Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć

20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć
1

Uskrsni doručak gotovo je nezamisliv bez mladog luka, rotkvica i hrena. Osim što je izvor vitamina i minerala, hren ujedno olakšava čišćenje dišnih puteva, a maslina snižava tlak

VIDEO

Grančica masline nije tek tradicionalni dio uskrsnog uređenja doma - ona u sebi krije mnoge blagodati.

Maslina (Olea sativa) najstarija je i najpoznatija kulturna biljka Sredozemlja. Stabla masline žive više stotina godina. Odozgo zelenkaste, odozdo sivkaste kožaste listove ubiremo i sušimo u doba cvatnje. Kad je moguće, koristimo i svježe listove. Nemaju miris, dok im je okus trpak i blago gorkast pa se od njih može pripremati ukusan i zdrav napitak. Čaj od osušenih listova masline snizuje krvni tlak. U narodnoj medicini čaj se koristi i za snižavanje razine krvnog šećera.

Alkoholna iscrpina od listova ubranih za zimskih mjeseci (kad je koncentracija oleuropeina najviša) u pokusima na životinjama snizuje krvni šećer. Maslinovo je ulje zbog svog sastava kvalitetno prehrambeno ulje, pod uvjetom da je hladno prešano. Upotrebljavamo ga kao blago sredstvo za čišćenje crijeva u djece i oslabjelih bolesnika. Za masaže nam služi maslinovo ulje u kojem držimo ljekovite biljke koje sadrže hlapiva ulja (zbog njihove dobre topivosti u masnim uljima). U narodnoj medicini poznata je uljna kura za uklanjanje žučnih kamenaca. Preporučljiva je samo pod liječničkim nadzorom.

Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe s Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor...) hren je, osim gurmanski, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Njegovu ljekovitost poznavali su i stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima.

Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata”. Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a uz to je odličan diuretik te pomaže kod reumatizma.

Svjež korijen može se koristiti tijekom cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u hladnjaku u kutiji za povrće. Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunova soka ili octa te čuvajte u hladnjaku.

Kod branja listova masline za čajeve važno je pripaziti da stabla nisu prskana kemijskim zaštitnim sredstvima.

1. Kurje oči
Uzmite po 3 velike žlice izribane rotkvice i korijena hrena. Ovu smjesu previjte pamučnom krpom na zahvaćena mjesta. Kurje oko prethodno je potrebno namazati uljem za jelo, a oblog držati ujutro i navečer po 2 sata.

2. Upala zubnog mesa

Kod sklonosti gnojnoj upali zubnog mesa pripremite vodicu od 50 g sitno naribanog svježeg hrena, 20 g sjemena komorača i 20 g paprene metvice. To se stavi na močenje kroz 3 mjeseca u 1 litru jake rakije, prema ukusu se razrijedi i time se ispiru usta.

3. Hrenov sirup
Ovaj sirup će vam pomoći u otklanjanju masnih naslaga i vode u tijelu. Najučinkovitiji je ako se kombinira s nekim kardio treningom. Osim toga, ubrzat će funkcije mozga, poboljšat pamćenje, sluh i vid. Za sirup vam je potrebno 125 grama hrena, 4 limuna, 3 žlice meda, 2 žličice cimeta i komad đumbira od 2 cm. Pomiješajte hren i đumbir u blenderu. Iscijedite sok od limuna i dodajte ga u blender. Miješajte 2-3 minute. Dodajte 3 žlice meda i 2 žličice cimeta te miješajte ponovno dok ne dobijete sirup. Čuvajte u staklenci. Uzmite 1 žlicu dvaput dnevno prije obroka ili prije kardio treninga.

4. Zacjeljivanje rana
Za liječenje starih ozljeda koje slabo zacjeljuju pomiješa se 10% hrena s pčelinjim medom, tako da se upotrijebi sok od svježe naribanog hrena ili njegovu tinkturu. Tim prokušanim prirodnim lijekom jednostavno namažite rane koje slabo zacjeljuju.
To je dobar i izvrstan lijek naročito za zanoktice te slične dugotrajne povrede koje se stalno gnoje.

5. Glavobolja
Protiv jakih glavobolja na potiljak treba staviti kašu od naribanog hrena i držati samo minutu do dvije da ne bi došlo do iritiranja kože.

6. Čaj od hrena
Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese u respiratornim organima. Deset grama naribanog hrena prelije se s 2 dl prokuhale vode i ostavi poklopljeno da odstoji nekoliko minuta.

7. Žučni kamenci
Krupne žučne kamence treba ipak operativno ukloniti. One sitnije uspješno uklanja ovaj sirup.
U jedan kilogram meda dodati oko 100 grama soka od crne rotkve (Raphanus sativus), 100 grama soka od limuna, 10 grama izribanog korijena hrena i 50 grama samljevenog kima. Uzima se tri puta po čajna žličica dnevno.

8. Čaj od lista masline
Jednu do dvije čajne žličice suhih ili svježih listova masline stavljamo u šalicu vode i kuhamo 5 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice na dan, prije ili tijekom jela. Čaj pijemo 4-5 tjedana. Krvni tlak redovito kontroliramo sami ili kod liječnika.

Olive 50

9. Za tinkturu od lista masline
50 g sitno isjeckanih listova stavimo u staklenku te prelijemo sa 100 ml jakog domaćeg alkohola. Zatvorimo, pustimo stajati na suncu tri tjedna, procijedimo i uzimamo tri puta dnevno po 20 kapi. Kod pripreme čajeva i tinktura bitno je da stablo s kojeg ste ubrali lišće nije zadnjih nekoliko godina bilo prskano ili gnojeno umjetnim gnojivima.

10. Povišeni tlak
Za čajnu mješavinu potrebno nam je 40 g lista masline, 20 g korijena odoljena, 20 g cvijeta ili lista gloga te 20 g zeleni bijele imele. Dvije čajne žličice čaja prelijemo šalicom vruće vode, ostavimo da odstoji 10 minuta i procijedimo. Čaj pijemo 4-5 tjedana i redovito kontroliramo tlak.

11. Probava
Za izradu pripravka koji potiče probavu potrebna vam je litra bijelog vina i 50 g korijena hrena. U bocu vina dodajte nasjeckan hren, zatvorite i ostavite sedam dana na sobnoj temperaturi. Uzimajte dva puta dnevno, prije jela, po decilitar napitka.

12. Sprečavanje prehlade

Veći korijen hrena naribajte, dodajte sok 1 limuna, promiješajte, stavite u teglicu, zatvorite i čuvajte u hladnjaku. Uzimajte po žlicu više puta dnevno, između obroka.

13. Srce i krvotok
U 2 čaše meda dodajte 5 žlica naribanog hrena, sok tri limuna i 5 žlica soka od mrkve. Dobro promiješajte.Čuvajte u zatvorenoj tegli na tamnom i hladnome mjestu i tijekom dva mjeseca uzimajte po žličicu smjese tri puta dnevno, sat prije jela.

14. Protiv uboda kukaca

Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa... Ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje. Na mjesto uboda stavite prerezanu rotkvicu ili nanesite svježi sok.

15. Olakšanje kod hemeroida
Rotkvica je bogata neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, liječe zatvor i tako pružaju olakšanje oboljelima od hemoroida. Izvrsno detoksicira, pa njezini ljekoviti sastojci pomažu bržem zacjeljenju hemoroida. Sokovi rotkvice smiruju probavni sustav.

16. Za smanjivanje opsega struka
Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke pa ih s korom također izmiksajte i pomiješajte s izmiksanim hrenom. U to dodajte tri žlice meda i sve dobro izmiješajte. Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj staklenki u hladnjaku.Uzimajte po jednu žličicu melema dva puta dnevno uz obroke, tijekom tri tjedna.

Ovaj recept osmislila je ruska liječnica Irena Stefanovska. Ona tvrdi da je, zahvaljujući tom receptu, promatrana skupina žena smanjivala opseg struka za 1 cm na dan. Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz organizma, ali poboljšava i funkciju mozga, poboljšava pamćenje, sluh i vid.

17. Rotkvica čisti bubrege
Rotkvice su prirodni diuretik. Samim time povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tijekom mokrenja. Također čisti bubrege i sprečava infekcije bubrega i mokraćnog sustava. Rotkvice izvrsno ispunjavaju želudac i iznimno brzo zadovoljavaju glad. A sve to bez puno kalorija, pa su i odlična pomoć pri mršavljenju.

18. Dišni putevi
U slučaju astme, napraviti kašu koja olakšava disanje: na laganoj vatri kuhati 4 jušne žlice naribanog hrena, pomiješane s čašom jabučnog octa. Kad hren omekša, procijediti ga i dodati istu količinu meda. Vratiti na peć i kuhati dok se smjesa ne zgusne pa ostaviti da se ohladi. Lijevati u staklenke i čuvati u hladnjaku.



Protiv kašlja, u svježe naribani hren dodajte malo jabučnog ili vinskog octa i malo meda, te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu žličicu. Za inhalaciju sinusa - u prokuhalu vodu staviti hren, prekriti glavu ručnikom i desetak minuta udisati pare prije spavanja.

19. Reuma i artritis
Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.

20. Ocat protiv akni
Stavite 100 g naribanog hrena u staklenku i prelijte litrom voćnog octa. Ostavite da se namače 10 dana, a potom procijedite tekućinu. Ovaj ocat koristi se razblažen s vodom za uklanjanje prištića i akni. Otopinu možete nanijeti na akne kozmetičkom blazinicom, a nakon 10 minuta isperite mlakom vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku