Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

5 super recepata s marelicama

5 super recepata s marelicama

Marelice su izvor vitamina A, C, E, K i folata, kao i minerala poput kalija, bakra i mangana. Vitamin A, poznat i kao beta-karoten, posebno je važan za zdravlje očiju, dok vitamin C podržava imunološki sustav i zdravlje kože

Konzumacija marelica vrlo je korisna za zdravlje, bilo da ih jedete svježe, sušene ili kao dio raznih jela i napitaka. Visok sadržaj vlakana, kalija i antioksidansa u tom slasnom voću može pomoći u smanjenju razine kolesterola, regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca.

Kalij pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, što je ključno za pravilno funkcioniranje srca i mišića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svjetski je dan cheesecakea 01:11

1. Liker od marelica

Sastojci:

  •     1 kg zrelih marelica
  •     500 g šećera
  •     1 l rakije (najbolje lozovače)
  •     1 štapić vanilije

Priprema:

Marelice operite, prerežite napola i uklonite koštice. Stavite marelice u veliku staklenku, dodajte šećer i rakiju. Dodajte štapić vanilije.
Staklenku dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu oko 4-6 tjedana. Povremeno protresite staklenku kako bi se šećer otopio. Nakon što je liker odstajao, procijedite ga kroz finu gazu ili cjedilo i ulijte u čiste boce.

Nakon pandemije smo štedljivi, ali i dalje bacamo trećinu hrane
Nakon pandemije smo štedljivi, ali i dalje bacamo trećinu hrane

2. Pekmez od marelica

Sastojci:

  •     2 kg zrelih marelica
  •     1 kg šećera
  •     Sok od 1 limuna

Priprema:

Marelice operite, prerežite napola i uklonite koštice. Stavite marelice u veliku posudu za kuhanje, dodajte šećer i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok marelice ne omekšaju i šećer se potpuno ne otopi. Povećajte vatru i kuhajte još 20-30 minuta dok pekmez ne postigne željenu gustoću. Povremeno uklonite pjenu s površine. Vrući pekmez ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i okrenite staklenke naopako na 5 minuta kako bi se stvorio vakuum.

3. Kolač od marelica

Sastojci:

  •     200 g brašna
  •     150 g šećera
  •     100 g maslaca
  •     2 jaja
  •     1 žličica praška za pecivo
  •     200 ml mlijeka
  •     500 g svježih marelica
  •     Prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. U zdjeli izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, i dobro izmiksajte. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Marelice operite, prepolovite i uklonite koštice. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i posložite polovice marelica na vrh. Pecite 35-40 minuta dok kolač ne postane zlatno smeđi i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

4. Marelica tart

Sastojci:

  •     1 pakiranje lisnatog tijesta
  •     500 g svježih marelica
  •     100 g šećera
  •     50 g badema (mljevenih)
  •     1 žličica vanilin šećera
  •     1 jaje (za premazivanje)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za tart. Marelice operite, prepolovite i uklonite koštice. Pomiješajte mljevene bademe i šećer te ravnomjerno rasporedite po tijestu. Poredajte polovice marelica po tijestu, posipajte vanilin šećerom. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom. Pecite 25-30 minuta dok tart ne postane zlatno smeđi.

5. Kompot od marelica

Sastojci:

  •     1 kg zrelih marelica
  •     500 ml vode
  •     300 g šećera
  •     1 štapić cimeta
  •     2 klinčića
Apricot jam in glass bowl with mint leaf on wooden table

Priprema:

Marelice operite, prepolovite i uklonite koštice. U loncu zagrijte vodu, šećer, cimet i klinčiće dok ne proključa. Dodajte marelice i smanjite vatru. Kuhajte 10-15 minuta dok marelice ne omekšaju. Kompot ulijte u sterilizirane staklenke dok je još vruć i zatvorite poklopcima. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije spremanja u hladnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 13. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept
JEDNOSTAVNO JE

Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept

Za umak od maslaca trebaju vam dvije žlice maslaca i žličica slatke paprike, a umak od jogurta napravite od dvije šalice grčkog jogurta, dva češnja češnjaka, soka od pola limuna i prstohvata soli