Lifestyle

Komentari 0

7 vrsta cvijeća koje cvjeta samo noću: Zamislite imati ih u vrtu

7 vrsta cvijeća koje cvjeta samo noću: Zamislite imati ih u vrtu

To su biljke koje otvaraju svoje divne cvjetove u sumrak, a zatvaraju s prvim zrakama jutarnjeg sunca. Neke eventualno ostanu i duže rascvjetane, ako je dan oblačan

Postoje biljke kojima je noć najdraže doba, ovo su neke od njih:

1. Noćurak (Oenothera biennis)

Kao što mu i samo ime da naslutiti, ovaj divan cvijet svoje latice otvara u sumrak.

2. Mjesečev cvijet (Ipomoea)

Ovi lijepi cvjetovi obično su bijele ili ružičaste boje, otvaraju se navečer i ne zatvaraju se do izlaska sunca. Kada je vani oblačno, znaju držati cvijet otvorenim i nakon zore.

3. Noćna gladiola (Gladiolus tristis)

Ovi svijetlo-žuti cvjetovi nisu samo predivni, već ispuštaju i vrlo aromatičan miris. Noćne gladiole znaju narasti do četiri metra u visinu.

4. Kužnjak (Datura stramonium L.)

Cvjetovi ove zanimljive biljke dolaze u nijansama ružičaste, ljubičaste, žute ili bijele boje. I dok cvjetovi ugodno mirišu, lišće ove biljke nije ugodno mirisati. Ova biljka je vrlo otrovna.

5. Jasmin (Jasminum)

Mnogi vole imati ovu biljku u vrtu jer miriše izuzetno ugodno. Jasminu se cvijeće otvara kada padne mrak, a zatvara s prvim jutarnjim zrakama sunca. U Indiji ga nazivaju 'kraljicom noći'.

6. Orijentalni ljiljan (Lilium 'Casa Blanca')

Ima velike cvjetove koji predivno mirišu i izgledaju veličanstveno kada ih obasja mjesečina. Na stabljici zna biti šest do osam cvjetova.

7. Ljubičina (Matthiola bicornis)

Noćna frajla je drugi naš naziv za ovu biljku koja noću otvara svoje nježne cvjetove koji mogu biti ljubičaste, bijele i žute boje. Miris cvjetova je prekrasno opojan tako da je teško prestati mirisati ga.

Najčitaniji članci