Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

10 super jednostavnih trikova kako smanjiti račun za plin

10 super jednostavnih trikova kako smanjiti račun za plin

Uz rekordno visoku cijenu plina diljem svijeta, neizbježno je da će većina ljudi morati platiti veći račun za plin nego što smo navikli. Moglo bi se činiti kao teška bitka, pogotovo ako već jedva spajate kraj s krajem

VIDEO

Visoke cijene plina mnoge su nagnale na promišljanje o uštedama, a stručnjaci kažu kako se uz nekoliko trikova račun može držati pod kontrolom

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za uštedu

Pokretanje videa...

00:38


Zato je Tips'n'Tricks prikupio 10 super jednostavnih trikova kako vam račun za plin ne bi izmaknuo kontroli, tako da možete biti sigurni da činite sve što možete kako biste smanjili troškove.

1. Na termostatu smanjite temperaturu za jedan stupanj

Počnimo s jednostavnim. Jednostavan je trik okrenuti termostat za jedan stupanj niže nego inače. To se čini kao mala razlika, ali svaki stupanj više rezultira povećanjem potrošnje plina od sedam posto. Taj jedan stupanj stvarno čini razliku.

2. Isključite grijanje

Isključite grijanje u prostoru u kojem ne boravite. Ako izlazite iz sobe, isključite radijator. Šteta je grijati hodnike i sobe za goste ako se jedva koriste. Pobrinite se da vrata u svom domu držite zatvorena, kako bi što manje topline izlazilo. Ako primijenite ovaj trik, mogli biste uočiti razliku na računu za struju i uštedjeti koju kunu.

3. Snizite temperaturu ako izlazite iz kuće

Ako izlazite od kuće, snizite temperaturu na termostatu oko sat vremena prije polaska. Za to vrijeme se neće puno ohladiti, jer će se toplina neko vrijeme zadržati u sobi. Taj trik može uštedjeti nekoliko desetaka kuna na godinu. Ako ste pak odsutni od kuće cijeli dan, tada ćete stvarno vidjeti razliku na svom računu ako odlučite temperaturu grijanja držati na minimumu.

Od rajčica napravite umake, a od zamrznutog voća pekmeze
Od rajčica napravite umake, a od zamrznutog voća pekmeze

4. Stavite foliju iza radijatora

Jeste li ikada čuli za radijatorsku foliju? To je jednostavan način da osigurate što učinkovitije grijanje. Naime, radijator grije sprijeda i straga. To znači da grije zid umjesto prostorije, što nije previše isplativo. Postavljanjem aluminijske folije ili druge reflektirajuće površine iza radijatora, osiguravate da se toplina odbija i ostaje u prostoru. Na ovaj način možete jednostavno uštedjeti na troškovima plina, a metoda je brza i vrlo jednostavna.

5. Omogućite dovoljno svježeg zraka

Svježi zrak se može zagrijati bolje i brže od ustajalog zraka. Možda zvuči ludo, ali posve isključite grijanje i nakratko otvorite prozore da prozračite kuću. Zatvorite ih i tek tada ponovno uključite grijanje. Svježi vanjski zrak zagrijava se brže, tako da vaši radijatori ne moraju toliko raditi.

6. Kraće tuširanje i manje kupanja

Možete jednostavno uštedjeti novac ako promijenite navike oko higijene. Pametno je rjeđe se kupati jer je za kupanje potrebno tri puta više tople vode nego za tuširanje. Ako ste se navikli kupati svaki dan, radije se tuširajte.

7. Smanjite temperaturu na termostatu dok spavate

Smanjite grijanje dok spavate, pogotovo ako živite u loše izoliranoj kući. Mnogo je više novca potrebno za grijanje kuće noću nego za zagrijavanje ujutro. Snizite temperaturu na termostatu sat vremena prije odlaska u krevet.

Savjeti za ekonomičnu vožnju: Evo kako uštedjeti na gorivu
Savjeti za ekonomičnu vožnju: Evo kako uštedjeti na gorivu

8. Koristite trake protiv propuha

Ako osjećate strujanje zraka u kući ili stanu, provjerite stanje vrata i prozora. Kupovina nove stolarije je veliki izdatak, ali privremeno rješenje koje će utjecati na račun za grijanje može biti korištenje traka koje će zabrtviti vrata i prozore te na taj način spriječiti da toplina izlazi iz kuće.

9. Izolirajte cijevi kotla

Cijevi kotla za centralno grijanje lako gube toplinu, posebno ako prolaze kroz hladne prostorije. Stoga u trgovini nabavite izolaciju za cijevi, postavite je i uštedite na računima za plin. Ne zaboravite izolirati i dovodnu te odvodnu cijev.

Radiator and thermostat

10. Nemojte grijati spavaću sobu

Isključivanje grijanja u spavaćoj sobi jednostavan je način da uštedite na potrošnji plina. Svježa soba također je dobra za kvalitetan san. Ako vam je previše hladno, uzmite dodatnu deku, deblju pidžamu ili termofor.

Kako uštedjeti na grijanju ove zime? Prozore trebate dobro provjeriti, izolirati ulazna vrata
Kako uštedjeti na grijanju ove zime? Prozore trebate dobro provjeriti, izolirati ulazna vrata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Plutajuće tvornice električne energije kao spas za budućnost:  Ovo je 5 najvećih na svijetu
SVJETSKI TREND

Plutajuće tvornice električne energije kao spas za budućnost: Ovo je 5 najvećih na svijetu

Tri najveće plutajuće solarne elektrane nalaze se u Kini, a za ovu vrstu obnovljive energije odlučili su se Singapur i Tajland, ali i neke europske države. No plutajući solarni paneli mogli bi se graditi i u Hrvatskoj

Ugradbeni hladnjak troši više energije od onog standardnog
BIRAJTE ONAJ S TERMOSTATOM

Ugradbeni hladnjak troši više energije od onog standardnog

Hladnjaci s digitalnim termostatom su puno precizniji. Zato je praktičnije odabrati hladnjak koji ima termostat kako biste bili sigurni da je postavljena temperatura točna i više uštedjeli
Napravite sami deterdžent za rublje, nježan je i bolji za okoliš
SITNE KUĆNE UŠTEDE

Napravite sami deterdžent za rublje, nježan je i bolji za okoliš

U lonac stavite sapun i ulijte vode da ga prekrije te miješajte na laganoj vatri dok se sapun ne rastopi. Dodajte osam litara vode, sodu i dvadesetak kapi eteričnog ulja po izboru