
Marelice su izvor vitamina A, C, E, K i folata, kao i minerala poput kalija, bakra i mangana. Vitamin A, poznat i kao beta-karoten, posebno je važan za zdravlje očiju, dok vitamin C podržava imunološki sustav i zdravlje kože
Lifestyle
Komentari 1Marelice su izvor vitamina A, C, E, K i folata, kao i minerala poput kalija, bakra i mangana. Vitamin A, poznat i kao beta-karoten, posebno je važan za zdravlje očiju, dok vitamin C podržava imunološki sustav i zdravlje kože
Konzumacija marelica vrlo je korisna za zdravlje, bilo da ih jedete svježe, sušene ili kao dio raznih jela i napitaka. Visok sadržaj vlakana, kalija i antioksidansa u tom slasnom voću može pomoći u smanjenju razine kolesterola, regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca.
Kalij pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, što je ključno za pravilno funkcioniranje srca i mišića.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
Priprema:
Marelice operite, prerežite napola i uklonite koštice. Stavite marelice u veliku staklenku, dodajte šećer i rakiju. Dodajte štapić vanilije.
Staklenku dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu oko 4-6 tjedana. Povremeno protresite staklenku kako bi se šećer otopio. Nakon što je liker odstajao, procijedite ga kroz finu gazu ili cjedilo i ulijte u čiste boce.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+
Sastojci:
Priprema:
Marelice operite, prerežite napola i uklonite koštice. Stavite marelice u veliku posudu za kuhanje, dodajte šećer i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok marelice ne omekšaju i šećer se potpuno ne otopi. Povećajte vatru i kuhajte još 20-30 minuta dok pekmez ne postigne željenu gustoću. Povremeno uklonite pjenu s površine. Vrući pekmez ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i okrenite staklenke naopako na 5 minuta kako bi se stvorio vakuum.
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. U zdjeli izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, i dobro izmiksajte. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Marelice operite, prepolovite i uklonite koštice. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i posložite polovice marelica na vrh. Pecite 35-40 minuta dok kolač ne postane zlatno smeđi i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za tart. Marelice operite, prepolovite i uklonite koštice. Pomiješajte mljevene bademe i šećer te ravnomjerno rasporedite po tijestu. Poredajte polovice marelica po tijestu, posipajte vanilin šećerom. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom. Pecite 25-30 minuta dok tart ne postane zlatno smeđi.
Sastojci:
Priprema:
Marelice operite, prepolovite i uklonite koštice. U loncu zagrijte vodu, šećer, cimet i klinčiće dok ne proključa. Dodajte marelice i smanjite vatru. Kuhajte 10-15 minuta dok marelice ne omekšaju. Kompot ulijte u sterilizirane staklenke dok je još vruć i zatvorite poklopcima. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije spremanja u hladnjak.