Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Bebe vegetarijanci: Proteini iz mesa se moraju nadoknaditi

Bebe vegetarijanci: Proteini iz mesa se moraju nadoknaditi
1

Zamke i prednosti: Dječak i mama ne jedu ni ostale proizvode životinjskog podrijetla, šećer, bijelu tjesteninu i rižu, a otac i dvije starije djevojčice jedu sve

VIDEO

Jako mi je važno da se moje dijete zdravo hrani i zato sam odlučila ne davati mu meso i proizvode životinjskog podrijetla, kaže Zagrepčanka Andrea Despotović, koja ima sina Diana (2) te kćeri Lanu (8) i Lauru (12). 

Ona i Dian ne konzumiraju ni bijele namirnice, šećer, tjesteninu i rižu, a djevojčice i otac nisu vegetarijanci.

- Želim mu osigurati zdrav početak i usaditi mu zdrave navike. Ako jednog dana odluči jesi namirnice životinjskog podrijetla, sigurno mu neću to zabranjivati - kaže Andrea, koja uvijek na stolu ima dva ručka.

Andrea kaže kako se uz dobru organizaciju sve stigne. I ostatku obitelji trudi se pripremati zdravije verzije obroka. Koristi prirodne zaslađivače, zdrave žitarice, poput kvinoje, amaranta ili prosa te brašno od cjelovitih žitarica.

- Proteine koje bi dobio iz mesa ili jaja Dian nadomjesti žitaricama i mahunarkama, a još ga dojim, pa dobiva i mlijeko. U njegovoj, a i svojoj prehrani, koristim i alge, koje su bogate željezom - objašnjava Andrea, koja će za mjesec dana roditi četvrto dijete. Očekuje curicu, a i nju će, kaže, hraniti kao Diana. 

Može li vegetarijanska prehrana imati neželjene posljedice i je li zdrava za djecu, pojasnila je nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender. Potvrdila je i da Andrea dobro provodi prehranu.

- Djeci te dobi neophodno je energetski obogatiti hranu dodavanjem kvalitetnih ulja i prirodnih sladila. Od posebne koristi mogu biti visokovrijedne žitarice i mahunarke poput kvinoje, amaranta, prosa, slanutka i graška - kaže dr. Bender i dodaje kako je najvažnije educirati se pri odluci da se dijete hrani bez namirnica životinjskog podrijetla. Upozorava kako su znanstvenici u istraživanjima uočili sporiji rast i razvoj djece koja su hranjena restriktivnom vegetarijanskom prehranom. 

Ipak, nastavlja, dobro planirana vegetarijanska prehrana, posebno ako su dopušteni mlijeko i mliječni proizvodi te jaja, u djece starije od dvije godine ne predstavlja opasnost. Do usporavanja rasta i nedostatka željeza, vitamina B12 i kalcija može doći uz vegansku prehranu, pa je važno nadoknaditi nutrijente.

- Posljedice nekontrolirane stroge vegetarijanske prehrane posebno su opasne od 6. do 18. mjeseca, pogotovo ako dijete nije dojeno. Brzi rast se nastavlja, a majka više ne stvara dovoljno mlijeka za podmirenje potreba, posebice kad je riječ o bjelančevinama, energiji, željezu, kalciju, vitaminu D i vitaminu B12 - pojašnjava dr. Bender.

Neprimjerena vegetarijanska prehrana može izazvati pothranjenost, usporenje rasta, razvoj anemije, rahitisa...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije