Lifestyle

Komentari 3

Amsterdam - mjesto gdje čak ni božićni blagdani nisu obični

Amsterdam - mjesto gdje čak ni božićni blagdani nisu obični

Uživajte u predstavi Svjetskog božićnog cirkusa, ispričajte svoje želje Kertmanu, uživajte u paradi brodova koji plove brojnim kanalima ili u vrućim ritmovima tanga

Amsterdamu je voda ljubavnica, a zemljište podanik, ovim je riječima Felix Marti-Ibanez opisao Veneciju sjevera Europe, tj. jedan od najživopisnijih gradova na svijetu. Ovaj vas grad osvaja na prvi pogled, ovdje se slavi na svakom koraku. 

Božićni blagdani tamo počinju već 14. studenog jer tad u grad dolazi Sinterklaas odnosno Sveti Nikola u pratnji Zwarte Pieten ili Crnog Petra. Legenda kaže da će Crni Petar zločestu djecu odvesti sve do Španjolske, zato pazite kako se ponašate. 

Ukrašena stabla pokazat će vam put prema najvećem trgu Museumpleinu gdje se možete opustit uz kuhano vino i tradicionalne delicije, a oni malo odvažniji mogu obući i klizaljke. Poklone zatražite od Kerstman ili Djeda Mraza koji trgove posjećuje na Badnjak.

Božićne parade sastavni su dio nizozemske božićne tradicije, a događanja traju od 21. do 26. prosinca. Svoja vrata tamo 22. prosinca otvara i Svjetski božićni cirkus Royal Theatre Carré, a traje do 8. siječnja. Ovjekovječite uspomene uz najveće božićno drvce na trgu Dam ukrašeno s više od 40.000 lampica. 

Iako su u većini gradova Badnjak i Božić glavni dani za slavlje, Nizozemcima je to Božić i Štefanje, koji oni zovu prvi i drugi dan Božića.

Međutim, jedinstveni događaj za sve stanovnike kao i posjetitelje Amsterdama je svakako parada ukrašenih brodova koja polazi od luke IJ do Ousterdoka. Započinje u osam sati navečer i završava u 10 sati. 

Besplatno klizanje pronaći ćete na Leidsepleinu, ali samo ako imate vlastite klizaljke. Najam će vas koštati 30 kuna, a klizalište je svaki dan otvoreno od 10 ujutro do 11 navečer. 

Malo vrućine u grad će donijeti i Tangomagia, festival tanga, u koji se možete uključiti i vi. Zaplešite ili jednostavno prepustite profesionalcima da vam pokažu kako se to radi. 

Šopingirajte do mile volje

U Amsterdamu postoji oko 10.000 trgovina. U njima možete naći sve, od međunarodnih modnih marki, knjiga, umjetničkih djela, antikviteta pa do lokalnih specijaliteta poput tulipana, čokolade, sira sa kimom, kamenih boca sa jeneverom (nizozemskim ginom), plavog Delft porculana i dijamanata.

Glavna trgovačka područja su Leidsestraat, Kalverstraat i Nieuwendijk. Leidsestraat je pješačka zona koja je svojevrstan odgovor Amsterdama na londonski Oxford Street. Kalverstraat nudi kombinaciju elegantnih robnih kuća, modnih butika i luksuznih trgovačkih centara, a Nieuwendijk je stvoren za one koji traže odjeću, cipele i CD-e po pristupačnijim cijenama.

Postoji 25 tržnica za one koji traže povoljnije cijene.Tržnice rade cijeli dan ukoliko to vrijeme dopušta. Interesantan je buvljak oko Gradske vijećnice i Opere, cvjetna tržnica Bloemenmarkt na Singelu te tržnica s organskom hranom Boerenmarkt u Noordermarktu. Radno vrijeme je subotom od devet ujutro do tri popodne. Uobičajeno radno vrijeme trgovina je od utorka do petka od devet ujutro do šest navečer te subotom od devet ujutro do pet popodne. Neke trgovine rade duže, pogotovo četvrtkom ali ne rade nedjeljom te ponedjeljkom ujutro.

Na luksuznu robu plaća se 20% poreza te 5% na ostalu robu. Posjetitelji iz zemalja koje nisu članice EU mogu tražiti povrat poreza. Potrebno je popuniti obrazac te ga predati u ABN AMRO banke na odlaznim terminalima, piše Puturist

Dobro je znati:

Amsterdam Card omogućava besplatan ulaz u više od 30 znamenitosti i atrakcija Amsterdama, besplatnu vožnju javnim gradskim prijevozom, tramvajem, metro i busom, ali ne i željeznicom, besplatno parkiranje te popuste, poklone i posebne pogodnosti.

Javni prijevoz

Grad je najbolje obići pješke ili biciklom koji možete unajmiti za 7 eura po danu. Uz to ćete trebati ostaviti polog od 30 do 100 eura i neki identifikacijski dokument. Tramvaji, autobusi i metro voze od šest ujutro do ponoći. Za jednodnevna putovanja najbolje je kupiti jednodnevnu dagkaarten za 47 kuna ili 6,30 eura, dvodnevnu propusnicu za 75 kuna ili 10 eura te trodnevnu za 97 kuna ili 13 eura. Kontrole su česte pa nemojte ni pomišljati na "švercanje". Kazna iznosi 280 kuna ili 37,4 eura plus trošak dnevne karte. Taksi trebate najprije naručiti telefonom, zaustavljanje na cesti nije običaj. 

Noćni život

Amsterdam živi punim plućima. Nezaobilazan dio njegove kulture su i Coffe shopovi u kojima je dozvoljeno uživati u lakim drogama. No to mogu samo stariji od 18 godina.  

Velik je i broj barova koji nude različite sadržaje, od barova u četvrti crvenih svjetiljki, whiskey barova te pivnica pa je dobar provod zagarantiran. Najpopularniji kvart klubova je Nieuwezijds Voorburgwal. Jedan od najneobičnijih klubova je svakako Xtra cold ice bar jer su i zidovi, bar i sjedala zaleđeni, a temperatura u unutrašnjosti je -8 °C.

Većina klubova otvara u 10 navečer, a zatvara u četiri ujutro. Cijena ulaznice varira od 112 do 375 kuna ovisno o programu koji nude. Piće u prosjeku stoji 37 do 45 kuna, piše Puturist.

Crvena zona

Vjerojatno najpopularnija ulica na svijetu je Crvena zona ili Red Light District u centru grada. U njoj u izlozima javnih kuća plešu prostitutke, puna je seks shopova i seks klubova, ali uređena je na najciviliziraniji  način. Nemojte slikati djevojke koje rade u izlozima jer to je zabranjeno. Ulicom nikad nemojte prolaziti sami, a dokumente držite na sigurnom mjestu. Nemojte se uplašiti uličnih dilera koji vas susreću nudeći drogu, to kao da je zaštitni znak kvarta i policija ne poduzima ništa da bi ih sklonila s ulica. 

Znamenitosti

Najčitaniji članci