Obavijesti

Lifestyle

Komentari 122

8 situacija u braku ili vezi kada je posve u redu biti sebičan

8 situacija u braku ili vezi kada je posve u redu biti sebičan
1

Povremeno "ne" naučit će partnera da više cijeni vaše slobodno vrijeme, a stavljanje svojih potreba ispred drugih pomoći će da se osjećate bolje u vlastitoj koži

VIDEO

Brak i veza zahtijevaju puno truda, no važno je pritom brinuti se i za sebe, a ne samo za partnera. Ženama to osobito teško pada, ali malo sebičnosti sačuvat će zdrav razum i odnos, objasnila je američka klinička psihologinja Andra Brosh.

1. "Više se ne prepoznajem u ogledalu"

Nemate vremena za sebe, prestali ste ići na treninge, a izrast se vidi iz aviona? Iako zvuči vrlo ružno i neugodno, ako vam ovo postane rutina, na putu ste da izgubite sebe. Vrlo lako bi se mogli ne prepoznati u zrcalu i pitati se što vam se desilo. Održavanje frizure ne zahtijeva da odete na put od dva tjedna već na dva sata kod frizera. Odlučite što želite, napravite plan, zadužite nekog drugog ako možete i ni u kojem slučaju ne odustajte od sebe. Tako ćete biti zadovoljniji sobom, ali i s drugima, dodala je dr. Brosh. 

2. Svi drugi su uvijek na prvom mjestu

Lakše se brinuti za sve druge nego priznati da i vama treba pažnje. To je velik pritisak za podnijeti pa je najbolje priznati da ipak ne možete sve sami. Dobro je sva zaduženja dijeliti s partnerom i povremeno si priuštiti odmor. Solo vrijeme idealno je za promišljanje i punjenje baterija, a pomoći će da se lakše nosite s obavezama koje slijede.

3. Briga o djeci bi trebala biti zajednička

Žene smatraju kako su djeca njihova briga, no zapravo bi u odgoju partner trebao ravnopravno sudjelovati. Tako u odnosu treba postaviti pravila tko ih i kada čuva, tako da i jedno i drugo mogu uživati u slobodnom vremenu, savjetuje dr. Brosh. 

4. Stanka usred svađe

Svađe su intenzivne i partneri u afektu mogu izgovoriti stvari koje zapravo ne misle. Upravo zbog toga poželjno je uzeti stanku od dva do tri sata i opustiti se, šopingirati ili otići na kavu. To će pomoći da stvari sagledate na novi način te odlučite kako želite dalje nastaviti, napomenula je američka stručnjakinja za veze Whitney Casey. 

5. Bez pasivno-agresivnih nastupa

Muškarci vole direktan odnos u kojem ne trebaju čitati misli, pa treba biti otvoren i na početku reći što vam sve smeta. Što duže šutite, frustracije će se sve više nakupljati, a to može dovesti do zamjeranja. 

6. Jednostavno recite "ne"

Iako veza zahtijeva kompromis, ponekad je važno svoje interese staviti ispred drugih. Sebičnost i povremeno "ne" naučit će druge da više cijene vaše vrijeme i obaveze, ali i sačuvati vaš razum. 

7. Nizak libido

Nizak libido najčešće je posljedica dubljih problema kao što su nakupljena ljutnja i zamjeranje. Takvo stanje zahtjeva malo samoće i promišljanja, a prvi korak je dnevnik u koji možete napisati sve što vas muči. Nakon što prepoznate probleme razgovarajte s partnerom i dajte mu do znanja što od njega očekujte, a potom izdvojite vikend samo za vas dvoje. Bijeg od obaveza idealna je prilika da se ponovno povežete, istaknula je američka bračna terapeutkinja Carin Goldstein. 

8. Njegove su potrebe važnije od vaših

Žene se boje reći da nešto ne žele, pa puštaju partneru da odlučuje o svemu, od najmanjih sitnica do važnih životnih odluka. Ako su odjednom njegove potrebe postale važnije od vaših, vrijeme je da razmislite. Preveliko davanje s vremenom neće ni jednom ni drugom donijeti ništa dobro. Tu je dobro biti malo sebičan. Jasno recite što želite i što ne želite i ustrajte u tome, a partneru dajte do znanja da trebate zajedno odlučivati, dodala je Goldstein. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam