Obavijesti

Lifestyle

Komentari 105

3D jajnici su spas za žene koje su ostale neplodne zbog raka

Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti moći dizajnirati i isprintati niz umjetnih organa i na taj način pomoći ljudima koji su danas osuđeni na čekanje organa na dugim listama

VIDEO

Jajnici su napravljeni od želatine koja je isprintana pomoću 3D printera, a njezin mrežasti oblik bi mogao držati folikule koji sadrže jajne stanice. Znanstveni uključeni u ovo istraživanje su izjavili da bi na ovaj način mogli pomoći ženama koje su ostale neplodne nakon liječenja raka.

Također, nadaju se da će u budućnosti moći dizajnirati i isprintati niz umjetnih organa i na taj način pomoći ljudima koji su danas osuđeni na čekanje organa na dugim listama ili na postupke kao što je dijaliza.

- Sveti Gral regenerativne medicine je presađivanje novih organa ljudima, bez potrebe za truplima, već pomoću stvaranja organskih struktura koje funkcioniraju i vraćaju zdravlje tkivu osobe kojoj su presađeni - izjavila je Teresa Woodruff, profesorica sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u.

Honda

- Uzbudljivi dio ovog novog otkrića je da ćemo moći izgraditi jajnike, za koje se nadamo da će jednoga dana pomoći obnoviti plodnost mladim ljudima koji su preživjeli rak, kao i djece u pubertetu koja su morala proći liječenje zbog kojih su ostali sterilizirani - nastavlja Woodruff za Independent.

Woodruff je objasnila da je ovo otkriće revolucionarno jer u prošlosti, što god znanstvenici probali, nisu uspjeli povratiti plodnost ljudima, a ovaj postupak bi trebao omogućiti ponovno stvaranje hormona estrogena i progesterona. Neplodni ljudi će moći imati djecu - prirodnim putem.

Presudni faktor kod ovog otkrića je da su miševi s umjetnim jajnicima nakon poroda uspjeli proizvesti i mlijeko, što je kod trudnoća prirodni rezultat normalnih hormonskih promjena u tijelu. 

Istraživanje objavljeno na portalu Nature.com je pokazalo da je postignut porod živih miševa koristeći samo protetski jajnik. Sve ostalo - angiogeni čimbenici rasta (koji se koriste za poticanje stvaranja novih krvnih žila), hormonska stimulacija i sami prijenos embrija - nisu bili potrebni.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni bi li ovakve proteze pomogli ljudima obnoviti plodnost, ali se nadaju da će daljnjim testiranjem ubrzo dobiti odgovor. Ali, ovaj revolucionarni postupak nije rješenje samo za neplodnost, već i za proizvodnju organa, tako da se istraživanja provode na oba polja.

Sama želatina je hidrogel napravljen od kolagena, koji se nalazi u ljudskim kostima i koži i potpuno je sigurno ga koristiti u proizvodnji organa. 

- Većina hidrogelova je jako slaba budući da se uglavnom sastoji od vode i često će se samo-urušiti. Pronašli smo pravu temperaturu za proizvodnju želatine koja joj omogućava da bude postojana i da se može nadograđivati drugim želatinastim strukturama. Nitko dosad nije uspio isprintati želatinu koja je samodostatna i geometrijski definirana - objašnjava profesorica Ramille Shah.

- Iz ljudske perspektive još smo jako daleko od mogućnosti da koristimo ovaj tretman, ali je ovo veliki korak naprijed - izjavila je dr. Jane Stewart, predstojnica Britanskog društva za plodnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje