Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13
Foto: Emica Elvedji/Pixsell, 24sata video
SVE ZA LJUBAV

Afro đir u Zagrebu: Od pletenica do noktiju u originalnom salonu

Supruga Hrvata upoznala je u kafiću, a on je bio česti gost. Kaže kako se zaljubila preko ušiju, vjenčali su se i nakon što je zatrudnjela odlučili su odgajati djecu u Hrvatskoj te ovdje otvorila i salon za uljepšavanje

Prije deset godina sam došla u Hrvatsku, za mnoge ljude sam bila prva crna osoba koju vide u životu. Kad sam rodila djecu, još su više buljili, ali sad je drugačije. Svi nas vole i mi obožavamo Hrvatsku i ljude. Podsjećaju nas na naše Nigerijce. Rekla nam je to Ewomazino Margić (39), mama tri djevojčice: Tyre (9) i blizanki Sharon i Naomi (7) te osnivačica prvog studija za afričko uljepšavanje u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Afro salon u Zagrebu 02:56

Ewomazino prijatelji zovu Zizi zbog lakšeg izgovora pa je i salon nazvala Zizi studio, a smjestila ga je na zagrebačkoj Trešnjevci. Osim afričkih frizura, pletenica i afričkih preparata za kosu, nudi i sve druge standardne usluge šišanja, ali i manikuru, pedikuru, uređivanje obrva, masaže, depilaciju... Razlog velike ponude je jednostavan.

Zizi kaže kako oduvijek sanja o studiju

- U Hrvatsku sam došla prije desetak godina i većinu smo vremena proveli u Rijeci. Tek smo ove godine u veljači došli u Zagreb. U Rijeci sam završila brojne edukacije. Znala sam da u Hrvatskoj nema ničega sličnog pa sam prepoznala u tome potencijal. Zasad nas je troje zaposleno i širit ćemo se - priča nam Zizi na mješavini hrvatskog i engleskog jezika. Kaže, zna hrvatski, ali ipak se lakše snalazi s engleskim. 

Studio je otvorila ovaj tjedan, a specijalizirani su za afričke pletenice koje su zadnjih nekoliko sezona jako popularne i u Hrvatskoj.

Savladala sve tehnike 

- Kosa bijelih žena je prekrasna i laka, lako ju je održavati, dok je kosa afričkih žena teška, oštra i moramo koristiti desetine preparata ako je želimo ukrotiti jer raste u širinu i visinu. Zato i radimo pletenice, da je ukrotimo - kaže i dodaje kako je pletenje težak posao, zahtijeva osmosatnu koncentraciju i stajanje na nogama.

Pletenice mogu biti raznih boja i dužina, a postoje razne tehnike pletenja. U kosu se dodaju ekstenzije koje je potrebno uplesti u korijenu i to je najdugotrajniji dio koji zahtijeva i najviše koncentracije i spretnosti, ali Zizi kaže kako to nije teško naučiti. Ona je u 15 godina pletenja savladala sve tehnike, a ujedno joj je to i najdraži posao.

Pletenice se nose nekoliko mjeseci, odnosno dok ne izraste prirodna kosa, a potom se rade nove. Barem je tako u Africi. Kaže kako Hrvatice najčešće pletenice biraju u ljeto jer su zahvalna i jednostavna frizura koja ne zahtijeva previše brige, rjeđe se pere, a pozitivno je što je zaštićena od vanjskih utjecaja i oštećenja poput peglanja, feniranja, bojenja i sl. Otplitanje traje također nekoliko sati, a Zizi kaže kako je najbolje da to također radi profesionalac jer on raščešljava i njeguje svaki pramen. Cijena ovisi o dužini kose.

Sve stiže iz Afrike

Osim pletenica, u studiju je moguće naručiti i staviti perike. Vlasnica dio asortimana, perika i proizvoda nabavlja i iz Afrike kako bi sve bilo autentično i sigurno. 

Najbitnije joj je ponuditi kvalitetu jer je uvjerena kako joj se upravo zbog toga te stručnosti i vještina klijenti vraćaju. Po pitanju manikure kaže kako se afričke žene najviše razlikuju od Hrvatica jer ne geliraju nokte, nego lijepe umjetne nokte raznih dužina, a zajednička im je ljubav prema raznim bojama i uzorcima.

Zizine kćeri najviše vole uređivanje noktiju, a mama kaže i kako pomognu s pletenjem. U afričkom Lagosu, odakle Zizi potječe, otvorila je i vodila kafić.

Zagrepčani divni ljudi

- Kod uređivanja noktiju, obrva ili masiranja klijenata moraš biti stopostotno koncentriran i ozbiljan, tu se radi o njihovu zdravlju, tijelu i mora se paziti. U kafiću se družiš, piješ s ljudima, opušteni su i oni i ti, nema puno briga - objašnjava.

Strpljiva je i po pitanju hrvatske birokracije koja joj je stvorila brojne probleme, ali uz potporu obitelji i prijatelja uspjela je ostvariti životni san. Supruga Hrvata koji radi u Africi upoznala je u kafiću, a on je bio česti gost. Kaže kako se zaljubila preko ušiju, vjenčali su se i nakon što je zatrudnjela odlučili su odgajati djecu u Hrvatskoj.

Cure obožavaju Bundek i Maksimir, nakon škole idemo se šetati ili igrati na igralištima, objašnjava Zizi. Dosad je proputovala većinu zemlje, očarale su je Plitvice i Dubrovnik. Kaže kako se veseli budućnosti, a želja joj je stvoriti obiteljski biznis te educirati druge ljude i prenijeti im dašak Afrike. Djevojčice ljeta provode na Rabu kod djeda i bake i obožavaju more. Kaže i kako je hrvatska kuhinja slična afričkoj, samo što se u sve dodaje ljuta paprika.

 

 

Komentari 13
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje