Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

10 najboljih muzeja u svijetu prema National Geographicu

10 najboljih muzeja u svijetu prema National Geographicu
11

Smithsonian je najveći muzejski kompleks na svijetu, u sklopu Vatikanskih muzeja možete razgledati svod Sikstinske kapele, a Mona Lisa vas čeka u Louvreu

VIDEO

Američki časopis National Geographic na svoju listu najboljih svjetskih muzeja uvrstio je čak dva iz Italije i dva iz Sjedinjenih Američkih Država, a svoje mjesto zaslužili su impresivnim zbirkama svjetske umjetnosti. 

Smithsonian, Washington, SAD

Smithsonian je najveći muzejski kompleks na svijetu i dom više od 137 milijuna predmeta. Prema nekim procjenama da svaki dan potrošite nekoliko minuta na razgledavanje za 10 godina biste uspjeli pogledati tek 10 posto predmeta. Zato prije nego krenete u razgledavanje 19 galerija i muzeja pripremite plan što vas najviše zanima i to posjetite. 

Najveće atrakcije muzeja su crvene cipelice koje je Dorothy nosila u filmu "Čarobnjak iz Oza" te prvi zrakoplov koji su konstruirala braća Wright i Apollo 11.

Le Louvre, Pariz, Francuska

Louvre je srednjovjekovna utvrda i bivši dom francuskih kraljeva prije nego što su je prije 20 godina pretvorili u muzej. Muzej čuva zbirku najvažnijih objekata iz prve polovice 19. stoljeća, a do nje možete ući kroz slavnu staklenu piramidu koji je naručio bivši francuski predsjednik François Mitterrand.  

Znalci preporučuju da razgledavanje započnete u krilu Sully, a završite u egipatskim sobama. No nikako na tom putu nemojte zaboraviti zastati pred jednim od najvećih remek djela Da Vincijeve Mona Lise.

Muzej Akropola, Atena, Grčka

Nevjerojatni muzej Akropola svojim posjetiteljima omogućuje da kroz stakleni pod vide arheološke iskopine. Osim toga posjetitelji po prvi put mogu razgledati predmete sa svih strana, izložene na otvorenom u galeriji Arhaik. Najviše zanimanja u muzeju pobuđuje maketa Partenona u stvarnoj veličini pa posjetitelji mogu proučavati i najsitnije detalje.

State Hermitage, Sankt Petersburg, Rusija

U muzeju Hermitage posjetitelji mogu razgledati više od tri milijuna predmeta još iz ledenog doba pa sve do 20. stoljeća. Muzej je osnovala carica Katarina Velika 1764. godine nakon što je kupila zbirku od 255 slika u Berlinu. Muzej se proteže kroz šest zgrada, a najimpozantniji je svakako Zimski dvorac. Osim Picassa, Gauguina, Cézannea i da Vincija, posjetitelji mogu uživati u privatnoj kolekciji cara Nikole II. te u Zlatnoj sobi koja čuva remek-djela Euroazije i Orijenta. 

Britanski muzej, London, Velika Britanija

Najveći muzej na otoku, Britanski muzej čuva nacionalnu arheološku i etnografsku zbirku, odnosno više od osam milijuna predmeta iz prapovijesti, dijelova Partenona do asirske palače. Također, ovdje posjetitelji mogu uživati u drugoj najvećoj egipatskoj zbirci izvan Egipta, a najvrjedniji predmet je svakako Kamen iz Rozete koji datira iz 196. godine prije Krista. 

Prado muzej, Madrid, Španjolska

Prado muzej veličanstvenu zbirku umjetnina iz cijeloga svijeta može zahvaliti španjolskim kraljevima i kraljicama koje su ih godinama skupljali. Osim španjolskih slikara Velazqueza i Goye Prado ima i veliku zbirku talijanskih i flamanskih umjetnika. 

Muzej umjetnosti Metropolitan, New York City, SAD

Metropolitan muzej najveći je na sjevernoj polutci i pokriva sva razdoblja od antike do sadašnjosti. Ima više od dva milijuna predmeta, a njegova su spremišta toliko velika da ih neki nazivaju zasebnim muzejima. Osim američke povijesti, muzej čuva i djela iz europske povijesti i povijesti Egipta. Najimpresivnije djelo svakako je "Adam i Eva" Albrechta Dürera, a osim toga možete razgledati djela Botticellija, Rembrandta, Degas i Rodina.

Vatikanski muzeji, Vatikan, Italija 

U više od 1400 soba posjetitelji Vatikanskih muzeja mogu razgledati različita svjetska djela koja su pape skupljali stoljećima. S muzejima su povezane i Rafaelove sobe koje je oslikao Rafael i Sikstinska kapela čiji je svod oslikao slavni Michelangelo, a osim njih ne smijete propustiti egipatske i etruščanske izložbe. 

Galerija Uffizi, Firenca, Italija

Galerija Uffizi čuva jednu od najboljih kolekcija renesanse umjetnosti na svijetu. Osim renesansnih umjetnika možete uživati i u djelima srednjovjekovnih i baroknih majstora, a ono što nikako ne smijete propustiti je Botticellijevo remek djelo "Rođenje Venere". 

Rijksmuseum, Amsterdam, Nizozemska

U Rijksmuseumu možete razgledati više od 900.000 predmeta, a osobito su zanimljiva djela nizozemskih majstora kao što su Johannes Vermeer i Rembrandt van Rijn i srednjovjekovnih majstora. Glavna zgrada muzeja je zbog obnove zatvorena do 2013. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa