Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3
Foto: Ievgen Chabanov
LAKO SE PRERAČUNATI

9 stvari koje zaboravljamo prati i 9 onih koji peremo prečesto

Grudnjake, tajice, traperice ili zavjese peremo najčešće po osobnom nahođenju, vidljivoj prljavštini ili zbog lošeg mirisa, no svaka od tih stvari zbog svoje strukture ima rok trajanja koji se može smanjiti čestim pranjem

Jeste li znali da, prema određenim statistikama, 90% odjeće koju peremo nije prljavo. Istodobno, dok peremo jedan odjevni predmet, zaboravljamo na drugi koji bi se odmah trebao oprati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Top savjeti za čišćenje dnevnog boravka 01:33

 

1. Tajice i traperice

Često pranje traperica ispire boju, a tkanina tako izgubi svoj prvotni oblik. Isto tako, ako traperice perete često na visokim temperaturama nemojte se iznenaditi ako vam se skupe u pranju. 

Ilustracije traperica

Problem pripijene odjeće poput tajice je taj što dobro upija znoj i stvara povoljno okruženje za rast bakterija što rezultira pojavom neugodnih mirisa. Ako tajice nosite svakodnevno, možete ih oprati nakon 2 do 3 nošenja, ali ako ih koristite za aktivne sportove, operite ih nakon svakog treninga.

2. Sportski grudnjak i običan grudnjak

Ako imate više komada grudnjaka možete ih mijenjati svaki dan. Tako ćete ih što rjeđe prati. To pomaže da zadrže dobar izgled, kao i da sačuvaju oblik i ne istegnu se. Sportske grudnjake, međutim, trebalo bi oprati nakon svakog nošenja.

3. Kupaonski tepih 

Tepisi u kupaonici se prljaju češće nego što mnogi misle. Hodamo po njima u papučama u toploj i vlažnoj prostoriji koja je idealno okruženje za rast bakterija i plijesni. Tepihe perite jednom tjedno.

4. Šilterica i kapa

Ako ne nosite istu kapu tijekom cijele jesensko-zimske sezone, dovoljno ju je oprati jednom u 2 mjeseca ili 3 puta u sezoni. Većina kapa se može prati u perilici bez narušavanja kvalitete, međutim, uvijek pročitajte etiketu za pranje.

Šilterice se preporučuju ručno prati dva puta ljeti u hladnoj vodi.

5. Jastučnica i posteljina

Prašina prikupljena na posteljini sadrži viruse, bakterije i druge štetne mikroorganizme. Kad ih stalno udišete, postoji rizik od razvoja alergijskih reakcija, otežanog disanja i iritacije sluznice. Mrtve stanice ljudske kože hrana su grinjama. Da biste izbjegli takve probleme, bolje je prati posteljinu jednom u 10 dana.

Ne zaboravite obratiti posebnu pozornost na jastučnice - trebali biste ih mijenjati ​​češće od ostale posteljine. Na njima se nakupljaju ostaci šminke, sebuma i bakterija što može uzrokovati pojavu akni i drugih kožnih osipa.

6. Prekrivač i pokrivač

Ako u perilicu rublja stavite pokrivač zajedno s posteljinom, prestanite. Njega treba čistiti jednom u 2 mjeseca jer ne dodiruje vašu kožu tako često.

Kad je riječ o pokrivačima u koje se zamotate, obratite pažnju na učestalost korištenja. Obično se peru jednom mjesečno.

7. Jakna i kaput

Jakne treba prati najviše jednom u 3 mjeseca u hladnoj vodi. Većina kaputa ne može se ručno prati, a kako ne biste uništili tkaninu, kapute je bolje nositi na kemijsko čišćenje ako vam je prijeko potrebno pranje.

8. Jastuk i poplun

Nečistoća, masnoća s kose i kože prodire u jastuke i može uzrokovati razmnožavanje gljivica. Ako koristite jastučnicu, tada će biti dovoljno čišćenje jastuka jednom u 3 mjeseca. Istodobno, same krevete treba čistiti jednom mjesečno.

Poplune treba čistiti jednom u 6 mjeseci. Ne prljaju se kao jastuci.

9. Til i zavjese

Zavjese koje vise na bočnim stranama prozora trebaju se čistiti jednom godišnje pod uvjetom da ih redovito usisavate. To sprečava skupljanje različitih mikroorganizama poput grinja.

Til visi po sredini i zarobljava prljavštinu i prašinu koja leti u dom s otvorenih prozora. Zato ga treba čistiti najmanje jednom u pola godine. Kuhinjske zavjese treba čistiti još češće.

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku