Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

10 činjenica o japankama koje možda niste znali: Najskuplje su prodane za čak 120.000 kuna

10 činjenica o japankama koje možda niste znali: Najskuplje su prodane za čak 120.000 kuna
1

Na tržištu japankama godišnje se okrene oko 20 milijardi dolara. Prvi modeli su se pravili od jeftine gume od koje su mnogi dobivali plikove pa su morali poraditi na boljoj kvaliteti

VIDEO

1. Za japanke se smatra da su najstariji oblik obuće, a tome su dokaz i slike pronađene u pećinama na kojima se vidi kako su ljudi u davna vremena na stopalima nosili nešto nalik japankama. Traka kod današnjih japanki nalazi se između prvog i drugog prsta, no nije oduvijek bilo tako. Mnoge rane kulture, uključujući Rimljane i žitelje Mezopotamije, nosile su japanke s trakom između drugog i trećeg prsta. Ovakve kakve poznajemo danas izrađivali su stari Grci, traka se nalazila između prvog i drugog prsta, i kao takve su se pokazale najudobnijima.

2. Najstariji pronađen par bio je izrađen od papirusa, a stručnjaci vjeruju kako su napravljene između 1550. i 1307. godine prije nove ere. Stari Egipćani su japanke pravili od papirusa i lišća, a postoje zapisi da su ih nosili čak 4000 godina prije Krista. Rani afrički modeli bili su izrađivani od životinjskih koža, u Indiji su ih pravili od drveta, a u Kini i Japanu od rižine slame.

POGLEDAJTE VIDEO Situacije u kojima ne bi trebalo nositi japanke:

Pokretanje videa...

00:57

3. U SAD-u su japankama posvetili svaki treći petak u lipnju, a slave ih od 2007. godine. Taj dan zovu 'National Flip-Flop Day'. Društvene mreže tada su prepune fotografija stopala u japankama pod #NationalFlipFlopDay, prenosi historydaily.org.

Stilske top formule: Svaki kroj traperica ima savršenu cipelu
Stilske top formule: Svaki kroj traperica ima savršenu cipelu

4. Japanke se u SAD-u prvi put pojavljuju nakon Drugog svjetskog rata, kada su ih kao suvenire kućama donosili američki vojnici koji su se vraćali s ratišta u Japanu. U modu su počele ulaziti pedesetih godina, ali prve modele su pravili od jeftine gume od koje su mnogi dobivali plikove pa su proizvođači morali poraditi na boljoj kvaliteti.

Fotolia

5. Razvojem kulture i modne industrije, japanke su postajale sve kvalitetnije i šarenije, a razlikovale su se i po stilovima te po dizajnu. Postale su sinonim za ležeran način života. Hipiji su ih odmah prigrlili, a rado ih nosi i bivši američki predsjednik Barack Obama. Njegova fotografija u japankama osvanula je u novinama 2011. godine, bio je tada prvi američki predsjednik koji se fotografirao u takvoj obući.

6. Prema nekim procjenama, na tržištu japankama godišnje se okrene oko 20 milijardi dolara.

7. Iako ih mnogi rado nose, treba imati na umu da mnogi modeli japanki nisu zapravo dobri za stopala i mogu napraviti više štete od cipela s visokom petom. Stručnjaci smatraju kako nošenje neadekvatnih japanki može oštetiti i koljena, kukove, leđa, jer tabani nemaju adekvatnu potporu.

8. Najskuplje japanke stajale su 18.000 dolara, što je oko 120.000 kuna. Bile su toliko skupe jer ih je kreirao David Palmer, umjetnik iz Los Angelesa i bile su ručno pobojane 18 karatnim zlatom. Izradila ih je 'eco-friendly' tvrtka Chipkos, a sav prihod od prodaje bio je namijenjen zaštiti ugroženog dijela prašume u Costa Rici.

Flip-flop facts: The world's most expensive flip-flops are made by Chipkos and cost an incredible $18,000. The sandals...

Objavljuje BlueWhaleUtorak, 9. lipnja 2015.

9. Američki atletičar Keith Levasseur istrčao je baltimorski polumaraton u japankama i time ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. U ovom polumaratonu je sudjelovalo oko 3000 ljudi, a Keith je zauzeo 29. mjesto. Trčao je u japankama ukupno 2 sata 46 minute i 58 sekundi.

10. Dok i kod nas zovemo japankama, po svijetu imaju različite nazive. Primjerice, u Kambodži su 'kljove', Somaliji 'dakas', Rusiji 'vijetnamki', u Bugarskoj 'djapanki', Grčkoj 'sayonares', Brazili 'chinelos', u Južnoj Africi su 'slops', u Njemačkoj 'schalpfen', a u Japanu 'zori', prenosi myrtlebeach.com.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku