Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Bebe do šest mjeseci ne smiju na sunce jer im je koža tanka

U prvih šest mjeseci ne preporučuju se zaštitne kreme, a do godine dana one s mineralnom zaštitom. Posebno oprezan treba biti ako s djecom plovite morem

Dreamstime
Foto: Dreamstime
1 komentara

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetne učinke sunca i UV zraka, a posebno oprezan treba biti s malom djecom koja još nemaju dovoljno razvijen sustav zaštite od sunca. Kod njih tamnjenje kao mehanizam obrane kože od UV zraka nije u cijelosti prisutan, a oštećenja kože se zbrajaju tijekom života. 

- Svaka opeklina, ali i pretjerano izlaganje UV zračenju tijekom djetinjstva povećava rizik nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi - kaže dr. med. Ivana Manola, specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola.

Mala količina ultraljubičastog zračenja nužna je za sintezu vitamina D važnog za apsorpciju kalcija, no važno je znati kad se ne smije izlagati suncu. Neovisno o dobu godine, bebe ispod šest mjeseci ne smiju biti na direktnom suncu. Njihova je koža osjetljivija i tanja što su mlađi. 

Pedijatar dr. Milivoj Jovančević kaže kako se u prvih šest mjeseci čak ne preporučuju ni zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se isključivo one koje sadrže mineralnu zaštitu od sunca. 

- Takve kreme stvaraju fizičku barijeru i sprečavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru pa ih ljudi ne vole, ali su zato učinkovite - objašnjava dr. Jovančević.

Nakon prve godine, ističe, mogu se koristiti sredstva koja kombiniraju kemijska zaštitna sredstva i mineralnu zaštitu. U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati boravak na suncu između 9 i 16 sati. Posebno oprezan treba biti ako dijete ide na plovilo jer se od morske površine može odbiti dosta UV zraka. Iz istog razloga, dijete treba namazati kremom čak i kad je u hladu.

Dreamstime

Australci su dokazali kako je najučinkovitija zaštita kombinacija kreme i UV zaštitne odjeće. Ta odjeća u sebi ima utkane UV zaštitne niti i omogućuje faktor 50 ili veći, čime se blokira čak 97 posto UV zračenja.

Obavezan dodatak ljeti su šeširići i sunčane naočale koje moraju biti kvalitetne. Trebale bi blokirati 99-100 posto UVA i UVB zračenja. UVA zrake mogu utjecati na pojavu očne mrene i degeneraciju žute pjege. Sjena koju radi obod šešira može prepoloviti izlaganje lica i očiju UV zračenju.

Rok trajanja

Dermatolozi upozoravaju kako kreme za sunčanje starije od dvije godine ne pružaju djelotvornu zaštitu. Treba ih nanositi pola sata prije sunčanja i ponoviti svakih jedan do dva sata, a uvijek nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom. 

Opasnost od raka

Vjerojatnost nastanka karcinoma je veća što smo ranije dobili opekline. Ljudima koji su imali pet ili više težih opeklina tijekom djetinjstva ili adolescencije rizik od nastanka melanoma povećava se dva puta. Zato je vrlo važno zaštititi djecu od sunca, kaže dermatologinja dr. Ivana Manola.

Bez konzervansa

Kod odabira zaštitne kreme za sunce važno je da nema konzervansa i parabena što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti štetno, savjetuje pedijatar dr. Milivoj Jovančević.

Više o zaštiti djece od sunca pogledaje na portalu Klokanica. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message