Lifestyle

Komentari 3

10 nekonvencionalnih načina kako lakše preživjeti vrućinu

10 nekonvencionalnih načina kako lakše preživjeti vrućinu

Tijekom vrućih ljetnih dana dobro je iz doma ukloniti tepihe, ukrasne jastuke, teške zavjese, pokrivače za sofe itd. Također, zavjese u hladnim bojama stvaraju iluziju hladnijeg prostora

1. Birajte 'hladne' zavjese

Zavjese hladnih boja stvaraju iluziju hladnijeg zraka u prostoru pa se čovjek može osjećati ugodnije iako je temperatura u domu zapravo i dalje jednaka. Stoga, spremite do zime one toplih tonova i zamijenite ih svijetlim, hladnijim bojama. 

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti za toplinski val:

2. Pomaže i voda u posudama

Rasporedite po kući posude hladne vode, po mogućnosti, s komadićima leda. Jednu svakako smjestite ispred ventilatora ili na prozor - ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

3. Stavite jastuk u zamrzivač

Da bi po vrućini lakše utonuli u san, prije spavanja jastuk stavite u vrećicu pa u zamrzivač. Držite kratko pa ga vratite na krevet.

4. Stavite zamrznutu bocu u krevet

Ovo ima sličan učinak kao i rashlađivanje jastuka - pomaže bolje zaspati. 

Fotolia

5. Izbjegavajte tjelesnu aktivnost

Neke studije pokazuju da trošimo puno energije kad je vani vruće jer se tijelo pokušava rashladiti i održati temperaturu optimalnom. Zato je mudro više se odmarati i ne trošiti energiju na nepotrebnu tjelesnu aktivnost. 

6. Riješite se suvišnog tekstila

Tijekom vrućih ljetnih dana dobro je iz doma ukloniti tepihe, ukrasne jastuke, teške zavjese, pokrivače ua sofe itd. jer sve te stvari dom čine toplijim i manje prozračnim. 

7. Često vlažite zrak

Za to vam može poslužiti ovlaživač zraka ili jednostavno posegnite za bocom koja ima raspršivač.

8. Kupujte sobne biljke

Sobne biljke pomažu u smanjenju temperature u kući, a osim toga, odlične su za čišćenje i vlaženje zraka. Ficus Benjamina, Aglaonema i razne palme su najbolji izbor.

9. Smanjite potrošnju struje

Električni uređaji zagrijavaju zrak koji je ljeti ionako prevruć. Stoga, koristite ih što rjeđe i što kraće, na primjer, umjesto pripreme hrane u pećnici i nakuhavanja češće jedite salate i drugu laganu hranu. Uređaje koje rijetko koristite isključite iz struje.

10. Olakšajte život i ljubimcu

Postavite posudicu s ledom blizu mjesta na kojem vaš ljubimac leži, to će mu barem malo rashladiti zrak, prenosi Bright Side.

Najčitaniji članci