Lifestyle

Komentari 25

6 životnih lekcija koje nećete naučiti u školi, a neophodne su

6 životnih lekcija koje nećete naučiti u školi, a neophodne su

Naučite kako se brinuti o sebi, osluškujte svoje tijelo i brinite se za njega, ne zanemarujte svoju intuiciju i naučite prihvatiti samoga sebe kako biste bili mirniji i ispunjeniji

Što smo stariji, svjesniji smo da postoji toliko životnih vještina koje moramo naučiti sami. Ovo su šest ključnih vještina koje se ne  uče u školi, a neophodne su:

1. Prihvatiti samoga sebe

Živimo u svijetu u kojem smo preplavljeni slikama i porukama u medijima koji nas pokušavaju uvjeriti da trebamo promijeniti sebe. Međutim, nitko nas ne može naučiti kako prihvatiti sebe. To je unutarnji posao koji započinje s namjerom da izaberete sebe, a ne ostale. Naša sreća i duševni mir nam trebaju biti prioritet u odnosu na prijatelje, obitelj i ostatak svijeta.

Woman in nature viewing her mirror image

Jednom kada odlučite prihvatiti sebe i ono što želite, ostatak života provest ćete poštivajući sebe.

2. Briga o sebi

Netko se okreće jogi, meditaciji, čitanju, glazbi ili umjetnosti. Međutim, ne postoji jedna metoda koja bi bila učinkovita za sve. Svatko ima neki svoj način na koji se brine o sebi. 

Što prije naučite što trebate da se opustite to ćete bolje podnositi stresne životne trenutke.

3. Praštanje

Praštanje je nešto što sami moramo naučiti. Nitko nam ne može objasniti zašto 'trebamo' oprostiti drugima. Ljudi će nam reći da ćemo se tako riješiti ljutnje i bijesa, da će nam praštanje pomoći da nastavimo dalje odnos ili da ćemo steći suosjećanje i razumijevanje za drugu stranu.

Detail of African kids holding hands.

4. Umjetnost učenja

 Nitko nas ne može naučiti kako treba učiti. Netko uči vizualno, drugi uče kroz čitanje, dok neki uče pisanjem. 

Što prije naučite kako vi najbolje učite, to će vam biti lakše uspjeti u školi, karijeri i šire.

 5. Prihvatiti svoju intuiciju

Čim naučite slušati svoje tijelo, bolje ćete živjeti. Kada osjećate da vam treba čaša vode, nemojte zanemariti taj osjećaj. Prekinite što radite i popijte čašu vode. Ako se osjećate zatrpano, stanite i umirite um i živce. Ovakav način življenja je ono što vam treba da uživate u životu.

Fotolia

6. Samopouzdanje

'Bez tvog pristanka nitko ne može izazvati u tebi osjećaj manje vrijednosti', rekla je jednom Eleanor Roosevelt. I bila je u pravu! Samopouzdanje dolazi iznutra. Nažalost, nitko nas ne može naučiti kako povećati unutarnje samopouzdanje. To moramo sami naučiti, a kada ga steknemo osjećat ćemo se kao jedini vladari svog života, prenosi Business Reader.