Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 atrakcija koje mogu nestati

Kad su u pitanju neki povijesni ili turistički lokaliteti, uzimamo zdravo za gotovo to da će uvijek biti 'tu' te da ih stignemo posjetiti i nakon što obiđemo druge destinacije, no je li uvijek tako?

VIDEO

Kad su neki povijesni ili turistički lokaliteti poznati, uzimamo zdravo za gotovo to da će uvijek biti 'tu' te da ih stignemo posjetiti i nakon što obiđemo neke druge destinacije.

POGLEDAJTE VIDEO: Anti-selfiji ispred poznatih svjetskih znamenitosti

Pokretanje videa...

00:57

No, mnoge su poznate i vrlo značajne kulturne znamenitosti ugrožene i mnogi jedinstveni, vrijedni ostaci antičkih vremena i civilizacija mogli bi nestati još za vašeg života. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo pregleda mjesta koja biste trebali posjetiti što prije: 

Stari grad Jeruzalem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mystery of Jerusalem (@mystery_of_jerusalem)

UNESCO je utvrdio da je to jedno od duhovno najznačajnijih mjesta na svijetu, no prijeti mu nestajanje. Zidine Starog grada jedno su od njegovih zaštitnih znakova, na Zapadu poznat i kao Zid plača.

To je hodočasničko mjesto za ljude židovske vjere, koje datira oko 20. godine prije Krista. Zid je jedini ostatak Drugog gradskog hrama. Grad je na UNESCO-vom popisu ugroženih kulturnih znamenitosti od 1980-ih; jer se otkrilo da raširena urbanizacija predstavlja značajnu prijetnju. 

Nacionalni park Everglades

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @moments_by_mel

To je 'najveći proglašeni suptropski rezervat divljine' u Sjevernoj Americi, prema UNESCO-u, i već je desetljećima omiljeno odredište mnogih putnika, no  zub vremena i ljudske aktivnosti nisu mu naklonjeni.

Njegov je opstanak prvi put doveden u pitanje nakon što ga je poharao uragan Andrew 1993. godine. No, ljudski utjecaj predstavlja glavnu prijetnju jer se protok vode na tom području smanjio, a utjecaji zagađenja povećali, što je rezultiralo štetnim cvjetanjem algi. Njegov ogroman, raznolik divlji svijet ugrožen je više nego ikad prije.

Veliki koraljni greben

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Great Barrier Reef (@protectthereefofficial)

Sigurno ste čuli za drastično povlačenje Velikog koraljnog grebena. Ovaj masivni, nekada uspješni koraljni greben uz obalu Australije jako je narušen, a izbjeljivanje koralja - nuspojava klimatskih promjena - oduzima koralju hranjive sastojke. To jako šteti bogatom morskom životu koji je ovdje nekada bio razvijen.

Zbog toga pomalo nestaju i veličanstvene boje koje su nekada bile glavno obilježje ovog podvodnog čuda. Greben je i dalje najveći ekosustav koraljnih grebena na svijetu, ali projekcije upozoravaju da bi šteta na njemu mogla postati nepovratna u sljedećih deset godina.

Nacionalni park ledenjaka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli She is Not Lost 🌎 (@sheisnotlost)

Kladimo se da možete pogoditi što stoji iza propadanja ovog američkog nacionalnog parka koji se sastoji od 25 masivnih ledenjaka: Točno, klimatske promjene. Tako je 25 ledenjaka koji danas čine park samo dio nekadašnjeg parka sa 150 ledenjaka.  

Park je smješten u američkoj državi Montana i sadrži prirodna čuda koja oduzimaju dah. Zastrašujuće je to da bismo mogli biti jedna od zadnjih generacija koja ga ima priliku posjetiti. Prema Američkom geološkom zavodu, preostali ledenjaci mogli bi početi nestajati već 2030. godine.

Taj Mahal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TajMahal India Official Page (@tajmahalindiaofficial)

Teško je zamisliti da je ova monolitna građevina smještena u Agri u Indiji u opasnosti. Ugrožena joj je sama struktura, ali glavni razlog za zabrinutost je taj što bi indijski Vrhovni sud mogao zatvoriti atrakciju. Sud je upozorio da će ga, ako ga vlada ne bude bolje čuvala, morati zatvoriti. 

Zagađenje - kako od turista, tako i  zbog industrijalizacije okolnog područja - vidljivo mijenja netaknutu površinu građevine. Napadaju ga i najezde insekata, te muhe koje se razmnožavaju u jako zagađenoj rijeci Yamuna u blizini. To utječe na strukturu građevine posljednjih godina.

Machu Picchu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marcos Terra (@mf.terra)

Smješten u južnom Peruu, Machu Picchu predstavlja ostatke ogromnog kamenog kaštela sagrađenog tijekom 15. stoljeća. Nažalost, pomalo se obrušavaju.

Nalazište je žrtva pretjeranog turističkog iskorištavanja, koje ima vrlo štetne posljedice, jer se građevina troši.  Uz to, područje koje okružuje Machu Picchu posljednjih je godina urbanizirano, ima dosta klizišta i požara, što je navelo UNESCO da radi na njegovom očuvanju.

Snjegovi Kilimandžara

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ZANZIBAR TERMINUS (@zanzibarterminus)

Jedan od sedam vrhova ove planine pokazuje da klimatske promjene mogu uništiti čak i divove. Iako sama planina, smještena u Tanzaniji, nije u neposrednoj opasnosti, njezin ikonski snježni pokrivač mogao bi nestati i to - šokantno uskoro.

Prašume nestaju strahovitom brzinom: Amazonija bi mogla postati savana za pola stoljeća
Prašume nestaju strahovitom brzinom: Amazonija bi mogla postati savana za pola stoljeća

Istraživanje je pokazalo da je snježna kapa izgubila 85 posto ukupne površine svojih ledenih polja između 1912. i 2007. godine, a preostali led mogao bi biti povijest već 2030. godine. 

Utvrde Portobello-San Lorenzo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jorge Calzadía (@jorge.calzadia)

Iako nisu toliko drevne kao neka od spomenutih mjesta, ove se utvrde na panamskoj obali smatraju izuzetno povijesno značajnima. Utvrde Portobello – San Lorenzo Španjolci su izgradili u Panami u pokušaju zaštite trgovačkih putova; građene su tijekom dva stoljeća, počevši od 1590-ih.

Pokazuju širok raspon arhitektonskih stilova, od dvoraca u srednjovjekovnom stilu do neoklasičnih prevlaka iz 18. stoljeća. Utvrde se suočavaju s nekoliko izazova - urbanizacija ih je zadesila na kopnu, a na obalnoj strani sve manja obala i erozija predstavljaju prirodne prijetnje. Od 2012. smatraju se ugroženima.

Hatra 

Velike ruševine stoje u regiji Al-Jazīrah u Bagdadu,  u Iraku, koji je bio glavni grad arapskog kraljevstva,  Hatra je mjesto od ogromnog povijesnog značaja. Izdržao je rimsku vojnu silu u drugom stoljeću naše ere. U trećem stoljeću poslije Krista uništio ga je sasanidski  kralj Šapur.

Ruševine su  bile neotkrivene do 1830-ih; Njemački su ga arheolozi započeli iskapati tek početkom 1900-ih. Osim što je postala UNESCO-vom svjetskom baštinom, Hatra je ovjekovječena i kao hram prikazan u Egzorcistu. Nažalost, postao je meta ISIS-a 2015. godine. Militanti su napali strukture i uništili kipove, pokušavajući demontirati ostatke politeizma. Nakon toga ga je UNESCO proglasio ugroženom baštinom.

Nan Madol

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mr. Red Pill (@mr.redpill)

Ovaj izvanredni arhitektonski dragulj drevnog svijeta datira iz 1200-ih. Prostire se na više od 100 otoka i otočića koji okružuju Federativne Države Mikronezije, sjeveroistočno od Papue Nove Gvineje. Tijekom 1200-ih do 1500-ih, urođenici otoka Pohnpei izgradili su prostrani 'grad na vodi', izgradivši više od 100 umjetnih otočića od koraljnih gromada i bazalta.

Zapanjujuće prostranstvo, netaknuto stotinama godina, dokaz je domišljatosti i vještine drevnih pacifičkih otočnih naroda. Međutim, snage prirode ovog puta predstavljaju opasnost za nju jer biljke, oluje i šteta od vode zadiru u impresivne građevine. Na popisu je ugroženih nalazišta UNESCO-a od 2016, donosi Reader's Digest.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru