Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

25 najskupljih zemalja: Island je uvjerljivo na prvom mjestu

25 najskupljih zemalja: Island je uvjerljivo na prvom mjestu
1

Troškovi života u Kopenhagenu su za 14,44 posto niži nego oni u New Yorku, dok su životni troškovi u Aarhusu, drugom najvećem danskom gradu, za 19,38 posto manji od troškova u Velikoj Jabuci

VIDEO

GOBankingRates objavio je koje su zemlje svijeta najskuplje za život - a između ostalog su izračunali i da su u Norveškoj cijene večere u restoranu za čak 25 posto veće nego u New Yorku.

Da bi lakše utvrdili u kojim je zemljama život najskuplji, GOBankingRates je analizirao svaku od zemalja u odnosu na New York City, i  to prema pet mjernih vrijednosti: životni troškovi, najamnina, cijene prehrambenih proizvoda, cijene menija restorana i lokalna kupovna moć (opseg roba i usluga koje se mogu kupiti za određenu količinu novca).

25 najskupljih zemalja za život prema GOBankingRates

25. Malta

Alice Wilton s Malta Guides kaže da se na Malti ne plaća porez na imovinu, te da bi oni koji se tu odluče doseliti npr. iz neke metropole SAD-a poput New Yorka ili San Francisca, troškove života mogli smanjiti i za 50 do 75 posto.

24. Kanada

Nacionalna banka Kanade izvijestila je da troškovi kućanstava u toj zemlji mogu iznositi gotovo polovicu nečije neto plaće. Tako je npr. prosječni trošak kućanstava u provinciji Ontario u 2016. g. iznosio 88.953 USD (oko 597.014,20 kn).

23. SAD, New York City

San Francisco je jedan od najbogatijih i najskupljih gradova u SAD-u, piše Business Insider. Prosječna najamnina u gradu iznosi više od 4.500 dolara (30.199,48 kn) - što je dva i pol puta više od nacionalnog prosjeka. Uz to, prosječna cijena kuće iznosi 1,3 milijuna dolara (8.724.293,50 kn), što je 4,4 puta više od nacionalnog prosjeka cijena domova.

22. Njemačka

Prema studiji u Njemačkoj, studenti koji tamo žive u Berlinu u prosjeku potroše 850 eura (oko 6.350 kn) mjesečno na troškove života, a jedna web stranica izvještava da se,taj grad u usporedbi s drugim europskim gradovima općenito smatra jednim od najskupljih, s najvećim troškovima za najamninu.

21. Ujedinjeno Kraljevstvo

Kao što je naglasio financijski posrednik ABC Finance Limited, troškovi života u Velikoj Britaniji uvelike variraju - npr. Liverpool je jedno od najskupljih mjesta za kupnju namirnica, dok je grad Milton Keynes najskuplji općenito.  

20. Italija

Prema Borgenu, u Italiji  je jeftinije je kupiti lokalne artikle nego uvoznu robu. Big Mac je tako gotovo 10 dolara (67 kn) u Italiji, što je gotovo 4 dolara (oko 27 kn) više nego u SAD-u. Međutim, Italija nudi besplatnu zdravstvenu zaštitu s mogućnošću plaćanja privatnog osiguranja.

People walk the Via della Conciliazione leading to the Vatican City, in Rome

19. Austrija

Expatistan izvještava da su troškovi života u Austriji jeftiniji za 74 posto od ostatka zapadne Europe, iako su i dalje skuplji od 67 posto drugih zemalja svijeta.

Shutterstock

18. Finska

Finska se svrstava u jednu od najsretnijih zemalja na svijetu, unatoč visokim životnim troškovima. Projekt Borgen u 2017. izvijestio je da hrana u toj zemlji iznosi 120 posto europskog prosjeka, dok je cijena života u Helsinkiju, glavnom gradu države, dvostruko viša nego u ostatku Finske.

17. Nizozemska

Jedna studija u Nizozemskoj kaže kako troškovi života tamo 'uglavnom nisu veći od troškova života u Velikoj Britaniji'. Amsterdam je najskuplji grad u Nizozemskoj.

16. Južna Koreja

Prema bazi podataka o gradovima i zemljama širom svijeta Numbeo-u, troškovi života u Južnoj Koreji (bez troškova najma) su oko 8,10 posto viši nego troškovi u SAD-u - a najam u Južnoj Koreji je 44,59 posto niži nego u SAD-u.

15. Belgija

Expatica izvještava da su troškovi života u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije, 39 posto manji od troškova života u New Yorku i 23 posto manji od troškova života u Parizu.

14. Novi Zeland

Agencije na Novom Zelandu izvještavaju da kuća na Novom Zelandu u prosijeku košta 362.433,50 USD (2.434.745,98 kn), a da je grad Auckland najskuplje mjesto za život.

Dreamstime

13. Švedska

Numbeo izvještava da su troškovi života u Švedskoj gotovo 2,16 posto niži od cijena u SAD-u (bez stanarine). Uz to, najamnina u Švedskoj je za 36,17 posto manja nego u SAD-u. Međutim, švedska visoka stopa poreza na dobit stavlja zemlju visoko na ovaj popis.

Marin Bukljaš

12. Francuska

Expatica izvještava da su troškovi života u Parizu za 22 posto manji nego u New Yorku, deset posto manji od troškova Los Angelesa i 17 posto od onih u Londonu.

11. Australija

Australski stručnjaci za nekretnine kažu da prosječni troškovi života u Australiji za jednu osobu iznose oko 2.835 AUD (oko 13.076,39 kn) mjesečno, dok životni troškovi za četiri osobe iznose 5.378 USD mjesečno (oko 36.097 kn). 

REUTERS

10. Irska

International Citizens izvještava da su troškovi stanovanja u Irskoj viši nego u SAD-u, a neke četvrti imaju cijene usporedive s Londonom i New Yorkom. Irska, međutim, ima besplatno i subvencionirano zdravstvo.

9. Izrael

Numbeo izvještava da su životni troškovi Izraela za 14,58 posto viši od onih u SAD-u (najam nije uključen). Međutim, najam u Izraelu je 21,52 posto manji nego u Sjedinjenim Državama. 

8. Japan

Expatistan izvještava da je Japan treća najskuplja zemlja u Aziji, a troškovi života u toj zemlji premašuju visinu troškova u 80 posto zemalja svijeta.

24sata


7. Singapur

Prema Expatistanu, Singapur je druga najskuplja zemlja Azije, a troškovi života tamo su veći od troškova u 94 posto drugih zemalja.

6. Danska

Numbeo izvještava da su troškovi života u Kopenhagenu 14,44 posto niži nego oni u New Yorku, dok su životni troškovi u Aarhusu, drugom najvećem danskom gradu, za 19,38 posto niži nego u New Yorku. Međutim, cijene restorana čine Dansku jednom od najskupljih zemalja za ručak.

5. Luksemburg

Expatistan izvještava da su troškovi života u Luksemburgu veći nego u 81 posto drugih gradova zapadne Europe.

Putoholičari.com

4. Bahami

Numbeo izvještava da je najam stana na Bahamima za 9,41 posto jeftiniji nego u SAD-u, no cijene restorana u zemlji za 18,24 posto veće od SAD-a. 

3. Norveška

Expatistan izvještava da je Norveška treća najskuplja zemlja u cijeloj zapadnoj Europi, a troškovi života su viši nego u 95 posto drugih zemalja diljem svijeta.

2. Švicarska

Expatica navodi da su troškovi života u Zurichu, najvećem švicarskom gradu, približno jednaki troškovima života u New Yorku, iako je život tamo za 26 posto skuplji od života u Parizu i 63 posto skuplji od Bruxellesa.

1. Island

Numbeo izvještava da su troškovi života na Islandu oko 40,21 posto veći od onih u SAD-u (najam nije uključen). Uz to, najamnina na Islandu je 15,57 posto veća i od one u SAD-u.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite