7 najstarijih životinja na svijetu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

7 najstarijih životinja na svijetu

7 najstarijih životinja na svijetu

Teško je otkriti koje su životinje najdugovječnije jer neke ne 'igraju po pravilima'. Besmrtne meduze se kloniraju u svom stadiju mladog polipa, fazi u koju se mogu vratiti kasnije u životu, zato su izvan konkurencije

VIDEO

Studija u časopisu Current Biology otkrila je popis sedam najstarijih životinja na svijetu.

Ovo su najstarije životinje na svijetu:

  •  1. Dubokomorske spužve ​​2300-18 000 godina
  •  2. Grenlandski morski pas 400-500 godina
  •  3. Ocean Quahog 200-500 godina
  •  4. Grenlandski kit 200 godina
  •  5. Kamenjarka 100-200 godina
  •  6. Crveni morski jež 100-200 godina
  •  7. Golema kornjača Aldabra 189 godina i više

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

morski zekan 02:25

1. Dubokomorske spužve - ​​2300-18 000 godina

Vrsta dubokomorske staklene spužve (Monorhaphis chuni) proizvodi iznimno dugu skeletnu strukturu, napravljenu od silicija, sa spužvastim dijelom na vrhu.

Slično kao godovi drveća, slojevi silicija bilježe klimatske fluktuacije kao i starost životinje. Studija o sastavu oceana tijekom vremena iz 2017. koja je uključivala spikule M. chuni procjenjuje da su stare između 5000 i 18 000 godina.

Godine 2008., druga studija koja je proučavala stopu rasta divovske bačvaste spužve (Xestospongia muta) procijenila je da mogu živjeti više od 2300 godina.

2. Grenlandski morski pas - 400-500 godina

Iako se sporo kreću i obično su zaslijepljeni očnim parazitima, grenlandski morski psi (Somniosus microcephalus) i dalje su jedan od najvećih grabežljivaca na Arktiku i najdugovječniji kralješnjaci na svijetu.

Studija iz 2016. o grenlandskom morskom psu od 16 stopa, koji je ulovljen u ribarske mreže kao usputni ulov, upotrijebila je novu tehniku ​​za utvrđivanje starosti životinje.

Radiokarbonskim datiranjem proteina unutar njihovih očiju, koji se formira prije rođenja i ostaje sposoban za život tijekom života, znanstvenici su procijenili da je primjerak star oko 392 godine, manje ili više 120 godina. To sugerira da morski psi mogu živjeti između 272 i 512 godina.

3. Islandska školjka - 200-500 godina

Ove hladnovodne školjke (Arctica islandica) često žive više od 200 godina.

Najstarija poznata jedinka bila je zrela jedinka stara 507 godina po imenu mekušac Ming, koju su 2006. godine prikupili znanstvenici istraživači s islandskog grebena.

Starost im se određuje brojanjem linija na ljušturi, od kojih su neke iznimno fine, a Mingovu pravu dob nisu utvrdili sve do 2013. To je uspjelo istraživačima sa Sveučilišta Bangor u Velikoj Britaniji. Životinja bi se vjerojatno rodila 1499., u vrijeme dinastije Ming, otuda i njen nadimak.

4. Grenlandski kit - 200 godina

Analiza vrhova harpuna pronađenih u salu grenlandskih kitova (Balaena mysticetus) jedan je od načina na koji su znanstvenici utvrdili da mogu živjeti do dva stoljeća.

Biolozi koji rade s domorodačkim kitolovcima na sjevernoj Aljasci pronašli su ugrađene vrhove harpuna za koje se procjenjuje da datiraju iz 1890-ih.

Znanstvenici su također analizirali tkivo oka skupine grenlandskih kitova i zaključili da je jedna od životinja bila stara 211 godina u trenutku smrti. Grenlandski kitovi, koji su ime dobili po visokoj krivulji svojih usta poput luka, jedna su od 14 vrsta usatih kitova i jedini koji žive na Arktiku tijekom cijele godine.

5. Kamenjarka - 100-200 godina

Neke vrste iz roda Sebastes dožive 100 do 200 godina (ako ne završe na nečijem tanjuru). Ove se ribe ne počinju razmnožavati sve dok ne navrše 25 godina, a spor rast čini ih osjetljivima na pretjerani izlov.

6. Crveni morski jež - 100-200 godina

Crveni morski ježevi (Strongylocentrotus franciscanus) jedu uglavnom alge. Mogu živjeti čak 200 godina i, osim što rastu malo više svake godine, ne pokazuju znakove starenja - čak održavaju svoje reproduktivne sposobnosti.

Mogu umrijeti kao žrtva predatora, pecanja ili neke specifične bolesti, ali vrlo rijetko od starosti.

7. Golema kornjača Aldabra - 192 godine i više

Kada bi se na ovom popisu našle najpoznatije dugovječne životinje, divovske kornjače Aldabra (Aldabrachelys gigantea) sigurno bi bile na vrhu.

Na otoku Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu, sejšelska divovska kornjača (podvrsta Aldabra) po imenu Jonathan trenutno drži Guinnessov svjetski rekord kao najstarija kopnena životinja sa 192 godine.

Jonathan je rođen 1832. godine, kada su Charlesa Darwina još tri godine dijelile od dolaska na Galápagos, piše Mentalfloss.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama