Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ambrozija: Ublažite simptome moćnim lijekovima iz prirode

Ambrozija: Ublažite simptome moćnim lijekovima iz prirode
1

Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kihanje, svrbež i curenje nosa, te neprohodan nos, uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijskom rinitisu...

VIDEO

Već sredinom ljeta kod mnogih se počinu javljati simptomi alergije na ambroziju, samoniklu biljku koja raste kao korov uz ceste, putove, potoke i rijeke, te na nekultiviranim mjestima u gradovima. Teško ju je iskorijeniti, jer su peludna zrna ambrozije izuzetno lagana te nošena vjetrom mogu putovati i do 300 kilometara. Dakle, lako se širi, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica obiteljske medicine i fitoaromaterapeut, savjetovalištem za fitocentra Botana d.o.o.

- Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kihanje, svrbež i curenje nosa, te neprohodan nos, uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijskom rinitisu, ili peludnoj hunjavici. Ponekad se može se javiti i privremeni gubitak njuha. Oči svrbe, peckaju 'žuljaju' i suze, često se javljaju i podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi. Ako su simptomi jako izraženi, osoba može postati letargična i dekoncentrirana, imati problema sa spavanjem, pa i u druženju s drugim ljudima - kaže naša sugovornica.

Top 10 prirodnih pripravaka za liječenje alergije na ambroziju
Top 10 prirodnih pripravaka za liječenje alergije na ambroziju

Kao posljedica alergije može se razviti i alergijska astma, koju prati otežano disanje i tada se obavezno treba javiti liječniku za pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se ne mogu potpuno izliječiti, dobro izabranom terapijom lijekovima, te posebno prirodnim preparatima, alergijska reakcija može se ublažiti te prorijediti simptome. Neke od njih dobro je uzimati i nekoliko mjeseci ranije, da bismo ojačali i pripremili organizam. U tom kontekstu se, na primjer, često spominje ulje crnog kima, koje podiže imunitet i snažni je prirodni antihistaminik.

Jurica Galoić/Pixsell

- Kad se alergija pojavi, provodi se uobičajena terapija antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju edem sluznice nosa i olakšavaju disanje, a u slučaju jačeg kašlja, ili otežanog disanja, u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lijekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje). No, na osnovu dugogodišnjeg iskustva s mojim pacijentima mogu preporučiti i terapiju biljem: čaj od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa. Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski, te obogaćuju naš organizam C vitaminom i flavonoidima - ističe fitoaromaterapeutkinja.

Dodaje kako čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, smanjuju i umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a dobro ih je koristiti tako da se u litru čaja doda 50 do 150 kapljica biljne tinkture te popije tijekom dana. Protiv svrbeža i osipa, crvenila na koži pomoći će čestoslavica i maćuhica, a za kupku su najbolje ljekovite biljke hrastova kora, neven, kamilica, maćuhica, crni i bijeli sljez, lavanda, kaže dr. Pokupec.

8 genijalnih načina da odčepite nos i očistite sinuse - prodišite
8 genijalnih načina da odčepite nos i očistite sinuse - prodišite

- I homeopatija pruža vrlo učinkovitu i brzu pomoć, ukoliko se pravilno propiše potreban homeopatski pripravak koji će zaustaviti simptomatologiju alergije, ističe homeopatkinja Irena Brbić iz tvrtke Integrative Health Center d.o.o. Neki od najčešće korištenih homeopatskih pripravaka za simptome alergija su Euprhrasia, Allium cepa, Arsenicum, Sabadilla, Nux Vomica, Pulsatilla i drugi. Ako su simptomi već prisutni i prepoznali ste ih u jednom od homeopatskih pripravaka, tada treba uzimati indicirani homeopatski pripravak češće, odnosno dok ne dobijete odgovor organizma. Također, ustanovite li poboljšanje, to je znak da je pripravak potrebno uzimati puno rjeđe - savjetuje naša sugovornica.

- No, bez obzira na naizgled slične simptome, uvijek je dobro potražiti savjet homeopata, jer će on propisati svakoj osobi njen individualizirani homeopatski pripravak i odgovarajuću dozu, ovisno o simptomima i ukupnom stanju organizma - ističe Irena Brbić.

Pravila koja donose olakšanje

  • 1. Držite zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje.
  • 2. Slobodno vrijeme provodite u planinama ili na moru (na visinama iznad 1000 metara nadmorske visine), jer nema zagađenja i cvatnje.
  • 3. Za vjetrovitih dana ostanite kod kuće. Kada izlazite, nosite sunčane naočale i šešir, da zaštitite oči i lice od alergena.
  • 4. Perite kosu svaki dan nakon povratka kući, a što češće i ruke.
  • 5. Presvucite se nakon dolaska kući i perite odjeću u perilici. Ne sušite rublje izvan kuće.
  • 6. Češće mijenjajte jastučnice, redovito usisavajte prašinu i tapecirani namještaj; redovito čistite ili uklonite tepihe.
  • 7. Prije izlaska iz kuće, sluznicu nosa namažite nevenovim uljem, da biste ju zaštitili od utjecaja alergena.
  • 8. Planirajte vanjske aktivnosti ovisno o tome kolika je koncentracija peludi u zraku (koncentracija peludnih zrnaca najviša je ujutro i prijepodne, a najmanja nakon kiše), a za vrijeme najgorih dana izbjegavajte aktivnosti na otvorenom.
  • 9. Preventivno uzimajte veću količinu C vitamina, kroz sokove limuna, jabuke i bazge. C vitamin djeluje detoksikacijski i kao antihistaminik, te podiže imunitet. Osim toga, pojačava resorpciju kalcija te njegovo djelovanje. Neizostavni dio terapije protiv peludne hunjavice su i šumeće tablete kalcija.
  • 10. E vitamin iz integralnih žitarica i orašastih plodova te sjemenki uljarica, ima antihistaminska i antialergijska svojstva. Pojačajte njihov unos, to će pomoći u smanjenju simptoma alergije.
  • 11. Redovito četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.
  • 12. Kad je moguće, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.
  • 13. Ne konzumirajte namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i konzumacija banane, čaja od kamilice, krastavca, artičoke, kivija, dinje, lubenice, suncokreta; ili pelud pelina i konzumacija celera, peršina, jabuke, kivija, kikirikija, lješnjaka, suncokreta).
  • 14. Uređujte svoje vrtove i travnjake.
  • 15. Ne ignorirajte ambroziju, već ju iščupajte ako pronađete stanište, ili nazovite nadležne institucije.

Savjeti fitoaromaterapeuta

Hidrolati liječe konjuktivitis

U slučaju konjunktivitisa na oči se stavljaju oblozi od hidrolata rimske i germanske kamilice i mirte – nakapajte ih na čistu vatu i držite neko vrijeme na očima. Dobro rješenje može biti i nekoliko kapi hidrolata lavande. Alfa bisabolol, kamazulen i 1,8 cineol djeluju protuupalno, protualergijski i umirujuće, kao „malo čudo" u rješavanju alergijskih problema kože i očnih vjeđa, kaže Ksenija Krajina Pokupec.

Bijeli sljez čisti nos

Nos se čisti biljnim kapima na bazi korijena bijelog sljeza: 2 žličice sljeza namočiti preko noći u šalici hladne vode, ujutro ga procijediti i kapati u nos, obilno i što češće. Već upaljene nosnice potapkajte rupčićem namočenim u ohlađeni čaj od kamilice i premažite mašću od kadulje i propolisa (uz uvjet da niste alergični na propolis).

Ova terapija prevenirat će i moguće glavobolje, zato što kroz začepljen nos i sinuse ne dolazi dovoljno zraka u cjelokupno područje glave, odnosno mozga.

Alergični na ambroziju? Stisni 5 točaka na tijelu i olakšaj sebi
Alergični na ambroziju? Stisni 5 točaka na tijelu i olakšaj sebi

Inhalacija ublažava simptome

Nekim pacijentima pomaže inhalacija u prostoru u kojem se zadržavaju, ili u kupkama. U aroma lampicu dodajte malo vode i deset kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili lavande, bora ili jele, mandarine, mire.

Da biste pripremili kupku, neka od tih ulja dodajte u malo meda, mlijeka, vrhnja ili soli, promiješajte i dodajte vodi za kupanje. Osim toga, eterična ulja možete pokapati i po tepihu prostorije u kojoj najviše boravite, ali i na svoje papirnate rupčiće za nos.

ČAJ PROTIV ALERGIJE

  • Plod šipka 20g
  • Cvijet lipe 15g
  • Cvijet bazge 15g
  • Majčina dušica 10g
  • Cvijet kamilice 10g
  • Plod anisa 10g
  • List metvice paprene 10g
  • Cvijet nevena 5g
  • Cvijet crnog sljeza 5g


Priprema: Na litru hladne vode dodati 2 jušne žlice čaja. Kad zakuha, ostavite da lagano vrije jednu minutu, pa stavite na stranu 5 minuta i procijedite. Pripremljeni čaj popijte kroz dan. Ovaj recept s vremenom se mijenja, odnosno prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetite da se neki simptomi ne povlače, potražite savjet aromaterapeuta.

Fotolia



SIRUP OD ANISA

  • 1 žličica usitnjenog sjemena anisa
  • 3 dl čaja od kamilice
  • 6 dl meda
  • C vitamin u prahu

Priprema: Vrućim čajem od kamilice preliti anis i med, dobro promiješati dok se ne ujednači i poveže. Na vrh noža dodajte C vitamin. Spremite sirup u čistu bocu i u hladnjak. U slučaju težih oblika alergije, kašlja i težeg disanja (alergijska astma), koristite sirup svaka dva sata po 1 čajnu žličicu. Pacijenti s alergijom na ambroziju terapiju trebaju započeti na jesen, da se organizam stigne pripremiti za sljedeću sezonu alergija.

Sakuplja narodne recepte 50 godina, ovdje su neki od njih...
Sakuplja narodne recepte 50 godina, ovdje su neki od njih...

Savjeti homeopata

Potražite odgovarajuće pripravke ranije

- Kod homeopatije, poželjno bi bilo i prije pojave peludne alergije konzultirati kvalificiranog homeopata, koji će konstitucijskim homeopatskim pripravkom ojačati obrambeni mehanizam organizma i tako prevenirati pojavu simptoma alergije, ističe Irena Brbić.

Koji homeopatski pripravci mogu biti korisni

EUPRHRASIA, poznata u narodu pod imenom vidac, je pripravak koji je indiciran kada osoba većinu simptoma doživljava kao alergijski konjunktivitis. Oči peku dok suze, što se pogoršava na vjetru i na otvorenom, a iz nosa curi obilna, ali ne pekuća sluz. Simptomi se pogoršavaju u ležećem položaju. Kapci mogu biti otečeni. Kašalj se javlja posebice danju.

ALLIUM CEPA ili crveni luk, je pripravak čija je glavna značajka da iz nosa obilno curi, sluz je pekuća što uzrokuje crvenilo oko nosa. Oči također obilno suze, što uzrokuje svrbež posebno na otvorenom zraku, međutim suze ne peku, što je suprotna slika simptoma nego kod EUPHRASIE.

Simptomi se pogoršavaju za vrijeme hladnog i vlažnog vremena. Nerijetko se javlja i glavobolja, pogoršana u toploj prostoriji, nakon što se pojave simptomi suzenja očiju i curenja nosa, uz kašalj i promuklost. Osobe obično vole jesti crveni luk, posebice svježi.

SABADILLA (ječmić) je homeopatski pripravak koji djeluje snažno na sluznicu nosa i suzne žlijezde kod peludne groznice. Odgovara osobama osjetljivima na hladnoću koje svoje simptome uglavnom manifestiraju kroz snažne, spastične i česte navale kihanja nakon čega im obilno i vodenasto curi nos.

Česte navale kihanja uzrokuju glavobolju u čeonom dijelu. Očni kapci peku, crveni su a mogu biti i natečeni. Te osobe ne žeđaju, a topla hrana i pića im poboljšavaju simptome kao i utopljavanje tijela.

WYETHIA (otrovni korov) je pripravak koji je vrlo djelotvoran ako se peludna groznica javlja uz svrbež iza nosa, ili na nepcu. Osjećaj škakljanje stvara suhi kašalj. Grlo je natečeno sa stalnom željom za gutanjem sline, ali s poteškoćama u gutanju.

AMBROSIA je vrlo popularan homeopatski potencirani pripravak od istoimene biljke. Slika simptoma je slična onoj kod Euphrasije, a specifičnost je da su simptomi nastupili nakon izlaganja peludi ambrozije. Oči svrbe i suze, grlo je nadraženo i disanje može postati astmatsko. Nos je zaštopan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje