Lifestyle

Komentari 18

10 crtića sa životno važnim lekcijama - i za djecu i odrasle

10 crtića sa životno važnim lekcijama - i za djecu i odrasle

Nasilje se predstavlja kao moralno ispravno jer “pravedni” likovi u crtićima imaju dobre namjere i stoga se djeci njihovo nasilje čini opravdanim, kaže dječja psihologinja Žana Pavlović

Izdvojili smo deset animiranih filmova iz kojih i djeca i roditelji mogu naučiti nešto dobro. Ali, otkrivamo vam i negativne strane crtiće te gledanja televizije općenito, a o čemu smo razgovarali sa dječjom psihologicom Žanom Pavlović.

Finding Dory - Potraga za Dory

Svi smo različiti i trebamo to poštovati

Glavni lik ovog crtića je slatka riba imena Dory koja je vrlo zaboravna. Mašta o pronalaženju svoje obitelji, ali se ne može sjetiti gdje su. Dory se je rodila sa smetnjama u pamćenju, a na primjeru ovog crtiće roditelji mogu objasniti djeci koliko je važno prihvatiti ljude onakvima kavi jesu - različitima.

Izvrnuto obrnuto - Inside Out

Nemoj se bojati svojih emocija

Glavna junakinja je Riley, djevojka koja se pokušava nositi sa svojim emocijama - radost, tuga, strah, bijes i nelagoda. Riley može pomoći i odraslima i djeci da vide da je normalno doživjeti različite emocije, samo ih je važno držati pod kontrolom.

Brave - Merida hrabra

Ostavite stereotipe po strani i budite svoji

Ovaj crtić je podsjetnik da se nitko ne bi trebao pridržavati očekivanja drugih, ako mu ne odgovaraju. Radi se o priči između hrabre Meride i njezine majke koja je isplanirala budućnost svoje kćeri do najsitnijih detalja.

Up - Nebesa

Nikada nije prekasno za slijediti svoje snove

Tužna i dirljiva priča o usamljenosti i starosti. Glavni lik svaki dan razmišlja o svojoj pokojnoj supruzi i o avanturama o kojima su zajedno sanjali. Napokon, Carl odluči krenuti putovati sam, no na putu mu se nađe simpatičan dječak koji donosi neke promjene u njegovim planovima. 

Wall-E

Svi smo odgovorni za naš planet

Glavni lik nas uči koliko je važno brinuti za Zemlju pokazujući potencijalnu budućnost našeg planeta ako nastavimo koristiti resurse neograničeno.

Ratatouille - Ju-huhu

Slijedite svoje snove čak i kada drugi kažu da to nema smisla

Remy je štakor koji sanja o tome da postane kuhar. Iako baš nitko ne vjeruje u njega, on hrabro ide prema svojem cilju. Ovaj crtić pokazuje kako nije važno tko smo i odakle dolazimo, već to da je važno biti dovoljno hrabar za slijediti svoje snove. 

The Incredibles - Izbavitelji

Nismo svoji ako skrivamo svoje talente

Glavni likovi ove priče su članovi obitelji koji pokušavaju izgledati obično. Ali, zbog toga se osjećaju depresivno i tužno - moraju skivati svoje supermoći. Poanta ovog crtića je to da su naši talenti i vještine dio osobnosti i ne treba ih skrivati.

Finding Nemo - Potraga za Nemom

Svatko ima pravo pogriješiti i slijediti svoj put

Marlin je brižni otac koji pokušava zaštititi Nemu od cijelog svijeta. Ali, njegova pretjerana zaštita samo pogoršava stvari. U ovom crtiću roditelji vidjeti koliko je važno biti potpora svojoj djeci, ali i pomoći im u istraživanju svijeta oko sebe.

Monsters, Inc. - Čudovišta iz ormara

Oni koji su najstrašniji često su najuplašeniji

Uloga čudovišta u ovoj priči je uplašiti svako dijete na svijetu, ali zastrašivanje je najgore oružje koje društvo može koristiti. Heroji u ovom crtiću brzo otkrivaju važnost međusobnog razumijevanja, poštovanja i želje za dobrobiti, a to je puno moćnije od straha.

Toy Story - Priča o igračkama

Vrijeme prolazi, ali pravo prijateljstvo ostaje

Ovo je fantastična priča o igračkama koje žive svojim vlastitim životima kada ih nitko ne gleda. Osjećaju ljubomoru, prijateljstvo, domišljati su... Iste su kao i ljudi - svi žele biti voljeni i prihvaćeni.

Negativne strane crtića i TV-a općenito

- Glavni likovi (kao npr. Spiderman) prikazuju se kao pravednici koji se pomoću nasilja bore protiv negativaca. Nasilje se predstavlja kao moralno ispravno jer “pravedni” likovi u crtićima imaju dobre namjere i stoga se djeci njihovo nasilje čini opravdanim. Veća je vjerojatnost oponašanja agresivnog ponašanja kod djece ukoliko je prikazano kao moralno ispravno - objasnila nam je dječja psihologinja mr. spec. Žana Pavlović, prof. psihologije.

- Poruke nasilja su kratke, efektne, djelotvorne i etički upitne. Na primjer, u crtiću Kapetan Planet kažu "Zbog prenapučenosti planete, nemojte imati više djece - dodaje.

Preporuka ove dječje psihologinje za roditelje:

- Djeca vole kad provodimo slobodno vrijeme s njima, u današnje vrijeme, oni to doživljavaju kao nagradu (odlazak na igralište, izlet, u park). Što više vremena provoditi u motoričkim igrama na zraku, koje su odličan poticaj za cjelokupan djetetov razvoj (od govornog područja, samopouzdanja, do kognitivnog i motoričkog razvoja) - kaže.

- Čak i kad vrijeme nije idealno (kad pada kiša- imamo kišobran!) sve može biti odgojno i poticajno, upoznavanje boja u prirodi, igra s kamenčićima pored rijeke ili mora i sl. U kući preferirati zajedničke igre, društvenog tipa ili pustiti da se dijete samo zabavi, uz vršnjake ili u samostalnoj igri..najbolje da je kreativna..npr. napraviti cestu od kartona za jurića! I slično -  dječja psihologinja Žana Pavlović. 

- Ono što nam se dešava je da upadamo u zamku neprestanih aktivnosti za dijete koje se nije u stanju samo zabaviti. U školskoj dobi se očituje u pohađanju 5 do 6 slobodnih aktivnosti koje su sve samo ne slobodne, npr. nogomet, engleski, talijanski - dodaje.

Otkrila nam je i rezultate nekih istraživanja.

Analizi sadržaja TV programa (Boban i sur, 2006.

Brojke o gledanosti TV kod djece

Najčitaniji članci