Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

12 loših navika koje usporavaju metabolizam: Riješite ih se!

12 loših navika koje usporavaju metabolizam: Riješite ih se!

Sjedilački način života može imati negativan učinak na brzinu metabolizma. Bilo bi dobro kada biste se bavili nekom aktivnosti ili barem šetali. Smanjite konzumaciju slatkih napitaka i povećajte unos vode

VIDEO

Usporen metabolizam i nezdrave navike glavni su krivci debljanja. Za mršavljenje je potrebno uvesti češće obroke, pojačati tempo vježbanja te unos proteina i vode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Instafood na Kajzerici 01:19

Ovo je 12 loših navika koje ubijaju vaš metabolizam:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Jedete premalo kalorija

Unos premalo kalorija može usporiti metabolizam. Iako je za mršavljenje potreban deficit kalorija, može biti kontraproduktivno ako vaš unos kalorija padne prenisko. Kad dramatično smanjite unos kalorija, vaše tijelo osjeti da dobiva jako male hrane i smanjuje brzinu sagorijevanja kalorija.

2. Sjedilački način života

Sjedeći položaj može dovesti do značajnog smanjenja broja kalorija koje sagorijevate svaki dan. Mnogi ljudi većinu dana provedu sjedeći, pogotovo oni koji rade uredske poslove, a to može imati negativan učinak na brzinu metabolizma i opće zdravlje. 

Group of successful business people at work in office

Iako vježbanje ili bavljenje sportom mogže imati veliki utjecaj na broj kalorija koje sagorite, čak i osnovne tjelesne aktivnosti, poput ustajanja, čišćenja i penjanja stepenicama, mogu vam pomoći pri sagorijevanju kalorija. 

3. Konzumacija slatkih napitaka i gaziranih sokova

Pića zaslađena šećerom štetna su za vaše zdravlje. Pretjerana konzumacija može dovesti do raznih bolesti kao što su dijabetes i pretilost. Mnogi negativni učinci pića zaslađenih šećerom mogu se pripisati fruktozi.

Stolni šećer sadrži 50% fruktoze, dok visoko fruktozni kukuruzni sirup sadrži 55% fruktoze. Često konzumiranje pića zaslađenih šećerom može usporiti vaš metabolizam.

Ovaj trik bi vam mogao pomoći da postavite zdrave navike kojih ćete se stvarno i držati
Ovaj trik bi vam mogao pomoći da postavite zdrave navike kojih ćete se stvarno i držati

4. Mali unos proteina

Unos dovoljne količine proteina iznimno je važan za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Osim što vam pomaže da se osjećate sito, visoki unos proteina može značajno povećati brzinu kojom vaše tijelo troši kalorije. 

Studije pokazuju da unos proteina privremeno povećava metabolizam za oko 20-30% u usporedbi s 5-10% za ugljikohidrate i 3% ili manje za masti.

Iako se metabolizam neizbježno usporava tijekom gubitka težine i nastavlja biti sporiji tijekom održavanja tjelesne težine, dokazi ukazuju na to da veći unos proteina može minimizirati ovaj učinak.

7 promjena u prehrani koje vam mogu pomoći da bolje spavate
7 promjena u prehrani koje vam mogu pomoći da bolje spavate

5. Nedovoljno kvalitetan san

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje. Ako malo spavate, manje od onog što vam je potrebno, možete povećati rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa i depresije.

Nekoliko studija napominje da neadekvatan san može također smanjiti brzinu metabolizma i povećati vjerojatnost debljanja. 

6. Nedostatak treninga snage

Vježbanje s utezima izvrsna je strategija za sprječavanje usporavanja metabolizma. Pokazalo se da vježbe snage povećavaju metabolizam kod zdravih ljudi, kao i onih koji imaju srčane bolesti ili imaju prekomjernu težinu ili su pretili. Povećava mišićnu masu, a čak i minimalne količine treninga snage povećavaju potrošnju energije.

Naizgled zdrava nezdrava pića: Na popisu je čak i voda iz boce
Naizgled zdrava nezdrava pića: Na popisu je čak i voda iz boce

7. Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali zbog brzine, posla, škole, djece, može se dogoditi da taj obrok preskočite. Možda to ne smatrate velikom stvari, ali to uvelike utječe na tijelo, pa tako i na metabolizam. 

8. Prečesto pijenje alkohola

Jedna čaša vina neće vas ubiti. Međutim, ako pijete svaku noć u tjednu, to može ubiti vaš metabolizam. Nakon što alkohol uđe u vaš sustav, on ometa brzinu sagorijevanja masti u vašem tijelu, čime vaše tijelo sagorijeva manje masti, a vaš metabolizam se usporava. Ako pokušavate potaknuti metabolizam, držite se vode.

9. Jedete previše rafiniranih ugljikohidrata

Rafinirani ugljikohidrati jako se razlikuju od ugljikohidrata koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću i povrću. Nemojte posezati za rafiniranim ugljikohidratima poput bijelog brašna i šećera. 

10. Stroge dijete

Bitno je kako ćete smršavjeti. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam se usporava. Teške dijete, osobito kad vježbate, privikavaju vaše tijelo na manje kalorija. To može otežati skidanje kilograma. 

Povodom Europskog tjedna mobilnosti biciklijada 'Biciklom do zdravlja' kreće u subotu
Povodom Europskog tjedna mobilnosti biciklijada 'Biciklom do zdravlja' kreće u subotu

11. Manji unos vode

Bez dovoljno vode, vaš metabolizam se može usporiti. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže tijelu u sagorijevanju energije i potiče mršavljenje. Voda vas također može napuniti pa možete jesti manje nepotrebnih namirnica koje debljaju.

Također možete jesti više hrane koja je prirodno bogata vodom, poput lubenice ili krastavaca.

12. Kronični stres

Kad ste u stresnoj situaciji, vaše tijelo proizvodi hormon zvan kortizol. Ali ako ste zaglavljeni u zoni stresa, tijelo misli da se još borite, pa nastavlja stvarati kortizol. Visoka razina ovog hormona otežava vašem tijelu korištenje inzulina. To koči vaš metabolizam i potiče debljanje, piše India.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru