Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Afrodizijaci: Vrgoračka bikla i zagorski med za više strasti

Afrodizijaci: Vrgoračka bikla i zagorski med za više strasti
6

Ružičasto piće koje pruža snagu i opušta pili su i drevni Grci prije napada na Troju, a bikla se tradicionalno u Zagori koristila kao napitak za davanje snage i veći libido

VIDEO

U vrgoračkom kraju još se od davnina štovalo te čuvalo vinovu lozu i kozu. Zaslužne su za fini krepki napitak koji “podiže” raspoloženje.

Bikla je zauzimala važno mjesto na južnodalmatinskim otocima i u Dalmatinskoj zagori, osobito u teškim životnim uvjetima kad je pružala snagu, ali i služila za opuštanje uz ognjište nakon napornoga radnog dana. Vrenjem mošta i zrenjem vina bikla postaje sve jača, mijenja boju do tamnije te kao takva pije se mjesecima. Prema iskustvu ljubitelja, bikliti se može crnim vinom tijekom cijele godine.

- Prema legendi, bikla se prenijela u Zagoru s otoka Hvara i Brača koji su bili grčke kolonije, a prema kulinarskim istraživanjima književnika i gastronoma Veljka Barbierija, biklu su pili i stari Grci koji su prije napada na Troju pili piće od vina mlijeka i krvi - objašnjava voditeljica Turističkog ureda grada Vrgorca Željka Opačak.

Na seoskom gospodarstvu Željka i Dragice Borovac saznajemo da je uobičajen recept oko sedam dijela mladoga crnog vina na koje idu tri dijela kozjeg mlijeka.

- Važno je miješati napitak da se ne prosiri - objašnjava Dragica.

Biklu su u prošlosti pila i djeca, a danas uglavnom piju muškarci, ali i žene jer, kako rekoše Vrgorčani, bikla je pravi afrodizijak. Dok vještinom na kojoj bi joj pozavidjele mnoge žene još u mlado slatko crno vino ulijeva kozje mlijeko, Anđelka Jukić otkriva još jedan specijalitet od mošta specifičan za ovaj kraj.

- Ćupter, desert od mošta, grisa, oraha i badema, delicija je koju su u prošlosti pripremale naše prabake i bake te ga danas rijetko tko sprema - priča nam Anđelka.

Kao poticaj udvaranju služi i čaša vina od loze prča, kažu mještani Sućurja na Hvaru, odakle potječe. Dubrovčani uživaju u likeru od ružinih latica koji navodno diže raspoloženje i potiče libido.

Kod Đure i Jasne Košćak svi dolaze po ‘recept’ za bolje raspoloženje

Pa vidite kak’ mi je cijelo selo veselo. Žene nisu nikad loše volje, a zna se kad je žena vesela. I moja Jasna je uvijek vrckava, smije se Đuro Košćak (48) iz Remetinca kraj Novog Marofa.

Đuro i supruga Jasna (46) odlaskom u mirovinu - on u vojnu zbog invaliditeta, a ona zbog propasti Varteksa i bolesti ruku koju je zaradila na poslu, 2007. otvorili su OPG. Počeli su sa sadnjom lješnjaka, a Jasna se bacila na istraživanje i pripremila prirodni afrodizijak, pržene lješnjake u bagremovu medu.

- Pitajte moju ženu je li to stvarno afrodizijak. Ona veli da je - kaže nam veseli Đuro.

U njihovu proizvodu već godinama uživa cijelo selo, a kako se vrlo brzo pročulo za “čudotvorni specijalitet” obitelji Košćak, u Remetinec narudžbe stižu iz cijele Hrvatske.

- Svi kupci nam se vraćaju i, kad ih pitamo je l’ djeluje, samo namiguju - kaže Jasna.

Neki kupuju za supružnike, neki za ljubavnike. Kaže Đuro da bi i političari trebali redovito jesti njihov proizvod pa bi im seks bio drukčiji.

- Ne bi ga upražnjavali s narodom - misli Đuro.

Jasna o afrodizijačkim iskustvima samo mudro šuti i vrckavo se smješka. Đuro kaže da lješnjake u medu jede redovito, a misli da i supruga, sudeći prema raspoloženju, ne propušta po žličicu na dan. Lješnjake pakiraju u bočicu od decilitra.

- To se jede prema potrebi. Kad se zaželite slatkog ili kad se spremate za urnebesan provod - šaljiv je bračni par Košćak.

Proizvod je neškodljiv i sto posto ekološki. Med nabavljaju od susjeda, a lješnjake uzgajaju na oko sedam tisuća četvornih metara zemlje.

Ocat od bazge 

Đuro i Jasna proizvode i Bazgy, domaći ocat od bobica bazge. I za njega kažu da ima afrodizijačka svojstva jer pozitivno djeluje na zdravlje, čisti organizam, odličan je antioksidans, čisti krv te smanjuje kolesterol i visoki tlak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith