Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Badići kroz povijest: Kako je stil za odlazak na plažu postao hit

Badići kroz povijest: Kako je stil za odlazak na plažu postao hit

Danas imamo razne kaftane, lepršave tunike i torbe u skladu s kupaćim kostimima, a nekada su dame odijevale hlače i suknje, kako bi malo ušle u more. S vremenom badići, naravno, postaju sve - manji

VIDEO

Plivanje i općenito boravak na otvorenom hobi postaje tek prije stotinjak godina, a prvi primjerci onoga što danas zovemo kupaći kostim bili su više nalik na haljine i hlače.

Dame su se zabavljale i družile na suncu, no pritom su bile odjevene u više slojeva odjeće. Početkom dvadesetih godina prošloga stoljeća hit su bili izbori ljepote, a cure su morale hodati i u kupaćim kostimima.

POGLEDAJTE VIDEO: Brda odbačene odjeće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Planine odjeće zagađuju Čile: Svake godine ih zatrpava 59 tisuća tone nošene robe sa Zapada VIDEO

Za to doba ovo je bilo pomalo dramatično, jer otkrivanje tijela u javnosti bilo je daleko od svakodnevice.

Iako je sunčanje postalo svakodnevica, česti modni dodatak za očuvanje tena bio je suncobran. Ovaj modni detalj pratio je stil kupaćeg kostima, odnosno tunike i hlača. Za isticanje siluete cure su struk naglašavale remenom, a bile su tu i posebne ravne čizmice na vezanje.

Dizajn koji nogu čini vitkom: Otvorene štikle za divnu siluetu
Dizajn koji nogu čini vitkom: Otvorene štikle za divnu siluetu

Tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća badić postaje sve manji, a obavezan dodatak je šešir. Bili su to jednodijelni krojevi, s ukrasima poput gumba ili sličnih praktičnih elemenata.

Crno od glave do pete na suncu: Grunge čizme plus chic baloner
Crno od glave do pete na suncu: Grunge čizme plus chic baloner

Odjeća za kupanje bila je izrađena od tankog pletenog tekstila, radi svojstva rastezljivosti. Nerijetko su cure kose ukrašavale maramom koja je bila u stilu badića.

Lagana vojnička jakna: Zelena nijansa za razne stilske igre
Lagana vojnička jakna: Zelena nijansa za razne stilske igre

Dekadu kasnije stil za plažu postaje sve atraktivniji, radi se o nisko rezanim krojevima koji imaju naramenice.

Konačno, modu mijenja bikini, koji je 1946. godine predstavio francuski dizajner Louis Réard. Lokacija je bila Piscine Molitor, popularni pariški bazen. No, tek 1953. godine badić u dva dijela postaje slavan, zahvaljujući glumici Brigitte Bardot koja je u njemu prošetala plažom Cannesu, tijekom filmskog festivala.

Druge glumice, uključujući Ritu Hayworth i Avu Gardner, također su se priklonile trendu. Početkom šezdesetih bikini se pojavio na naslovnici Playboya i Sports Illustrateda, dajući mu dodatni legitimitet.

Scena u kojoj Ursula Andress izlazi iz mora, u filmu o Jamesu Bondu 1962. godine, i danas je jedna od onih o kojima se priča.

Moda na plaži tijekom sedamdesetih postaje raznolika, tu su razne opcije, a lycra, odnosno rastezljivo vlakno, omogućuje brojne opcije. Boje su u trendu, važno je odjenuti se šareno. Ovo pravilo vrijedilo je i na moru, žene su nosile atraktivne kolorističke kombinacije.

U to doba hit su kukičane kreacije, pa stil osvaja i plažu. U fokusu su badići s trakicama i cvjetnim motivima, pod utjecajem stila hipija koji su cijenili kreativnost ručnog rada.

Osamdesete su godine raskošne mode, ova dekada predlaže badiće s visoko rezanim gaćicama. Boje su obavezne, ludi motivi inspirirani su apstrakcijom.

Jedna od najpoznatijih serija toga doba, Baywatch, popularizirala je crveni jednodijelni kostim, a nosila ga je glumica Pamela Anderson.

Badić ulazi u svijet glamura, predlažu ih luksuzni brendovi kao što je Versace. Modni magazini stiliziraju ga uz nakit od zlata i kristala.

Ulazak u novo stoljeće mnogi brendovi obilježavaju posebnim kupaćim kostimima koji djeluju poput svakodnevne odjeće, koja izlazi iz okvira robe za plažu.

Danas imamo niz varijanti, od kojih se ističu kreacije inspirirane odlaskom na plažu. Hibrid odjeće i badića donosi nam razna zanimljiva rješenja.

Osim raznih motiva, današnje kreacije imaju i detalje kao što su romantični volani te slični modni elementi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru