Obavijesti

Kvaka24

Stručnjaci složni: Umjetna inteligencija smanjuje troškove, a posao čini bržim i točnijim

Stručnjaci složni: Umjetna inteligencija smanjuje troškove, a posao čini bržim i točnijim
3

O tome kako hrvatske tvrtke primjenjuju umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost u poslovanju, koja nas tehnološka rješenja uskoro očekuju, ali i kako stojimo s obnovljivim izvorima energije, razgovarali smo sa stručnjacima iz tvrtke KONČAR

VIDEO

Najnoviji trendovi, poput primjene umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti, već značajno utječu na poslovanje u mnogim aspektima i taj trend će se nastaviti, smatra dr. sc. Miro Antonijević, voditelj odjela razvoja softverskih produkata tvrtke KONČAR - Digital i jedan od sudionika biznis konferencije "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili mnogi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja.  

Umjetna inteligencija vs. ljudski rad

Umjetna inteligencija može se iskoristiti tako da već automatizirane poslove, pa čak i one koje još nismo uspješno automatizirali, kaže naš sugovornik Antonijević, optimiziramo i napravimo mnogo učinkovitijim, bržim i točnijim, što pridonosi produktivnosti i smanjenju troškova. 

Konferencija Kvaka24: Panel Nezaustavljiva tehnologija: 5G & NEXT infrastruktura za IND4.0

- Virtualna stvarnost također nam može pomoći na razne načine. Može se koristiti za edukaciju, daljinsko upravljanje i daljinski nadzor, a već je neko vrijeme u primjeni u marketingu i turizmu. Sve su te opcije mnogo jeftinije i praktičnije od alternative, u kojoj, primjerice, operater mora izaći na teren - dodaje Antonijević, koji će više o razvoju tehnologije i ICT industrije govoriti na panelu "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju".

Male,And,Female,Architects,Wearing,Augmented,Reality,Headsets,Work,With

KONČAR - Digital već nekoliko godina, ističe Antonijević, koristi tehnologije virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije u svojim sustavima koji su namijenjeni primjeni u održavanju i upravljanju postrojenjima. No hoće li sve spomenute tehnološke mogućnosti u budućnosti zamijeniti ljudski rad?

- Određeni repetitivni poslovi će nestati. U slučajevima u kojima tehnologija zamijeni radno mjesto uvijek se otvara nova mogućnost, novo radno mjesto, koje možda i nije na prvu najočitije. Sve većim korištenjem umjetne inteligencije otvaraju se nove pozicije menadžera, direktora, administratora i u području ljudskih resursa. No umjetna inteligencija nije ni blizu savršenstva do kojeg ljudsko prosuđivanje može doći u određenim poljima - zaključuje Antonijević.

'Hrvatska ima zdrav energetski miks'

Na trećoj biznis konferenciji bit će govora i o obnovljivim izvorima energije, o kojima će na panelu "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija", među ostalima, govoriti Denis Čamber, business development manager u KONČARU. U usporedbi s drugim zemljama Europske unije, Čamberovo je mišljenje da Hrvatska ima velik potencijal kad govorimo o održivosti u gospodarstvu.

- Hrvatska zbog povijesnih prilika i geografskog položaja već odavno ima zdrav energetski miks, zahvaljujući instaliranim kapacitetima hidroelektrana. Kad se tomu pridodaju pristojni instalirani kapaciteti u vjetroelektranama, imamo savršenu priliku da ovo desetljeće završimo kao jedan od EU lidera po proizvodnji iz obnovljivih izvora - ističe Čamber.

Solar,Panel,,Photovoltaic,,Alternative,Electricity,Source,-,Concept,Of,Sustainable

Jedan od modela dobivanja jeftinije električne energije je postavljanje i korištenje fotonaponskih ćelija. Dugoročno, prednosti fotonaponskih ćelija su velike, ali ono na čemu konstantno treba raditi su, kaže Čamber, osvješćivanje građana te opća edukacija o energetskoj učinkovitosti.

- Smatram da će s porastom životnog standarda, ali i cijena električne energije, idućih godina dodatno rasti svijest i potražnja za ulaganjima u vlastitu samodostatnost, odnosno za ulaganjima u fotonaponske instalacije. Treba napomenuti da KONČAR nudi i mnoga rješenja za unapređenje postojećih i izgradnju novih prijenosnih i distribucijskih mreža, koje su nužne za prihvat budućih kapaciteta obnovljivih izvora energije - rekao je na kraju Denis Čamber.

Tržište rada, globalna zbivanja i euro

Mnogi stručnjaci na trećoj biznis konferenciji osvrnut će se i na to kako globalne promjene, ali i nova valuta, utječu na hrvatske poduzetnike, i to u okviru panela  "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze".

Pokretanje videa...

Kvaka najavni video 00:43

Na panelu "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni" pokušat će se odgovoriti i na pitanja hoće li inflacija, epidemije ili ratovi te sankcije ugrožavati gospodarstva Hrvatske i EU jednako kao deficit radne snage. A u situaciji globalne krize zbog ratnih događanja u Ukrajini kompanije se susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti. O tome koji su izazovi najčešći govorit će poduzetnici i direktori velikih tvrtki na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka".

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen.

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, HEP, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva