Lifestyle

Komentari 16

12 odjevnih predmeta koji mogu biti opasni za onoga tko ih nosi

12 odjevnih predmeta koji mogu biti opasni za onoga tko ih nosi

Konstantno nošenje tajica može dovesti do iritacije kože, obzirom da su često izrađene od gustih materijala i uglavnom vrlo uske. Također, šilterice nisu najbolji izbor ljeti jer ne štite uši i vrat od Sunca

1. Plavi kupaći kostim

Kad kupujete kupaći kostim, posebno za djecu, obratite pažnju na boju. Najlošiji izbor za sigurnost je onaj plave boje jer se lako stapa s bojom vode pa i dijete i vi postajete manje vidljivi, što je važna stavka ukoliko nešto u vodi krene po zlu.

Bolji izbor su kupaći kostimi kontrastnih boja, poput žute i crvene. 

POGLEDAJTE VIDEO Kako provjeriti izgled prije izlaska:

2. Preuske tajice

Konstantno nošenje tajica može dovesti do iritacije kože, obzirom da su često izrađene od gustih materijala i uglavnom vrlo uske.

Osim toga, tijelo se zna pojačano znojiti u tajicama, posebno onima izrađenima od sintetičkih materijala, a toplo i vlažno okruženje su idealna podloga za razvoj i razmnožavanje bakterija. Preporuka je prati ih nakon svakog nošenja.  

3. Neka prevelika odjeća

Recimo, majice ili jakne sa velikim i teškim kapuljačama katkad znaju uzrokovati osjećaj nelagode u vratu i leđima. Kad netko stavi ogromnu kapuljaču na glavu, mora se naprezati i ispružiti vrat neprirodno prema naprijed kako bi vidio svijet oko sebe, a to nije dobro. 

Također, preširoki rukavi mogu vas potencirati da držite ruke u neprirodnom položaju i time stvorite neugodnu napetost u mišićima. 

4. Neki šeširi i kape

Šešir bi ljeti trebao služiti kao zaštita od sunčevih zraka. Šilterice baš i nisu najbolji izbor za to jer su vrat i uši izloženi zrakama i lako mogu izgorjeti - u tom slučaju zaštitite otvorene dijelove kože kremom za sunčanje.

Ni slamnati šeširi nisu najbolji izbor jer propuštaju sunčeve zrake.

5. Pencil suknja

Uska suknja na ženi može izgledati vrlo elegantno, ali takav model može otežavati prirodno kretanje. To pak vodi do promjene u načinu hodanja i držanja te zna rezultirati bolovima u leđima. 

Također, u pencil suknji nije lako savinuti koljena i sjediti.

6. Odjeća na vezanje oko vrata

To mogu biti majica, haljina, ali i gornji dio badića. Ovisno o modelu i materijalu od kojih je izrađena, ponekad zna vršiti pritisak na vrat, posebno ako žena ima velika prsa. To vodi nelagodi i bolovima u vratu.

7. Čvrsta traka za glavu

Elastične sintetičke trake za glavu ponekad mogu dovesti do osjećaja nelagode i glavobolje. Bolji izbor su labavije trake izrađene od prirodnih materijala. 

8. Gladijatorske sandale

Iako izgledaju odlično na stopalima, ovakav model sandala ometa cirkulaciju krvi, što u konačnici zna dovesti do edema, pa čak i proširenih vena. Stoga, ne nosite ih svaki dan.

9. Neka vodootporna odjeća

Donedavno su vodootporne tkanine naveliko izrađivane pomoću opasnih kemikalija, ali nakon što je postalo jasno da predstavljaju potencijalnu prijetnju za okoliš i zdravlje ljudi, proizvođači sportske odjeće počeli su tražiti alternative.

Stoga, kad kupujete tako nešto, obratite pažnju i na to. 

10. Odjeća od bambusa

Tkanina od bambusa je prirodna, čvrsta i pomalo hrapava. Ali, problem zna predstavljati način njezine proizvodnje. Kako bi omekšali vlakna i osigurali tkanini elastičnost, bambus se obrađuje raznim kemikalijama.

To uključuje ugljikov disulfid, natrijev hidroksid i sumpornu kiselinu. Svi ti spojevi su otrovni i mogu biti opasni za okoliš.

11. Sunčane naočale bez posebnih oznaka

Glavna svrha sunčanih naočala je zaštita očiju od opasnog ultraljubičastog zračenja pa ako naočale nemaju oznaku UV 400, neće vam pružiti maksimalnu zaštitu.

Recimo, crne naočale mogu nanijeti više štete nego koristi - one zjenice u očima drže raširenima dok u isto vrijeme, ako nemaju UV filter, u oči puštaju štetne zrake, što može rezultirati ozbiljnim oštećenjima. Preporuka je kupovati sunčane naočale u specijaliziranim trgovinama koje imaju posebne uređaje - fotometre.

12. Debele najlonske čarape

Takve čarape mogu dovesti do oštećenja kože zbog konstantnog trljanja, Osim toga, znaju promijeniti prirodni položaj nožnih prstiju, što dovodi do negativnih posljedica, prenosi Brightside.