenje divljim životinjama - državnim institucijama i organizacijama, gradovima, farmama, lovištima i znanstvenicima.

Food4People je tehnologija u službi zdravlja, s daškom hedonizma! Ekspert u području prodaje i marketinga, ljubitelj umjetnosti i kreativnosti te diplomirani inženjer strojarstva, stručnjak za energetiku s međunarodnim iskustvom, odlučili su spojiti sve svoje strasti i uvesti revoluciju u segment zdravije prehrane. Food4People namijenjen je zdravijoj budućnosti. Zašto su počeli s vinima, nije teško zaključiti. Njihov je prvi pothvat smanjiti uporabu kemijskih sredstava u poljoprivredi tretiranjem vinove loze UV svjetlošću umjesto kemijskim sredstvima za zaštitu. Za UV svjetlost zadužen je poseban stroj koji su razvili sami. Prva berba očekuje ih uskoro, a cijeli projekt planiran je u suradnji s veleučilištima i sveučilištima u Hrvatskoj.

Inovativni prehrambeni proizvod za povezivanje hrane – Ovaj tim u kulinarstvu prepoznao je potrebu za jestivim materijalom koji se može koristiti za povezivanje sastojaka kod pripreme hrane i serviranja. Postojeća rješenja za povezivanje hrane, poput čačkalica i kuharske špage, nisu jestiva, te ih je potrebno ukloniti prije konzumacije. Vizija tima je tržištu ponuditi rješenje - jestivi konac - koji daje nove mogućnosti u povezivanju sastojaka, dekoriranju i prezentaciji, a pritom ne utječe na senzorske karakteristike jela.
Just H20 projekt je koji je još u idejnoj fazi, a ideja je napraviti filtar za vodu od prirodnih materijala koji će vodu pročišćavati na kemijskoj, mehaničkoj i biološkoj razini. Filtar bi se jednostavno ugrađivao u spremnik s pipom (kapaciteta oko 6 litara), također od prirodnih materijala. Spremnik će biti specifičnog oblika, koji će sprečavati razvoj mikroorganizama, a cjelokupni dizajn bit će elegantan i minimalistički.

Maestralo - Svrha Maestrala je proširiti zabavu uživo te je učiniti lako dostupnom svima. Riječ je o besplatnoj platformi koja povezuje izvođače iz raznih oblika zabavnih djelatnosti (glazbenici, komičari, klaunovi, mađioničari, snimatelji,...) s ljudima koji ih žele angažirati (klubovi, restorani, fizičke osobe, kompanije,...), a čiju je vrijednost već prepoznala i podržala i Hrvatska glazbenu unija. Cilj ovog projekta je omogućiti nove prilike izvođačima i naručiteljima, olakšati proces pronalaženja izvođača te proces ugovaranja i organizacije nastupa s naglaskom na jednostavnost i otvorenost prema svima, kao i spajanje ljudi iz zabavne industrije ili poslovnog svijeta.

Naratour je mobilna aplikacija za interaktivno istraživanje muzeja. Ona pomaže muzejima interpretirati, gamificirati i monetizirati njihov sadržaj jačajući tako njihovu osnovnu djelatnost. Korištenjem Naratoura posjetitelji navedenih subjekata mogu obogatiti svoj posjet interaktivnim turama (rješavanjem vizualnih, tekstualnih i audio zagonetki, igranjem uloga), preslušavanjem vodiča ili stvaranjem novih eksponata koji se pridružuju zbirci muzeja.

Picklean projekt rješava problem potražnje za profesionalnim čišćenjem na inovativan, lak i brz način smještajući potrebne alate za čišćenje u samoposlužne ormariće na pristupačnim lokacijama. Pickleanov korisnik može napraviti rezervaciju unutar web aplikacije, gdje dobiva kod za pristup i povrat alata na njemu najbližoj lokaciji. Ovaj projekt pruža profesionalnu uslugu čišćenja sa snažnim fokusom na potražnju ovakve usluge u turističkoj sezoni vlasnicima turističkih objekata i pružateljima usluga čišćenja.

PlayTracker je web aplikacija za praćenje podataka s raznih gaming platformi, kao što su PlayStation, XBOX i Steam. Na gaming profilu korisnici imaju ugrađeno društveno iskustvo pa mogu pratiti aktivnost svih svojih prijatelja neovisno o platformi na kojoj igraju i imati vlastite gaming uspomene - sve na jednome mjestu. Kroz naprednu analitiku koja uzima u obzir korisnikovu aktivnost preko svih platformi na kojima igraju, profesionalci iz gaming industrije mogu dobiti brzu informaciju o tome koje su igre najpopularnije u njihovoj ciljanoj publici, ali i na kojima provode najviše vremena.

Powerhouse Oncology - Karcinom dojke najčešća je maligna bolest na svijetu, od koje će tijekom života oboljeti jedna od osam žena. Nažalost, trenutno se odabir pacijentica za zračenje u karcinomu dojke bazira temeljno na proširenosti bolesti, a genetska kompozicija i biologija tumora se zanemaruje. Tim Powerhouse Oncology razvija dijagnostički neinvazivni proces temeljen na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka, kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje. 

Rentee je peer-to-peer platforma putem koje je moguće unajmiti bilo što od bilo koga, bilo kad i bilo gdje. Vizija Renteeja je omogućiti korištenje predmeta bez kupnje, a u isto vrijeme pružiti način stvaranja dodatnog prihoda od predmeta koji se ne koriste. Korištenjem Renteeja spašavate Zemlju tako što smanjujete proizvedeni otpad, dok štedite i zarađujete novac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva