Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Ako svaki dan jedete prženu hranu, možete prije umrijeti

Spojevi koji nastanu oksidacijom nisu problem samo za krvne žile, nego i za probavni sustav i crijeva, što također može utjecati na povećani rizik od brojnih bolesti, pa i smrti

Foto: Dreamstime
12 komentara

Ako jedete jednu ili više porcija pržene hrane svaki dan, imate oko 8 posto veći rizik od prerane smrti, pokazuje nova studija koju je objavio medicinski časopis BMJ. Pritom oni koji preferiraju prženu piletinu i konzumiraju je često, rizik od rane smrti time povećavaju za 13 posto (pri čemu je rizik od smrti zbog komplikacija s krvnim žilama i srcem oko 12 posto veći), dok je za ljubitelje pržene ribe ukupan rizik nešto niži, oko 7 posto. Istraživači su, doduše, promatrali samo žene u menopauzi, no ističu da se rezultati mogu primijeniti i na druge skupine ljudi, bez obzira na dob ili spol. 

- Preporuka da prženu hranu treba izbjegavati, odnosno ograničiti svakako vrijedi za sve ljude. Naime, prženje je problematično zbog 'ponašanja' ulja na visokim temperaturama. Kod zagrijavanja na visokoj temperaturi, dolazi do oksidacije i otpuštanja tvari koje s vremenom značajno utječu na začepljenje krvnih žila - komentira nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dodaje kako spojevi koji nastanu oksidacijom nisu problem samo za krvne žile, nego i za probavni sustav i crijeva, što također može utjecati na povećani rizik od brojnih bolesti, pa i smrti. Dodatni je problem i u tome što se pržena hrana priprema tako da 'upije' puno masti, što također negativno utječe na krvne žile, pojašnjava sugovornica.     

SAVRŠENI RECEPT IZ VODNJANA Državni prvak: Tijesto za pizzu treba 'odmarati' barem 18 sati

Studija je, inače, obuhvatila podatke iz upitnika kojim je procijenjena prehrana 106.966 žena u dobi između 50 i  79 godina, čije su navike praćene tijekom 18 godina, do veljače 2017. godine. Morale su zabilježiti svaki obrok pržene hrane, bilo da je riječ o piletini, ribi, pomfritu, čipsu, ili tortiljama. Tijekom tog razdoblja, umrlo je 31.588 žena. Oko 8400 njih umrlo je od posljedica kardiovaskularnih bolesti, dok su ostale umrle uslijed drugih uzroka. 

Overweight woman hands beating chicken breasts with meat hammer, NEKA BUDE SAVRŠENO 7 odličnih savjeta za pripremu pilećih prsa - većina ih ne zna

- Česta konzumacija pržene hrane je gotovo uobičajena u SAD-u, no danas je to običaj i u drugim dijelovima svijeta, a još uvijek ne znamo dovoljno o utjecaju te hrane na ukupno zdravlje - upozorio je dr. Wei Bao, epidemiolog sa Sveučilišta Iowa i suautor studije.

Istaknuo je da su i neka prethodna istraživanja pokazala vezu između česte konzumacije pržene hrane i povećanog rizika od  dijabetesa. 

KUHINJSKI TRIKOVI Ovih sedam namirnica je bolje ne zamrzavati: Sir, tjestenina...

Znanstvenici su utvrdili da su prženoj hrani sklonije mlade žene, s nižim obrazovanjem i dohotkom. Češće je riječ o ženama koje puše, manje vježbaju i općenito se lošije hrane, što je moglo utjecati na rezultate, a na njih je mogla utjecati i vrsta ulja koja se koristi za prženje. Na primjer, jedno španjolsko istraživanje nije pronašlo vezu između pržene hrane i rane smrti, što se pripisuje tome da je stanovništvo koristilo maslinovo ulje. Pretpostavlja se, naime, da maslinovo ulje na temperaturi od 180 stupnjeva, koja se postiže tijekom prženja, gubi neka svojstva, ali ostaje stabilno, jer 'podnosi' i nešto više temperature. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message