Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Bebe u vodi: Plivati će najlakše naučiti djeca u 1. godini života

Bebe u vodi: Plivati će najlakše naučiti djeca u 1. godini života
3

Osim što se u vodi opuštaju, bebe stječu sigurnost i razvijaju reflekse ronjenja. U klubu Ane Sršen prema programu Freds Swim Academy brzo većina nauči i plivati

VIDEO

Želite li naučiti dijete plivati, najbolje je to učiniti dok je staro svega nekoliko mjeseci, preporučuju stručnjaci. Nakon devet mjeseci provedenih u plodnoj vodi, bebama je voda prirodno okruženje. Osim toga, bebe imaju dva refleksa koja im pomažu da budu dobri plivači: refleks ronjenja i refleks plivanja, a ti refleksi postupno nestaju tijekom prve godine. 

Refleks ronjenja dojenčadi pomaže da zadrže dah i otvore oči kada su potopljeni. Švedski znanstvenici istraživali su ovaj refleks uronivši pod vodu 21 bebu u dobi od četiri do 12 mjeseci. Niti jedna nije udahnula vodu niti ih je bilo strah sljedećeg ronjenja. Što se tiče refleksa plivanja, ako se bebu do šest mjeseci u vodu stavi trbuščićem okrenutu prema dolje, beba će početi pokretati noge i ruke poput žabe. Ipak, treba biti oprezan jer, iako imaju odličan potencijal, refleksi ronjenja i plivanja ne znače da beba sama od sebe zna plivati.

- S plivanjem je najbolje početi već s nekoliko mjeseci. Dokazano je da pozitivno utječe na tjelesni, psihički, socijalni i emotivni razvoj djeteta te da djeca koja su uključena u plivanje u ranoj dobi imaju razvojni pomak u odnosu na vršnjake - kaže bivša paraolimpijka Ana Sršen, voditeljica programa za djecu u plivačkom klubu Natator, prva hrvatska licencirana instruktorica prema programu Freds Swim Academy te prva Halliwick instruktorica.

U svijetu je poznata ISR metoda kojom se smanjuje rizik od utapljanja, a mogu je usvojiti bebe i prije nego što propužu. Instruktori ih uče da se, ako upadnu u vodu, okrenu na leđa kako bi mogli disati. Djecu stariju od godine uči se plivačko-plutajućoj tehnici, da zaustave dah i plivaju pod vodom, a nakon toga se okrenu na leđa i plutaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da bi se usvojio i automatizirao ispravan plivački pokret, potrebno je više od 5000 ponavljanja. Što prije krenemo, prije ćemo svladati pokret i naučiti plivati. To je izuzetno važno s obzirom na to da je utapljanje među tri najčešća stradavanja djece do pet godina u EU - objašnjava Sršen. 

Dodaje i kako u sklopu programa imaju i obvezne elemente spašavanja.

- Bebe od osam mjeseci učimo kako pravilno ući u bazen, da se čvrsto drže za mamu te kako da se uhvate za rub bazena nakon ulaska u vodu. Djecu učimo kako u slučaju utapljanja moraju držati jednu ruku visoko te tražiti upomoć - kaže Ana Sršen.

Najbolji kolut 

Swimtrainer je najbolji za učenje plivanja jer je dijete horizontalno, remeni ga drže, a leđne komore se prilagođavaju.

Zabava i učenje 

Treba raditi aktivnosti za koje imate odobrenje od djeteta, kaže Sršen i dodaje kako boravak u vodi uvijek treba biti zabavan.

Upisi 

Tečajevi (Vježbe u vodi za dojenčad i djecu od tri mjeseca do četiri godine te program Poduke plivanja 4+) počinju 8. rujna, a upisi u Plivački klub Natator su od 20. kolovoza.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje