Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

4 ulja u službi zdravlja: Ona će ojačati srce, imunitet i zube

4 ulja u službi zdravlja: Ona će ojačati srce, imunitet i zube
3

Ulje avokada čuva zdravlje srce i djeluje kao analgetik, sezamovo ulje štiti od karijesa, a orahovo ulje je saveznik u borbi sa stresom te jača imunološki sustav

VIDEO

Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravlje srca i imaju antikancerogena djelovanja, tvrde nutricionisti. Najbolja su ona ulja s niskim razinama zasićenih masti i visokim razinama polinezasićenih masti, piše Women's Health

Sezamovo ulje

Ovo je ulje saveznik u borbi s dijabetesom i karijesom na zubima. Sezamovo ulje obiluje antioksidansima i lignanima koji kontroliraju razinu šećera u krvi i smanjuju razinu "lošeg" kolesterola. 

Može se koristiti u pripremi jela, a najbolje ga je koristiti u kuhanju na umjerenoj vatri koja ne prelazi više od 180 Celzijevih stupnjeva. Visoke temperature uništavaju sve dobrobiti ulja. Obično se koristi u salatnim preljevima, marinadama i u kombinacijama s ribom i piletinom. 

Fotolia

Ulje avokada

I dok je sezamovo ulje odlična pomoć kod opeklina od sunca, ulje avokada smiruje upale i pospješuje regeneraciju kože. Ono je bogato beta karotenom, lecitinom i vitaminom E što ga čini dobrom bazom za pripremu raznih preparata za regeneraciju kože, osobito ožiljaka. 

Ulje avokada obiluje mononezasićenim masnoćama koje čuvaju zdravlje srca, poništavaju djelovanje slobodnih radikala i djeluje poput analgetika. Ulje sadrži i lutein koji pomaže dobar vid i štiti oči od oštećenja. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima. 

Orahovo ulje

Ovo je ulje slično kao i riblja ulja odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti i stresa. Orahovo ulje obiluje alfa-linolenskom kiselinom koja blokira masne stanice i pomaže u regulaciji imunološkog i živčanog sustava. 

Iako se koristi za kuhanje, treba izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak tjestenini, salatama i povrću. Slično kao i sezamovo, preporučuje ga se pohraniti u hladnjaku jer se lako kvari. 

Fotolia

Kokosovo ulje

Ovo ulje obiluje antioksidansima koji čine čuda za organizam i kožu stoga ne čudi što se kokosovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji. Ono tijelo opskrbljuje laurinskom kiselinom koja ima antimikrobna svojstva. 

Istraživanja su potvrdila da pomaže u regulaciji kolesterola, popravlja probavu i smanjuje masne naslage na trbuhu. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima ili uzimati dvije žličice na dan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi