Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Bikla je piće za starce i mladiće - bolje se grli, ljubi, mazi i pazi

Bikla je piće za starce i mladiće - bolje se grli, ljubi, mazi i pazi
1

Nigdje se u uskim kamenim klancima znojem težaka natopljenim, ne susreće lozu i kozu, vino i mlijeko da idu zajedno dajući jedinstven napitak s kojim se Vrgorčani itekako ponose

VIDEO

Kad mošt u podrumima počinje vriti, a kozje mlijeko oćuti, baš u ovo doba godine svu snagu zabiokovskih trava, e onda je pravo vrijeme za spravljati biklu, napitak koji je baš u vrgoračkom kraju stotinama godina poznato piće za okrepu.

- Biklio je moj djed, moj ćaća, i ja zajedno s njim kada su mi bile svega tri četiri godine i evo do danas se ova tradicija čuva u ovom kraju. I nema kuće u kojoj se ne bikli od Svetoga Mihovila pa tamo nekako do Svih Svetih - dočekuje nas Nediljko Pavlinović u pitoresknom selu Veliki Godinj gdje danas živi samo dvoje ljudi, a ne tako davno, nadodat će sedamdeset četverogodišnji Nediljko iz ovoga sela moglo se i do četrdeset kršnih ljudi pronaći za kopati doce i vinograde.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:46

- Sve otišlo u primorje za boljim životom, ostale nam prazne kamene kuće i običaji da ih ne zaboravimo - priča nam dok polako u drvenu bukaru ulijeva mlado crno vino omjera dvije trećine te nadodaje, lagano miješajući jednu trećinu netom umuženog kozjeg mlijeka.

Za vratinu i špek nedostaje nam još najmanje milijun svinja
Za vratinu i špek nedostaje nam još najmanje milijun svinja

'Ovo piće je dokazani afrodizijak'

- Bikla je piće za starce i mladiće, kad je piješ osjećaš se bolje, možeš bolje, grlit, ljubit, pazit, mazit. Bikli u čast od koze i loze dolazi slast - u jednom će dahu, napominjući kako je ovo piće dokazani afrodizijak. Ovo je piće, kako bi u Zabiokovlju rekli "kripno", jer snaži tijelo. U stara vremena davalo se ženama poslije poroda da ih ojača.

I koliko god izgledalo jednostavno za napraviti potrebno je znati točan omjer vina i mlijeka i dakako način miješanja uvijek drvenom kuhačom. U protivnome neće se dobiti kompaktna gusta tekućina svijetlo ljubičaste boje. I dok mošt u konobi para nosnice opojnim mirisom u bukari napitak ugodna slatkasta okusa, draži nepce.

- Ne smije ga se puno popiti, onako umjereno dva tri deca "zabikliti" tijekom dana, jer to je zdravlje" - poručuje Nediljko koji u svoj Veliki Godinj iz makarskog primorja uredno svraća svakog vikenda.

- Koliko se vina u Godinju popilo, koliko se zabiklilo uz komin, koliko je žena i djece bilo, a danas ni ptice ne pjevaju kao nekada. Ostade knjiga na dva broja, Ivan i Nada sva ljubav su tvoja, Godinju moj - lagano nam pjevušeći uz biklu niže stihove Nediljko dok sestra mu Nada kao posljednja mohikanka uz svoje ovce i koze broji dane i godine na kamenom ognjištu.

Ona je specifična za vrgorački kraj

Malo gdje se uopće zna što je bikla, a kamoli da ju se spravlja. Ona je specifična upravo za ovaj vrgorački kraj. Stoga se u samom gradu Vrgorcu već godinama u organizaciji Grada Vrgorca i Turističke zajednice organiziraju tradicionalno Dani bikle, u čast lozi i kozi.

Jer vrgoračko je vinogorje poznato po svojim autohtonim crnim sortama grožđa kao što je trnak, vranac, okatica od koji kad mošt odleži u badnjima petnaestak dana Vrgorčani spravljaju svoj tradicionalni napitak. Baš u ovo vrijeme i koze zbog paše koju pasu s puno ljekovitih trava daju jako kozje mlijeko. Za biklu je to idealno.

Hrvati će živjeti sve kraće jer postajemo nacija debelih ljudi
Hrvati će živjeti sve kraće jer postajemo nacija debelih ljudi

- Mogu ovaj napitak pokušati spravljati i u drugim krajevima, ali nigdje to neće biti ovakve boje i okusa kao u vrgoračkom kraju - poručuje Nediljko. I ima tu istine uz puno simbolike, jer nigdje se u uskim kamenim klancima znojem težaka natopljenim, ne susreće lozu i kozu, vino i mlijeko da idu zajedno dajući jedinstven napitak s kojim se Vrgorčani itekako ponose.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'