U poslu sa suprugom i kćerima: 'Baš kao i u braku, ima dobrih, ali i malo manje dobrih dana' | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

Komentari 4
Foto: Privatni album
OBITELJSKI OBRT

U poslu sa suprugom i kćerima: 'Baš kao i u braku, ima dobrih, ali i malo manje dobrih dana'

Obrtnik Miro Čaržavec već više od 30 godina uspješno radi u jednoj od trenutno najtraženijih branši - građevini. Zanat je iskovao kod svojeg oca, a kad je odlučio imati 'nešto svoje', na tom ga je putu najviše podržala obitelj

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Miro Čaržavec iz Dubrovčana, naselja u Hrvatskom zagorju, vlasnik je obrta za završne radove, proizvodnju i trgovinu, u okviru kojeg se bavi fasaderskim radovima. Iako mu je u samim počecima otvaranja obrta bilo teško i pomalo zastrašujuće, danas mu je drago što je uspio "od nule" stvoriti vrlo uspješan posao koji će možda jednog dana prepustiti i vlastitoj djeci. I sve to ne bi bilo moguće, tvrdi Miro, da nije imao tako divnu obitelj. 

- U ovom poslu nema definiranog radnog vremena, znaš da sve ovisi isključivo o tebi i radiš koliko god treba. Zato je tu važna podrška obitelji, koja mora pristati na takav 'obrtnički' način života, i tek onda je sve moguće - kaže Miro, čiji je dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva prepoznala i Hrvatska obrtnička komora, pa mu je ove godine dodijelila svoje najviše priznanje - Statuu Zlatne ruke s poveljom.

Od nule do obiteljskog biznisa

Ova nagrada veliki je vjetar u leđa Miri, ali i cijeloj njegovoj obitelji, koja ne samo da mu je svih ovih godina pružala emocionalnu nego i poslovnu podršku. Naime, njegova supruga Katarina zaposlena je u obrtu od samog početka, dok su mu kćeri Marta i Lana odnedavno počele povremeno pomagati.

- Supruga je zadužena za sve administrativne, odnosno uredske poslove. Starija kći Marta magistra je glume i medija, zaposlena na jednom zagorskom portalu, aktivna je u raznim društvenim djelatnostima i pomaže mi u PR-u. Mlađa kći Lana studentica je treće godine građevine i uz studij radi u jednom uglednom projektnom uredu, a u obrtu pomaže u segmentu svoje buduće struke - opisuje nam naš sugovornik.

Na pitanje o tome kako je raditi sa suprugom odgovara nam sa smiješkom:

- U poslu je kao i u braku. Nije uvijek idilično, postoje dobri i oni malo manje dobri dani, ali s obzirom na broj godina koje su iza nas, naučili smo funkcionirati i uvažavati jedno drugo, a zajedničkim snagama, razumijevanjem, poštovanjem i uz fokusiranje na ciljeve koje smo sebi postavili uspijevamo posao držati na razini koja zadovoljava i nas i naše klijente. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Doktor za fasade

Kad je tek otvorio obrt, u veljači 1992. godine, bavio se uglavnom soboslikarskim i ličilačkim radovima, ali ubrzo se posvetio izradi fasada - iako i danas ima u ponudi najrazličitije tehnike uređenja zidova i stropova u interijeru. Sudjelovanjem na StoCreativ Forumu, u organizaciji njemačke tvrtke STO, Miro je čak dobio i certifikat za dekorativno oblikovanje fasada u različitim tehnikama.

Zbog toga njegov obrt danas izvodi razne vrste fasada, poput klasične toplinske izolacije: stiropor, kamena vuna, ventilirane fasade s mogućnošću izvedbe različitih završnih slojeva fasadne ovojnice. A u te slojeve spadaju klinker opeka, kompozitni materijali, kao što su trespa, alucobond, equitone, prefa i slično, za koje je potrebna precizna razrada, a koje prije montaže i prema razradi obrađuju u vlastitom proizvodnom pogonu.

- Svaki objekt je individualan i različit, donosi novi moment i traži kreativnost i stručnost, pa je kao takav svaki od njih na meni ostavio neki poseban trag - tvrdi Miro pokazujući nam pritom neke projekte iz Zagreba, Istre, Kvarnera i središnje Dalmacije. 

5
| Foto: Obrt Čaržavec

'Kvalitetnu radnu snagu teško je pronaći'

Kao neke od najvećih izazova s kojima se morao suočiti u  poslovanju ističe probijanje na tržište i pronalazak dobrih radnika. Prvi problem su, uvjeren je Miro, uspjeli riješiti jer danas imaju uistinu mnogo posla - njihovi klijenti u pravilu na početak radova čekaju od osam do deset mjeseci.

- Većinom smo bazirani na privatne objekte, a klijenti do nas velikim dijelom dolaze po preporuci, javljaju nam se i rezerviraju termine, a mi nastojimo biti točni i držati se dogovorenih planova. Što se tiče radnika, svi znamo u kakvim se vremenima nalazimo. Kvalitetnu i stručnu radnu snagu teško je pronaći. Struke značajno nedostaje, a ja sam stvarno sretan što sam uspio pronaći izuzetno marljive i odgovorne zaposlenike. Jako ih cijenim i pokušavam im osigurati što bolje uvjete rada jer samo je zadovoljan i motiviran radnik dobar radnik - govori nam Miro, koji je i sam počeo kao radnik na skeli, a danas ipak malo više vremena provodi u radionici i uredu.

- Porastom posla, poraslo je i vrijeme koje moram provoditi u kancelariji, ali moram priznati da mi je i dalje, nakon 30 godina rada, draži terenski posao. Dinamičniji je, nudi prilike za susrete s različitim ljudima, otvara neke nove vidike, nije monoton i kao takav pruža mi veće zadovoljstvo - objašnjava nam naš sugovornik.

Priznanje za sve što je do sada postigao

Na naše posljednje pitanje, koja je tajna uspjeha u građevini, Miro navodi važnost kontinuiranog osluškivanja potreba tržišta, praćenja trendova, stalnih ulaganja u opremu te edukacije i školovanja - što njega samoga, što njegovih zaposlenika.

A da je riječ o dobitnoj poslovnoj kombinaciji, potvrdile su mu i Zlatne ruke.

- Bila mi je velika čast i zadovoljstvo primiti najveće priznanje i nagradu koje HOK može dodijeliti te znati da su vaši kolegice i kolege u vama uvidjeli osobu kojoj će to priznanje biti uručeno. Za mene je to dokaz moje marljivosti, predanosti, pouzdanosti i požrtvovnosti, kako u mojem obrtu tako i u tijelima mojeg matičnog Udruženja obrtnika grada Zaboka, Područne obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, te Hrvatske obrtničke komore - kaže za kraj Miro. 

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Komentari 4

VIDEO

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto  učimo, a mogućnost zarade je odlična!'
KVAKA24 INTERVJU

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto učimo, a mogućnost zarade je odlična!'

Josip Meštrić druga je generacija majstora obrtnika u obitelji, a kako sam kaže, potražnja za kvalificiranim majstorima serviserima ne prestaje. Bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim mjesecima - posla ima napretek

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'
KVAKA24 INTERVJU

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'

Andrijana Žoldin iz Vinkovaca već 30 godina ponosno stoji iza svake frizure koja izađe ispod njezinih prstiju, a nama je otkrila kakav je to bio put i kako se danas prilagođava brzim promjenama u industriji ljepote
'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'
KVAKA24 INTERVJU

'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'

Da je posao majstora obrtnika dobar izbor za one koji ne vole ponavljanja istih situacija ili za one koji ne podnose dosadna zanimanja, uvjerava nas Goran Cerović, uspješni obrtnik elektrotehničar iz Bjelovara