Obavijesti

Kvaka24

Komentari 4
Foto: Privatni album
OBITELJSKI OBRT

U poslu sa suprugom i kćerima: 'Baš kao i u braku, ima dobrih, ali i malo manje dobrih dana'

Obrtnik Miro Čaržavec već više od 30 godina uspješno radi u jednoj od trenutno najtraženijih branši - građevini. Zanat je iskovao kod svojeg oca, a kad je odlučio imati 'nešto svoje', na tom ga je putu najviše podržala obitelj

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Miro Čaržavec iz Dubrovčana, naselja u Hrvatskom zagorju, vlasnik je obrta za završne radove, proizvodnju i trgovinu, u okviru kojeg se bavi fasaderskim radovima. Iako mu je u samim počecima otvaranja obrta bilo teško i pomalo zastrašujuće, danas mu je drago što je uspio "od nule" stvoriti vrlo uspješan posao koji će možda jednog dana prepustiti i vlastitoj djeci. I sve to ne bi bilo moguće, tvrdi Miro, da nije imao tako divnu obitelj. 

- U ovom poslu nema definiranog radnog vremena, znaš da sve ovisi isključivo o tebi i radiš koliko god treba. Zato je tu važna podrška obitelji, koja mora pristati na takav 'obrtnički' način života, i tek onda je sve moguće - kaže Miro, čiji je dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva prepoznala i Hrvatska obrtnička komora, pa mu je ove godine dodijelila svoje najviše priznanje - Statuu Zlatne ruke s poveljom.

Od nule do obiteljskog biznisa

Ova nagrada veliki je vjetar u leđa Miri, ali i cijeloj njegovoj obitelji, koja ne samo da mu je svih ovih godina pružala emocionalnu nego i poslovnu podršku. Naime, njegova supruga Katarina zaposlena je u obrtu od samog početka, dok su mu kćeri Marta i Lana odnedavno počele povremeno pomagati.

- Supruga je zadužena za sve administrativne, odnosno uredske poslove. Starija kći Marta magistra je glume i medija, zaposlena na jednom zagorskom portalu, aktivna je u raznim društvenim djelatnostima i pomaže mi u PR-u. Mlađa kći Lana studentica je treće godine građevine i uz studij radi u jednom uglednom projektnom uredu, a u obrtu pomaže u segmentu svoje buduće struke - opisuje nam naš sugovornik.

Na pitanje o tome kako je raditi sa suprugom odgovara nam sa smiješkom:

- U poslu je kao i u braku. Nije uvijek idilično, postoje dobri i oni malo manje dobri dani, ali s obzirom na broj godina koje su iza nas, naučili smo funkcionirati i uvažavati jedno drugo, a zajedničkim snagama, razumijevanjem, poštovanjem i uz fokusiranje na ciljeve koje smo sebi postavili uspijevamo posao držati na razini koja zadovoljava i nas i naše klijente. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Doktor za fasade

Kad je tek otvorio obrt, u veljači 1992. godine, bavio se uglavnom soboslikarskim i ličilačkim radovima, ali ubrzo se posvetio izradi fasada - iako i danas ima u ponudi najrazličitije tehnike uređenja zidova i stropova u interijeru. Sudjelovanjem na StoCreativ Forumu, u organizaciji njemačke tvrtke STO, Miro je čak dobio i certifikat za dekorativno oblikovanje fasada u različitim tehnikama.

Zbog toga njegov obrt danas izvodi razne vrste fasada, poput klasične toplinske izolacije: stiropor, kamena vuna, ventilirane fasade s mogućnošću izvedbe različitih završnih slojeva fasadne ovojnice. A u te slojeve spadaju klinker opeka, kompozitni materijali, kao što su trespa, alucobond, equitone, prefa i slično, za koje je potrebna precizna razrada, a koje prije montaže i prema razradi obrađuju u vlastitom proizvodnom pogonu.

- Svaki objekt je individualan i različit, donosi novi moment i traži kreativnost i stručnost, pa je kao takav svaki od njih na meni ostavio neki poseban trag - tvrdi Miro pokazujući nam pritom neke projekte iz Zagreba, Istre, Kvarnera i središnje Dalmacije. 

5
| Foto: Obrt Čaržavec

'Kvalitetnu radnu snagu teško je pronaći'

Kao neke od najvećih izazova s kojima se morao suočiti u  poslovanju ističe probijanje na tržište i pronalazak dobrih radnika. Prvi problem su, uvjeren je Miro, uspjeli riješiti jer danas imaju uistinu mnogo posla - njihovi klijenti u pravilu na početak radova čekaju od osam do deset mjeseci.

- Većinom smo bazirani na privatne objekte, a klijenti do nas velikim dijelom dolaze po preporuci, javljaju nam se i rezerviraju termine, a mi nastojimo biti točni i držati se dogovorenih planova. Što se tiče radnika, svi znamo u kakvim se vremenima nalazimo. Kvalitetnu i stručnu radnu snagu teško je pronaći. Struke značajno nedostaje, a ja sam stvarno sretan što sam uspio pronaći izuzetno marljive i odgovorne zaposlenike. Jako ih cijenim i pokušavam im osigurati što bolje uvjete rada jer samo je zadovoljan i motiviran radnik dobar radnik - govori nam Miro, koji je i sam počeo kao radnik na skeli, a danas ipak malo više vremena provodi u radionici i uredu.

- Porastom posla, poraslo je i vrijeme koje moram provoditi u kancelariji, ali moram priznati da mi je i dalje, nakon 30 godina rada, draži terenski posao. Dinamičniji je, nudi prilike za susrete s različitim ljudima, otvara neke nove vidike, nije monoton i kao takav pruža mi veće zadovoljstvo - objašnjava nam naš sugovornik.

Priznanje za sve što je do sada postigao

Na naše posljednje pitanje, koja je tajna uspjeha u građevini, Miro navodi važnost kontinuiranog osluškivanja potreba tržišta, praćenja trendova, stalnih ulaganja u opremu te edukacije i školovanja - što njega samoga, što njegovih zaposlenika.

A da je riječ o dobitnoj poslovnoj kombinaciji, potvrdile su mu i Zlatne ruke.

- Bila mi je velika čast i zadovoljstvo primiti najveće priznanje i nagradu koje HOK može dodijeliti te znati da su vaši kolegice i kolege u vama uvidjeli osobu kojoj će to priznanje biti uručeno. Za mene je to dokaz moje marljivosti, predanosti, pouzdanosti i požrtvovnosti, kako u mojem obrtu tako i u tijelima mojeg matičnog Udruženja obrtnika grada Zaboka, Područne obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, te Hrvatske obrtničke komore - kaže za kraj Miro. 

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno
POČEO JE KAO ŠEGRT

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno

Dok Ilicom prolaze tramvaji i užurbani Zagrepčani, u jednom od prolaza, na broju 54, Franjo Trumbetaš više od 50 godina predano radi u limarsko-instalaterskom obrtu Bovje. Franjo je primjer koliko samo 'majstorsko znanje' može biti vrijedno

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'
OD OŠTARIJE DO RESTORANA

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'

Posao se prenosio s koljena na koljeno i generacije obitelji iz malog naselja Bregi u općini Matulji trudile su se da se ovo vrijedno naslijeđe održi. Obrt i restoran Kinkela danas vodi Ines, koja nam je otkrila kako su uspjeli opstati svih ovih godina
Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'
120 GODINA U POSLU

Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'

Dragan Žambok iz slavonskog sela Ruščice kovački je zanat naslijedio od djeda i oca te ga je, kad je došlo vrijeme za to, prenio na sinove. Iza četiri generacije dugog poslovanja, kako nam objašnjava ovaj vrijedni obrtnik, stoje znanje, rad i upornost